Как менструалният цикъл се отразява на женския футбол?

Има постоянни промени в професионалния женски футбол. Новите знания за менструалния цикъл помагат да се подобри представянето на жените играчи.
Как менструалният цикъл се отразява на женския футбол?

Последна актуализация: 19 юли, 2022

Менструалният цикъл е в състояние да промени много аспекти от живота на жената, включително тези, свързани с женския футбол. Тоест играчите, които тренират често в спорта, може да открият, че не се представят по същия начин през целия месец.

Въпреки че по-доброто или по-лошото представяне може да се дължи на различни фактори, има някои доказателства, че това е свързано с менструалния цикъл. Цикълът променя хормоналните нива и с него тялото е повече или по-малко податливо на усилия.

Все повече и повече професионални женски футболни отбори включват знания за менструалния цикъл, за да адаптират режима на своите играчи. Какво имаме предвид?

Хормони и производителност

Нормалният менструален цикъл продължава средно 28 дни. Първият ден се брои, когато започне менструацията или кървенето.

Почти след 1 месец ще има ново менструално кървене, ако няма патологии и ако жената не забременее. Следователно, можем да фиксираме и средата на цикъла на 14-ия ден, който обикновено съвпада с времето на овулация (когато жената е най-фертилна, защото яйцеклетката напуска яйчника).

В този контекст, който е среден и се отнася за повечето жени, имаме две половини на цикъла:

  1. До овулацията естрогенът преобладава като циркулиращ хормон. Това е вещество с анаболен (помага за създаването на тъкан) и ергогенен (придава повече сила) капацитет.
  2. От овулацията нататък прогестеронът преобладава. Това е вещество, което има функцията да подготви тялото за евентуална бременност, така че води до леки промени в този смисъл.
Менструален цикъл и календар.

В женския футбол е за предпочитане да се раздели менструалният цикъл на 5 етапа

Въпреки че горната класификация на цикъла е най-известната и приета, професионалните женски футболни клубове искат да бъдат по-конкретни. За това те са разработили разделяне на периода на 5 етапа. И за всеки от тях те са определили кое е най-доброто по отношение на обучението:

  1. Менструална фаза: това са първите 4-5 дни от нормален цикъл, когато има кървене. Предполага се, че футболистката ще е уморена, че ще е по-изтощена и няма да е в най-доброто настроение за тренировка. Има циркулиращи простагландини, така че може да има известно ускоряване на сърдечната честота и повече глюкоза, циркулираща в кръвта. Има и кръвозагуби, които трябва да се имат предвид при съпътстващ намален транспорт на кислород. В крайна сметка препоръката е да се намали натоварването на физическата сила до 60% от обичайното и да се извършва поддръжка, особено в аеробен режим.
  2. Постменструална фаза: тази част е от 5 до 12 ден от нормалния менструален цикъл. Естрогените командват действието и енергията на жената се повишава. Има постоянен анаболен капацитет  жените са по-възприемчиви към високи тренировъчни натоварвания, както силови, така и аеробни упражнения. Следователно интензитетът се повишава над 75%. Възможно е в този момент да се намери най-добрият адаптивен отговор.
  3. Овулаторна фаза: между 13 и 16 ден от нормалния менструален цикъл при жените, естрогените спират растежа си и стабилизират концентрацията си в кръвта. Има леко повишаване на телесната температура и някои жени изпитват болка, свързана с овулацията. Минимални, но могат да причинят дискомфорт. Поради това е за предпочитане да се намали тренировъчното натоварване обратно до 60%.

 И още

4. Постовулаторна фаза: след овулация има период на преобладаване на прогестерона, между 17 и 24 дни от нормалния менструален цикъл. Общото благосъстояние се връща с повишена реакция при високи тренировъчни натоварвания. Белите дробове са в състояние да се справят със значителен обем кислород, така че интензитетът може да бъде върнат до над 75%.

5. Предменструална фаза: 3-5 дни преди новата менструация бележат края на текущия цикъл и тренировките стават трудни. Играчите имат слаба реакция към натоварвания и повишаването на кортизола носи със себе си някои неприятни симптоми като болка, тревожност и дразнене. Прогестеронът е с висока концентрация което насърчава катаболизма, тоест разрушаването на някои тъкани. Тъй като може да се появи умора, тренировъчните обеми се намаляват до по-малко от 60%.

Хормони и наранявания

Отчитането на менструалния цикъл в женския футбол също означава да се знае дали играчите са по-податливи на наранявания в определени моменти. За елитните клубове това е ключово. Загубата на един спортист е от огромно значение.

Скорошно проучване, публикувано в Frontiers in Sports and Active Living, разглежда 156 наранявания при професионални футболистки за 4 години. То свързва времето на наранявания с фазата на менструалния цикъл на атлетките.

Резултатите бяха убедителни: жените имат два пъти по-голям риск от нараняване на сухожилията, когато са в дните непосредствено след овулацията. Това може да се установи приблизително между 11 и 14 дни.

В допълнение, изследователите също така установиха, че предменструалната фаза е изложена на риск (дни от 25 до 28). Макар и в по-малка степен.

Най-големият предовулационен риск се приписва на действието на естрогените. Тези хормони подобряват представянето на жените на терена, но също така повишават еластичността на сухожилията и допринасят за претоварването, което жените могат да изпълняват, чувствайки се в състояние да тренират повече.

Женски футбол.

Има ли познанията за менструалния цикъл практическо приложение в женския футбол?

Женските футболни отбори вече прилагат това, което знаем за менструалния цикъл и спортното представяне. Същото правят и най-добрите професионални клубове в света.

Алгоритъмът FitrWoman ®, например, популяризиран от женския национален отбор по футбол на САЩ, е закупен от други отбори, за да приспособи тренировките към всеки играч. Тази компютърна програма предлага специални процедури за всеки момент от цикъла и физическите треньори могат да имат запис на целия си отбор, за да задават диференцирани сесии.

Несъмнено това знание за спортната медицина революционизира практиките в женския футбол. Вече не е достатъчно спортистката да си почива по време на менструацията или да прави по-малко упражнения, ако изпитва болка.

Днес целта е да се подобри представянето на жените в спорта, така че хормоналните вариации да се използват в тяхна полза, а не срещу тях. Това нарушава табуто и отваря вратата за жените играчи да бъдат цял месец в добра физическа форма.

Може да ви заинтересува ...
Контузии на футболисти, които им попречиха да играят на Световната купа
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Контузии на футболисти, които им попречиха да играят на Световната купа

Някои контузии на футболисти могат да доведат до прекъсване на тренировките и състезанията, дори малко преди Световно първенство..


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Anderson, A. J., & Babcock, M. A. (2007). Efectos del ciclo menstrual sobre la resistencia espiratoria durante la realización de ejercicios corporales totales en mujeres.
  • Bossi, J., Kostelis, K., Walsh, S., & Sawyer, J. (2013). Effects of Menstrual Cycle on Exercise in Collegiate Female Athletes. Research Quarterly for Exercise and Sport84(S1), AXXII.
  • Martin, D., Timmins, K., Cowie, C., Alty, J., Mehta, R., Tang, A., & Varley, I. (2021). Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers. Frontiers in sports and active living3, 616999.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.