Как менструалният цикъл се отразява на женския футбол?

Има постоянни промени в професионалния женски футбол. Новите знания за менструалния цикъл помагат да се подобри представянето на жените играчи.
Как менструалният цикъл се отразява на женския футбол?

Последна актуализация: 19 юли, 2022

Менструалният цикъл е в състояние да промени много аспекти от живота на жената, включително тези, свързани с женския футбол. Тоест играчите, които тренират често в спорта, може да открият, че не се представят по същия начин през целия месец.

Въпреки че по-доброто или по-лошото представяне може да се дължи на различни фактори, има някои доказателства, че това е свързано с менструалния цикъл. Цикълът променя хормоналните нива и с него тялото е повече или по-малко податливо на усилия.

Все повече и повече професионални женски футболни отбори включват знания за менструалния цикъл, за да адаптират режима на своите играчи. Какво имаме предвид?

Хормони и производителност

Нормалният менструален цикъл продължава средно 28 дни. Първият ден се брои, когато започне менструацията или кървенето.

Почти след 1 месец ще има ново менструално кървене, ако няма патологии и ако жената не забременее. Следователно, можем да фиксираме и средата на цикъла на 14-ия ден, който обикновено съвпада с времето на овулация (когато жената е най-фертилна, защото яйцеклетката напуска яйчника).

В този контекст, който е среден и се отнася за повечето жени, имаме две половини на цикъла:

  1. До овулацията естрогенът преобладава като циркулиращ хормон. Това е вещество с анаболен (помага за създаването на тъкан) и ергогенен (придава повече сила) капацитет.
  2. От овулацията нататък прогестеронът преобладава. Това е вещество, което има функцията да подготви тялото за евентуална бременност, така че води до леки промени в този смисъл.
Менструален цикъл и календар.
Дните на всяка фаза от менструалния цикъл са специфични. 28-дневният период е средна стойност, която се отнася за повечето, но не за всички жени.

В женския футбол е за предпочитане да се раздели менструалният цикъл на 5 етапа

Въпреки че горната класификация на цикъла е най-известната и приета, професионалните женски футболни клубове искат да бъдат по-конкретни. За това те са разработили разделяне на периода на 5 етапа. И за всеки от тях те са определили кое е най-доброто по отношение на обучението:

  1. Менструална фаза: това са първите 4-5 дни от нормален цикъл, когато има кървене. Предполага се, че футболистката ще е уморена, че ще е по-изтощена и няма да е в най-доброто настроение за тренировка. Има циркулиращи простагландини, така че може да има известно ускоряване на сърдечната честота и повече глюкоза, циркулираща в кръвта. Има и кръвозагуби, които трябва да се имат предвид при съпътстващ намален транспорт на кислород. В крайна сметка препоръката е да се намали натоварването на физическата сила до 60% от обичайното и да се извършва поддръжка, особено в аеробен режим.
  2. Постменструална фаза: тази част е от 5 до 12 ден от нормалния менструален цикъл. Естрогените командват действието и енергията на жената се повишава. Има постоянен анаболен капацитет  жените са по-възприемчиви към високи тренировъчни натоварвания, както силови, така и аеробни упражнения. Следователно интензитетът се повишава над 75%. Възможно е в този момент да се намери най-добрият адаптивен отговор.
  3. Овулаторна фаза: между 13 и 16 ден от нормалния менструален цикъл при жените, естрогените спират растежа си и стабилизират концентрацията си в кръвта. Има леко повишаване на телесната температура и някои жени изпитват болка, свързана с овулацията. Минимални, но могат да причинят дискомфорт. Поради това е за предпочитане да се намали тренировъчното натоварване обратно до 60%.

 И още

4. Постовулаторна фаза: след овулация има период на преобладаване на прогестерона, между 17 и 24 дни от нормалния менструален цикъл. Общото благосъстояние се връща с повишена реакция при високи тренировъчни натоварвания. Белите дробове са в състояние да се справят със значителен обем кислород, така че интензитетът може да бъде върнат до над 75%.

5. Предменструална фаза: 3-5 дни преди новата менструация бележат края на текущия цикъл и тренировките стават трудни. Играчите имат слаба реакция към натоварвания и повишаването на кортизола носи със себе си някои неприятни симптоми като болка, тревожност и дразнене. Прогестеронът е с висока концентрация което насърчава катаболизма, тоест разрушаването на някои тъкани. Тъй като може да се появи умора, тренировъчните обеми се намаляват до по-малко от 60%.

Хормони и наранявания

Отчитането на менструалния цикъл в женския футбол също означава да се знае дали играчите са по-податливи на наранявания в определени моменти. За елитните клубове това е ключово. Загубата на един спортист е от огромно значение.

Скорошно проучване, публикувано в Frontiers in Sports and Active Living, разглежда 156 наранявания при професионални футболистки за 4 години. То свързва времето на наранявания с фазата на менструалния цикъл на атлетките.

Резултатите бяха убедителни: жените имат два пъти по-голям риск от нараняване на сухожилията, когато са в дните непосредствено след овулацията. Това може да се установи приблизително между 11 и 14 дни.

В допълнение, изследователите също така установиха, че предменструалната фаза е изложена на риск (дни от 25 до 28). Макар и в по-малка степен.

Най-големият предовулационен риск се приписва на действието на естрогените. Тези хормони подобряват представянето на жените на терена, но също така повишават еластичността на сухожилията и допринасят за претоварването, което жените могат да изпълняват, чувствайки се в състояние да тренират повече.

Женски футбол.
Жените играещи футлоб могат да използват знанията за своя менструален цикъл, за да подобрят представянето си на терена.

Има ли познанията за менструалния цикъл практическо приложение в женския футбол?

Женските футболни отбори вече прилагат това, което знаем за менструалния цикъл и спортното представяне. Същото правят и най-добрите професионални клубове в света.

Алгоритъмът FitrWoman ®, например, популяризиран от женския национален отбор по футбол на САЩ, е закупен от други отбори, за да приспособи тренировките към всеки играч. Тази компютърна програма предлага специални процедури за всеки момент от цикъла и физическите треньори могат да имат запис на целия си отбор, за да задават диференцирани сесии.

Несъмнено това знание за спортната медицина революционизира практиките в женския футбол. Вече не е достатъчно спортистката да си почива по време на менструацията или да прави по-малко упражнения, ако изпитва болка.

Днес целта е да се подобри представянето на жените в спорта, така че хормоналните вариации да се използват в тяхна полза, а не срещу тях. Това нарушава табуто и отваря вратата за жените играчи да бъдат цял месец в добра физическа форма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Anderson, A. J., & Babcock, M. A. (2007). Efectos del ciclo menstrual sobre la resistencia espiratoria durante la realización de ejercicios corporales totales en mujeres.
  • Bossi, J., Kostelis, K., Walsh, S., & Sawyer, J. (2013). Effects of Menstrual Cycle on Exercise in Collegiate Female Athletes. Research Quarterly for Exercise and Sport84(S1), AXXII.
  • Martin, D., Timmins, K., Cowie, C., Alty, J., Mehta, R., Tang, A., & Varley, I. (2021). Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers. Frontiers in sports and active living3, 616999.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.