Как да подобрим качеството на съня по здравословен начин

Днес ще споделим с вас как можете да подобрите качеството на съня си.
Как да подобрим качеството на съня по здравословен начин
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 01 март, 2023

Сънят е от съществено значение за нашето здраве и благополучие. Повечето от нас се нуждаят от поне седем часа сън всяка нощ, за да бъдат активни и освежени. Сънят помага на тялото и мозъка да се възстановят от ежедневния стрес, на който ги подлагаме. Поради което хората, които не спят достатъчно, изпитват множество физически и психически проблеми. Прочетете и научете как да подобрите качеството на съня си по здравословен начин.

Голям брой хора имат проблеми със съня през нощта. За щастие има някои съвети, които могат да бъдат приложени на практика за решаване на този проблем. От избягване на определени вещества и правене на каквото можете, за да предотвратите безсънието. До коригиране на навиците ви за сън и наслаждаване на дълбока почивка с помощта на доказани добавки.

5 препоръки за подобряване качеството на съня ви

Възможно е да подобрите качеството на съня си, като подобрите начина си на живот и използвате естествени средства. Например, редовното спортуване ви помага да намалите безпокойството; сънят в спокойна, тиха среда намалява причините за безсъние; приемането на добавки като Dormimax от bie3, които в допълнение към мелатонин, триптофан и GABA съдържат естествени растителни екстракти, са действия, които подобряват почивката и предотвратяват събуждането през нощта.

Това са няколко съвети за подобряване качеството на съня по здравословен начин.

1. Опитайте се да бъдете физически активни всеки ден за подобряване качеството на съня

Упражнения за подобряване качеството на съня
Доказателствата показват, че физическата активност е полезна за борба с безсънието.

Множество проучвания показват, че физическата активност може да помогне за подобряване качеството на съня при възрастни с проблеми със съня. Това е така, защото аеробните упражнения, например, повишават психологическото благосъстояние, предпазват имунната система и позволяват по-добра нощна почивка при тези, които страдат от хронично първично безсъние.

Спортуването е най-добрата нефармакологична алтернатива за заспиване и осигуряване на препоръчителните 8 часа сън за възрастни. В допълнение, помага за предотвратяване на някои от често срещаните симптоми на безсъние, които включват липса на настроение, умора, проблеми с концентрацията, събуждане през нощта и значително намаляване на качеството на живот.

2. Спете в чиста, тиха и слабо осветена среда

Някои изследвания, посветени на проучване на връзката между околната среда и качеството на съня, установиха, че факторите на околната среда могат да играят решаваща роля, когато е време за сън. Лишаването от сън се влияе не само от променливи като възраст, психологически и физиологични условия и култура. Но и от средата, в която спим.

Стаята, в която спим, може да има пряко влияние върху това колко лесно или трудно ни е да заспим. Ето защо е важно да се грижите за състоянието й и да се уверите, че това е чисто пространство, което насърчава почивката. Това варира от осигуряване на тихо място с меко осветление и идеална температура до чисто легло с удобен матрак и деликатни материи, които позволяват добра циркулация на въздуха.

3. Вземете добра добавка за подобряване качеството на съня

С темпото на живот, който водим, много хора, които работят на смени, пътуват много. Или са подложени на силен стрес, се прибират и не могат да заспят; така че спят по-малко от препоръчителните часове.

В други случаи и най-малкият шум може да наруши спокойствието. И да накара хората да се събудят и да прекарат нощта будни. В тези и други сценарии, при които не се постига спокоен сън и се събуждаме уморени, е препоръчително да прибегнем до добавки. Които помагат за съня по ефективен и безопасен начин.

В момента можете да намерите в заведения, специализирани в природни продукти като аптеки и парафармаци, добавки като Dormimax ® от bie3, която е двуслойна таблетка с двойно действие, която има най-пълния списък от съставки, чиято максимална синергия гарантира спокоен нощен сън без събуждания.

Дормимакс, в първия си слой на моментално действие, освобождава активни съставки като мелатонин (1,95 mg), триптофан (50 mg) и GABA (30 mg). Те са допълнени с валериана, пасифлора, маточина, мак и витамини B и D, които се освобождават продължително през нощта от втория му слой. Това насърчава дълбокия сън, предотвратява нощните събуждания и допринася за нормалното функциониране на нервната система. В допълнение, не създава толерантност или зависимост. Една капсула всяка вечер, 30 минути преди сън, е достатъчно да подобрим качеството на нашата почивка.

Продукт за подобряване на съня
Дормимакс от bie3.

4. Създайте рутина за лягане и се придържайте към нея

Човешкото тяло обича рутината и да знае какво ще се случи след това. Поради тази причина е добре преди лягане да си създадем рутини. Които да ни помогнат да се отпуснем напълно и да спазваме определения режим за лягане и събуждане.

Сред тези ритуали за по-лесно заспиване са: стоенето далеч от мобилни телефони и телевизионни екрани няколко часа преди лягане. Избирането на леки закуски и избягването тежки ястия и  вещества като кафе, алкохол, чай или витамин С. Можете дори да вземете гореща вана, която включва всички релаксиращи предимства на ароматерапията.

5. Използвайте леглото си само за спане и избягвайте дългите дрямки

Ако искате да подобрите качеството на съня си, винаги трябва да имате предвид, че леглото е свещено място, което ви позволява да си починете и ви изпълва с жизнена енергия. Затова трябва да го уважавате и да се опитвате да го използвате само по предназначение. Това не е място за дистанционна работа, нито място за четене или гледане на телевизия, още по-малко място за хранене.

И накрая, въпреки че е вярно, че понякога дрямките могат да бъдат много полезни, важно е да не превишават 20 или 30 минути. За да не пречат на цикъла на съня тази нощ. Така че избягвайте дрямките в леглото. Ако трябва да дадете почивка на очите си за няколко минути, по-добре седнете на удобен стол, за да не заспите бързо.

Подобрете качеството на съня си по здравословен начин с тези съвети

Човешките същества се нуждаят от добра диета, редовна физическа активност и пълноценна почивка, за да поддържат здравето и жизнеността си. Следователно, ако страдате от проблеми със заспиването до такава степен, че да повлияят на качеството ви на живот, време е да приложите горните препоръки на практика, за да можете да спите спокойно през нощта. Редовното използване на тези методи ще подобри драстично качеството ви на живот!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abd El-Kader SM, Al-Jiffri OH. (2020)Aerobic exercise affects sleep, psychological wellbeing and immune system parameters among subjects with chronic primary insomnia. Afr Health Sci. 2020 Dec;20(4):1761-1769. doi: 10.4314/ahs.v20i4.29. PMID: 34394237; PMCID: PMC8351861.
  • Karadag E, Samancioglu S, Ozden D, Bakir E. (2017). Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Nurs Crit Care. 2017 Mar;22(2):105-112. doi: 10.1111/nicc.12198. Epub 2015 Jul 27. PMID: 26211735.
  • Troynikov O, Watson CG, Nawaz N. (2018). Sleep environments and sleep physiology: A review. J Therm Biol. 2018 Dec;78:192-203. doi: 10.1016/j.jtherbio.2018.09.012. Epub 2018 Oct 5. PMID: 30509635.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.