Естроген: Важен хормон за жените

Веществата, които нашите тела произвеждат, са отговорни за правилното функциониране на определени органи. Естрогенът е задължителен за притежаването на здрави и балансирани тяло и ум.
Естроген: Важен хормон за жените

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Хормоните са ключови за балансирането на нашето настроение особено при жените. Настроението на хората, психическото здраве и цялостното здраве вървят ръка за ръка с хормоните и за жените хормонът естроген е много важен.

Естроген

Естрогенът е едно от най-важните вещества, които тялото на жената произвежда. Отговорен е за растежа на гърдите, менструацията и разширяването на бедрата. По време на пубертета неговото производство се увеличава, стимулирайки узряването на матката, ендометриума, фалопиевите тръби и влагалището.

Въпреки че мъжете и жените произвеждат естроген по естествен начин, жените изпитват неговите ефекти по време на три важни етапа: пубертет, бременност и менопауза.

Като цяло, основната задача на този хормон е да осигури правилното функциониране на тялото при овулация и оплождане. Играе роля също и в други процеси като например контролиране нивата на холестерол и метаболизма на мазнините.

Видове естроген

Естрогенът е стероиден полов хормон, който произлиза от андрогените. Има три вида естроген, намиращи се в тялото, които изпълняват ендокринните функции. Всички три вида действат върху клетъчните ядра, които регулират синтеза на протеини.

  1. Естронът придобива енизма ароматаза чрез синтезата на прогестерон. Неговото производство се осъществява в мастните тъкани и яйчниците.
  2. Естрадиолът придобива ензимът ароматаза от тестостерона и се появява в изобилие в тялото през годините на оплождане.
  3. Накрая има естриол. Синтезира се чрез андростерона и се появява в големи количества по време на бременността.

Естроген: Един от ключовете за здрав ум

Естроген: правене на салата

Хормоните на естрогена имат различни важни функции в тялото, като например подпомагането на кръвотечението към мозъка.

Естрогенът помага за регулирането на много важни телесни функции. Например има предотвратяващ ефект върху мозъчно-съдовите заболявания. Друга от неговите функции е тази, че действа като интегрална част на „командния център“ на човешкото тяло.

Естрогенът произвежда тези предимства, като подпомага продължителния приток на кръв и глюкоза към мозъка. Това е важно за здравето и правилното функциониране на невроните и определени невротрансмитери.

Естрадиол и мозъкът

Естрадиолът е най-силният хормон на естрогена. Играе важна роля при двигателната функция. Освен това е свързан с паметта и процеса на учене, както и с чувствителността към болка.

Някои специалисти дори свързат естрадиола със способността да предпазва мозъка срещу евентуални увреждания, предизвикани от заболявания като например Алцхаймер.

Други предимства

Това не са единствените предимства, които този хормон дава. Женските полови хормони, освен че регулират правилното функциониране на размножителния цикъл и съвместната работа с андрогените за стимулиране на либидото, също подпомагат развитието на вторичните полови органи.

Този хормон помага също за намаляването на кръвното налягане и предпазва костите благодарение на поглъщането на калций. Освен това въздейства положително върху функционирането на отделителната система.

По време на менструацията нивата на естроген варират в голяма степен. Това предизвиква смяната на настроенията, които като цяло се свързват с менструацията. Някои общи характеристики, причинени от това, са раздразнителността, безсънието, загубата на познавателни способности и тревожност без видими причини.

Менопаузата и хормоните на естрогена

Жена разговаря с лекар

Поради намаляването нивата на естроген, рискът от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза се увеличава по време на менопауза.

Когато възникне менопаузата, производството на естроген значително намалява, което води до големи промени в тялото.

Някои често срещани симптоми на менопаузата са вагинална сухота, значителни промени в настроението, изключително силна умора, прекомерно изпотяване и остеопороза. Също така рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава.

Има също доказателства, че менопаузата води до загуба на колаген и калций. Ето защо по време на този етап лекарите често препоръчват определени начини на лечение, за да се преборят тези симптоми.

Като цяло, здравословната диета е най-добрия начин за регулиране на хормоните. Освен това и персонализираният режим за физически упражнения е важен за воденето на здравословен и балансиран живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.