9 любопитни факта за менструацията

Менструацията е биологичен и хормонален процес и вашето физическо и емоционално здраве зависи от него. Средният цикъл е 28 дни и продължава между 3 и 6 дни, в зависимост от хормоналната ви активност. Научете някои забавни факти за цикъла си в тази статия!
9 любопитни факта за менструацията

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво знаете за менструацията? Тя е естествен биологичен и хормонален процес и вашето физическо и емоционално здраве зависи от нея. Средният цикъл е 28 дни и продължава между 3 и 6 дни, в зависимост от хормоналната ви активност.

През това време настъпват редица промени, които влияят върху сексуалността и плодовитостта на жените. Има обаче много любопитни неща, които се случват през този период и са свързани с начина, по който действаме и се държим. Искате ли да научите кои са те?

1. Какво всъщност се случва по време на цикъл?

Представяне на менструалния цикъл.
Средният менструален цикъл е 28 дни и обикновено продължава между 3 и 6 дни, в зависимост от хормоналната ви активност.

Менструалният цикъл цели да регулира хормоналната активност и плодовитостта на жените. След като достигне средната си точка, яйчниците освобождават яйцеклетка, която преминава през фалопиевите тръби, за да бъде оплодена.

Докато това се случва, тялото увеличава производството на прогестерон, за да сгъсти лигавицата на матката, за да може да се имплантира оплодената яйцеклетка. Въпреки това, ако не настъпи оплождане, нивата на прогестерон се променят и се появява менструално кървене.

2. Любипитни факти за менструацията – за да преодолеете менструалните болки, трябва да действате преди да започнат

Една от грешките, които често допускаме, когато действаме срещу менструални болки, е да търсим решение, когато те вече са факт. Важно е да знаете, че те се причиняват от хормон, наречен простагландин, който се отделя по време на менструация.

Приемането на противовъзпалително и аналгетично лекарство един ден преди менструацията може да блокира производството на тези вещества. Това не само ще предотврати усещането за болка, но и ще спре излишното кървене.

3. Менструацията ни може да се появи всеки месец, но все пак да е нередовна

Изненадана жена, която държи календар, отбелязващ нейния менструален цикъл.
Менструалният цикъл може да продължи между 23 и 30 дни, това време варира от жена на жена.

Нормалният цикъл зависи от тялото на жената и хормоналната активност. Средният цикъл е на всеки 28 дни, но някои може да го имат на всеки 23 или 30 дни.

За нередовен цикъл се счита, когато понякога менструацията се наблюдава на всеки 23 дни, а друг път – на всеки 30 дни. В този случай менструацията все още се появява всеки месец, но тези промени могат да показват проблеми с овулацията и плодовитостта.

4. Любопитни факти за менструацията – забелязването на силна миризма по време на или след менструацията е нормално

Силната миризма, която се появява в интимната зона по време на менструацията е нормална и не трябва да се неутрализира с есенции или химикали.

Това се случва, защото вагиналното pH се променя и има по-висока концентрация на бактерии. Трябва да се използват обичайните продукти и при никакви обстоятелства не трябва да се използват лосиони или тампони с парфюми.

5. Можете да напълнявате по време на менструация

Любопитни факти за менструацията
Можете да качите между два до пет килограма поради задържане на течности преди и по време на менструацията.

Вярвате или не, можете да качите между два и пет килограма тегло поради задържане на течности преди и по време на менструацията. Това разстройство причинява задържане на вода в тъканите на тялото и предизвиква възпаление.

Поради това е обичайно да усещате по-тежък корема си, както и болка в гърдите по време или преди менструацията.

6. Любопитни факти за менструацията – телесната ви температура се повишава по време на менструацията

През дните на менструацията сме склонни да се движим повече, докато спим, защото телесната ни температура се повишава и затруднява усещането за комфорт. Това обаче обикновено не е пречка за пълноценен сън.

7. Обичайно е да се чувствате уморени

Ключове за добра визуална хигиена.
Нивата на желязото ни намаляват и възпрепятстват правилното насищане на мозъка и клетките с кислород по време на менструацията, поради което често се чувстваме уморени.

Умората, която се появява по време на менструацията, е нормална, особено когато имате обилен цикъл. Това е така, защото нивата на желязо намаляват и възпрепятстват правилното оксигениране на мозъка и клетките.

8. Една жена може да забременее по време на менструация

Това не е много често, но всички жени трябва да знаят този факт. Доказано е, че има известна вероятност от забременяване при незащитен секс по време на менструация.

През дните на менструация яйчниците подготвят нов ооцит за следващия цикъл. Този процес обаче не е еднакъв за всички жени и някои жени може да овулират преди да са приключили с менструацията си. Това е по-често при жени с нередовна менструация, въпреки че рискът е минимален.

9. Любопитни факти за менструацията – липсата на менструация не винаги е признак на бременност

Календар на менструацията.

Първото нещо, което една жена си мисли, когато цикълът й не се появи, е, че може да е бременна. Въпреки че това е най-логичното заключение, това не е единствената причина, която обяснява липсата на менструация.

Липсата на кървене може да се дължи и на стрес, внезапни промени в теглото, упражнения и някои здравословни нарушения. Във всеки случай е най-добре да се консултирате с лекар, за да изключите по-сериозни проблеми или бременност.

Знаехте ли тези факти за менструацията? Споделете ги с други жени, за да могат да открият отговор на всички въпроси, които ги вълнуват!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.