Синдромът на поликистозните яйчници и неговото лечение

Синдромът на поликистозните яйчници е много често заболяване при младите жени, страдащи от нередовна менструация. Симптомите му са резултат от хормонален дисбаланс.
Синдромът на поликистозните яйчници и неговото лечение

Последна актуализация: 21 декември, 2021

Обикновено, медицинската общност използва термина „синдромът на поликистозните яйчници“, имайки предвид промяната в женската полова система. Това често засяга жени, които са все още в детеродна възраст.

Хората, страдащи от синдрома на поликистозните яйчници, имат влакнести структури в яйчниците и те причиняват хормонални промени. Освен това, техните нива на андроген (хормон на Y -хромозомата), като тестостерон и андростерон, са обикновено високи.

Освен това, този хормонален дисбаланс причинява различни симптоми, които, ако не се лекуват навреме, могат да доведат до по-сериозни усложнения с течение на времето.

Синдромът на поликистозните яйчници

Симптоми

Синдромът на поликистозните яйчници: снимка на жена, която се свива от болка

Жената, страдаща от синдрома на поликистозните яйчници, може да има симптоми, които често са свързани с хормонален дисбаланс.

Най-често срещаните симптоми, свързани със синдрома на поликистозните яйчници, са:

 • Промени в менструалния цикъл. Тези промени могат да се отразят върху интервалите, продължителността или интензивността.
 • Безплодие или трудно забременяване.
 • Хирзутизъм или окосмяване по лицето. Може да се появи в някои области на тялото, които не са били окосмявани преди.
 • Развитие на акне, което варира по тежест.
 • Загуба на коса с всички характеристики на оплешивяване при мъжа.

Синдромът на поликистозните яйчници: съпътстващи усложнения

Освен това синдромът на поликистозните яйчници често е налице при жени с наднормено тегло или затлъстяване. Тези фактори също допринасят за влошаване на симптомите и нови усложнения като:

 • Изменения по време на бременност. Това обикновено се свързва с гестационен диабет и хипертония.
 • Нарушения в съня като например сънна апнея.
 • Диабет тип 2.
 • Маточно кървене.
 • Промени в поведението на жената.
 • Малка вероятност от развиване на други болести като например рак на матката или метаболитен синдром.

Учените са на път да разберат конкретната причина за този синдром. Но има няколко фактори, свързани с неговото развитие.

Във всеки случай има няколко промени в обичайната функция на яйчниците. Например, този дисбаланс предизвиква яйчниците да образуват многобройни малки торбички с течност, наречени фоликули и може да възпрепятства редовното образуване на зрели яйцеклетки по време на менструалния цикъл.

Синдромът на поликистозните яйчници: лечение

Снимка на жена, която е изследвана с ултразвук.

Хормоналните контрацептиви могат да помогнат на жените с поликистозни яйчници. Има и други начини също така, като например премахване на фоликулите с помощта на електролиза.

В днешно време, медицинските специалисти имат голям избор когато става въпрос за лечение. Следователно, те избират най-подходящия метод според специфичните характеристики на жените и влиянието на синдрома върху тях.

Освен това е важно една жена, диагностицирана с поликистозни яйчници, да информира нейния гинеколог за лекарствата, които приема. В добавка, тя трябва да го информира за начина си на живот, алергии и всякакви други здравословни проблеми, от които страда или е страдала преди това.

Лечение

Това са някои от насоките за лечение, които най-много се използват днес:

 1. Контролирано сваляне на килограми. Съветът е да се следва балансирана диета и да се следва ежедневен режим за физически упражнения.
 2. Предписване на лекарства. За лекуване на симптоми на ендокринни заболявания, свързани със синдрома на поликистозни яйчници. Като цяло, това са някои от най-често предписваните лекарства за лечение на поликистозните яйчници:
 • Контрацептивни хапчета. Регулират нивата на хормоните поради тяхното съдържание на естроген и прогестерон. Не само това, но те също могат да регулират менструалните цикли и кръвоизливи на матката. Също така, те намаляват риска от заразяване с други болести като например рак на матката.
 • Химични съединения с прогестерон. Тези, точно като контрацептивите, помагат за регулирането на менструални цикли и са предпазен метод срещу рак на матката.
 • Другите методи са справяне с прекомерното окосмяване или хирзутизъм.

3. Електролиза. Това е метод за унищожаване на фоликулите на яйчниците. За да направите това, една игличка изпраща малък електрически заряд към проблемната област. Този вид лечение изисква провеждането на няколко сесии.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна. Може даже да сте получили отговорите на вашите въпроси и да сте разгадали съмненията, които имате. Не се колебайте да се консултирате с вашия гинеколог относно въпросите, касаещи тази тема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.