Методи за спиране на менструацията за няколко дена

Възможно е да спрете менструацията за няколко дни, като приемате лекарства, които имат този ефект. Въпреки това, не е препоръчително.
Методи за спиране на менструацията за няколко дена

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Когато бъдете попитани дали е възможно да спрете менструацията за няколко дни, незабавният отговор е да. Има няколко начина за спиране на менструацията. Въпреки това, във всички случаи е много важно да имате насоките и одобрението на гинеколог.

Има начини за спиране на менструацията за няколко дни, които могат да бъдат опасни за здравето. Интернет страниците са пълни с популярни съвети за това. Ето защо е важно да сте добре информирани и да го правите само под ръководството на медицински специалист.

Методи за спиране на менструацията за няколко дни

Има различни методи за спиране на менструацията за няколко дни. Важно е обаче да бъде подчертано, че нито един от тях не е ефективен, когато вече е налице менструация.

Нека да разгледаме някои от най-често срещаните опции.

Primosiston® 1 за спиране на менструацията

Primosiston® е лекарство, използвано за спиране на тежко маточно кървене. Действието му поддържа повишени нива на прогестерон и естроген.

Това предотвратява овулацията и следователно спира менструацията за няколко дни. По-конкретно, може да направи това за 2 или 3 дни. След това има кървене. Това лекарство може да се използва само по лекарско предписание.

2. Орални контрацептиви за спиране на менструацията

Приемането на две блистера с орални контрацептиви подред без прекъсване между тях също е ефективен начин за спиране на менструацията за следващия цикъл. Това означава, че ще имате един месец без менструация.

Обикновено последните две или четири хапчета от всеки блистер са плацебо. Следователно те не трябва да се приемат с този метод, а човек трябва да продължи с първото хапче от следващата кутия.

Този метод работи по подобен начин на предишния. Ефектът от приемането на два последователни блистери е, че нивата на естроген и прогестерон остават повишени. Следователно няма лющене на лигавицата на стените на матката и следователно няма менструация. Този метод обаче трябва да се извършва само с медицинско съгласие.

Методи за спиране на менструацията за няколко дена.
Ако пропуснете плацебо хапчетата и изпиете две кутии без прекъсване, има вероятност да нямате менструация в следващия си цикъл. Това обаче трябва да се прави само под лекарско наблюдение.

3. Непрекъсната употреба на контрацептиви

Продължителната употреба на контрацептиви не само спира менструацията за няколко дни, но и за няколко месеца. По същия начин, както и двата предишни метода, хормоните, участващи в менструалния цикъл, се поддържат повишени. По този начин кървенето се инхибира.

Може да има загуба на кръв през първите месеци на употреба.

Въпреки това, както и в други случаи, този метод трябва да се използва само под наблюдението на медицински специалист.

4. ВМС с хормони за спиране на менструацията

Някои вътрематочни устройства (ВМС) с хормони променят стените на матката и увеличават дебелината на цервикалната слуз. Това е ефектът на вещество, наречено левоноргестрел, което е подобно на прогестерона, произвеждан от яйчниците.

Последствието е забележимо намаляване на кървенето по време на менструация, понякога дори пълно спиране. Това обаче не винаги се постига, което е важно да се има предвид.

5. Хормонална инжекционна контрацепция

Инжектирането на контрацептивни хормони се прави на всеки три месеца. Лекарството съдържа прогестерон и ефектът му е да поддържа повишени нива на този хормон. Поради това овулацията се инхибира и менструацията и бременността могат да бъдат предотвратени.

Въпреки това, липсата на кървене не винаги се случва при този метод. Вместо това е по-вероятно количеството изхвърлена кръв да бъде намалено, отколкото да стане свидетел на пълно спиране.

6. Контрацептивен имплант

Контрацептивният имплант е малка тръба, която се поставя под кожата на горната част на ръката. Запазва ефекта си до три години.

Подобно на други методи, той повишава нивата на прогестерон, което води до намаляване или елиминиране на кървенето. Освен това предотвратява овулацията и бременността.

Искате ли да научите повече? Прочетете: 8 храни, необходими за добро вагинално здраве

Можете ли да спрете менструацията завинаги?

Има жени, които искат не само да спрат менструацията за няколко дни, но и за постоянно. Всъщност има случаи, в които е медицински показано да се извърши процедура за спиране на кървенето.

Ето как лекарите правят това.

1. Хистеректомия за спиране на менструацията

Хистеректомията е операция, извършена за отстраняване на матката. Това елиминира способността на жената да има менструация. Не е обичайно операцията да се извършва по лично желание. Вместо това обикновено се извършва като част от лечението на друго състояние.

2. Ендометриална аблация

Ендометриалната аблация е процедура, която унищожава вътрешната тъкан на матката. Обикновено се извършва, когато една жена има прекомерно кървене по време на менструация.

Ефектът е намаляване или пълно премахване на такова кървене. Обикновено след интервенцията жената не може да забременее.

Хистеректомия за спиране на менструацията.
Извършването на този вид хирургия винаги трябва да се разглежда по лекарско предписание и с посредничеството на здравословен проблем, който го оправдава.

Някои факти, които трябва да имате предвид

Идеята, че е възможно да спрете менструацията за няколко дни чрез прием на ибупрофен, стана доста популярна. Това е невярно.

Ибупрофенът е противовъзпалително средство с аналгетичен и антипиретичен ефект, но няма нищо общо с менструацията. Служи само за намаляване на менструалните болки.

Не е препоръчително да използвате и други народни средства, като солена вода или вода с оцет. Те не са ефективни при спиране на менструацията за няколко дни и всъщност могат да причинят вреда. Същото важи и за употребата на хапче сутрин, което променя хормоналните нива, но не спира менструацията.

Същото се отнася и за вещества като лимонов сок и инфузии от мащерка, канела или женско биле. Няма научни доказателства, че са ефективни.

Винаги е необходимо да се консултирате с гинеколог дали е добра идея да спрете менструацията за няколко дни. Менструалното кървене не е болест, а точно обратното: знак за добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arcos Vera, B., Arcos Vera, D., & Flores Rangel, G. A. (2018). Histerectomía total laparoscópica por miomatosis uterina. Diferencias entre la cirugía abierta vs laparoscópica. A propósito de un caso. Revista de la Facultad de Medicina (México), 61(2), 29-36.
  • Lázaro de la Fuente, J., Moratalla Bartolomé, E., González Bernal, M., & Repollés Escarda, M. (2006). Técnicas de ablación endometrial. Cienc. ginecol, 105-116.
  • Mota Armand Ugón, M. (2019). El tabú de la menstruación: símbolo de la represión sexual femenina.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.