Възможно е най-накрая да е открито лечение на синдрома на поликистозните яйчници

Според последните проучвания има вероятност да е открито лечение на синдрома на поликистозните яйчници. Това научно откритие би направило щастливи много жени, страдащи от този синдром.
Възможно е най-накрая да е открито лечение на синдрома на поликистозните яйчници
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Paula Heidemeyer

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли, че една на пет жени страда от синдрома на поликистозните яйчници?

Говорим за синдром на поликистозните яйчници, когато яйчниците или женските надбъбречни жлези образуват повече мъжки хормони от нормалното.

Поликистозни яйчници

Жените страдащи от това заболяване могат да развият и диабет, да имат проблеми с метаболизма, сърдечно-съдовите болести и високото кръвно налягане .

Но най-силният дискомфорт и симптоми се дължат на развитието на кистите, пълни с течност кухини, образуващи се в яйчниците .

симптомите на синдрома на поликистозните яйчници за различни

Симптоми на поликистозните яйчници:

  • Нередовен месечен цикъл
  • Безплодие
  • Болка в областта на таза
  • Напълняване
  • Акне или мазна кожа
  • Силно окосмяване по лицето, гърдите, областта на бедрата или корема
  • Зони с удебелена кафява или потъмняла кожа

Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на повишаване нивото на хормоните наречени андрогени. Освен това появата му се причинява и от резистентност към хормона инсулин.

Високото ниво на андрогените, регулиращи основно тестостерона, са причина за появата на нежеланото окосмяване по всички части на тялото. Те правят кожата по-мазна от нормалното, а могат да доведат и до появата на акне.

Междувременно инсулинът контролира нивото на захарта или глюкозата в кръвта, повишаваща апетита, когато нивото й е високо. Затова жените с този синдром се оплакват от напълняване и лесно качване на килограми.

Жените, чиито майки са болни от това заболяване са по-предразположени към евентуалната му поява в бъдеще. Поставянето на диагноза се прави чрез извършването на кръвни тестове, преглед на таза или ехографско изследване.

Има ли лечение за синдрома на поликистозните яйчници?

За съжаление много източници твърдят, че това заболяване е неизлечимо. Лекарите обикновено съветват болните да се грижат за начина си на хранене и да спортуват. Могат да препоръчат и определени лекарства облекчаващи симптомите на заболяването. Най-честата лекарска препоръка е приемът на противозачатъчни медикаменти за регулиране на менструацията, нивото на мъжките хормони и акнето.

Но проучване във вестника Nature Medicine, повдигащо въпроса дали не е открито лечение за това заболяване, бе публикувано наскоро.

Какво разкрива това проучване

Беше открита връзка между хормоналния дисбаланс в матката и синдрома на поликистозните яйчници.

Това ново проучване открива, че антимюлеровият хормон (АМХ) оказва различно влияние върху жените, които са бременни и страдат от този синдром в сравнение с тези, които не са болни от синдрома на поликистозните яйчници.

Концентрацията на този хормон е 30% по-висока при жените с този синдром в сравнение с тези, които нямат репродуктивни проблеми. Проучванията са направени върху мишки и те показват, че високото ниво на АМХ, който им е бил инжектиран, повишава предразположеността им да развият синдрома на поликистозните яйчници в зряла възраст.

Това откритие кара учените да се фокусират върху този специфичен хормон, за да могат да открият лечение за заболяването.

Най-важната новина е:

Бе открито лечение за заболяването при мишките, а учените искат да започнат тестове с лекарства и с жени по-късно тази година.

учени откриха лечение на синдрома на поликистозните яйчници при мишки болни от болестта

Работата върху откриването на лечението

Това проучване се води от Паоло Джиакобини от Националния институт по здраве и медицински проучвания на Франция .

По време на проучването учените инжектират мишките с поликистозни яйчници с IVF лекарство наречено цетрореликс. То води до изчезването на симптомите .

Това може да се превърне в чудесна новина за милиони жени по света, страдащи ежедневно от това заболяване. В много случаи тези жени трябва да приемат контрацептиви, дори и да не искат да правят това. Освен това, ако бъде открито лечение за болестта тези жени биха повишили процента си на зачеване.

Посетете общопрактикуващия си лекар, ако си мислите, че може би страдате от симптома на поликистозните яйчници. Важно е да се погрижите за здравето си. Ако имате въпроси или се тревожите, посетете лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.