Симптоми и диагностика на тенис лакът

Тенис лакът или епикондилитът е състояние, характеризиращо се с болка в тази става поради продължително повторение на специфични движения на китката.
Симптоми и диагностика на тенис лакът
Alejandro Duarte

Написано и проверено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Последна актуализация: 20 юни, 2022

Епикондилитът, известен като тенис лакът, е възпаление на сухожилията на епикондила. Това са връзките, които съединяват мускулатурата на предмишницата и ръката със страничния епикондил на раменната кост, от външната страна на лакътя. Възпалението се причинява от микротравма поради мускулно претоварване. Продължете да четете, за да научите повече за симптомите и диагнозата на тенис лакът.

Това е много често срещано състояние в спорта, откъдето идва и името му, но също и на работното място. Има професии с по-голяма склонност към развитие на тази травма поради повтарянето на специфични движения.

Такъв е случаят във фабрики, работа в офис с компютър, художници или всякаква дейност, която включва пренапрежение на мускулатурата, отговаряща за движенията на ръцете.

Симптоми на тенис лакът

Мъж, който държи лакътя, графика показва напрежение на ставата от тенис лакът.
Епикондилитът е често срещано състояние сред спортистите.

Симптомите на епикондилит се появяват прогресивно. Като цяло пациентите обикновено забелязват болка от външната страна на лакътя и тя може да се простира до предмишницата.

Може да почувствате дискомфорт, когато хващате предмети, движите пръстите си, завъртате китката си и когато натискате засегнатата област в точките, където мускулът се съединява с лигамента. В допълнение, това може да причини липса на сила в предмишницата.

Диагностика на тенис лакът

Изключително важно е да се направи правилна диагноза на причината за болката в лакътя, за да се проведе правилното лечение, тъй като има различни състояния, които могат да имат сходни симптоми и да доведат до объркване.

Резистентният на лечение епикондилит, поради объркване в диагнозата, обикновено се дължи на захващане на задния междукостен нерв в страничната област на лакътя. Следват някои състояния, които съобщават за болка, подобна на тази, причинена от тенис лакът:

 • Невропатия, причинена от захващане на радиалния нерв.
 • Остеохондрит на радио раменната става.
 • Болка в околните мускули, които въпреки че не са директно в областта, в която усещате болка, могат да причинят дискомфорт.
 • Промени в главата на радиуса, разположени от външната страна на лакътя.

За правилна диагноза на епикондилит, вашият лекар трябва да спазва следния протокол:

1. Медицинска история на пациента

Лекар, който снема медицинската история на пациента.
Съществена част от диагнозата е медицинската история на пациента, която ще разкрие всичките му предишни заболявания.
 • Визуален преглед: лекарят ще извърши цялостен преглед на външния вид на засегнатата област. Ще търси признаци на възпаление, промени в кожата, отклонение в подравняването на ставите и т.н.
 • Ще намери епикондила и ще приложат натиск, за да провери дали пациентът чувства болка в тази конкретна област.
 • Стрес тест на Валгус: сила, приложена към лакътя, която кара дисталното му лице да се придвижи към средната линия на тялото. Тестът ще бъде положителен, ако пациентът съобщи за дискомфорт.
 • Болка при разтягане на пръстите със съпротива.
 • Изследване на подвижността на лакътя и главата на лъчевата кост, шийния отдел на гръбначния стълб и цялата система на раменната става.
 • Събиране на информация за ежедневните дейности на пациента, които могат да повлияят на състоянието. Всички лекарства, които пациентът е използвал наскоро, също трябва да бъдат взети под внимание.

Пронация и супинация

Важно е да разберете концепцията за пронация и супинация на предмишницата, за да разберете следните тестове.

Супинацията е странично завъртане на предмишницата и ръката. Дланта на ръката е насочена нагоре с палеца навън. Пронацията е медиалната ротация на предмишницата и ръката. В този случай дланта на ръката е обърната надолу с палеца навътре.

 • Манипулация на Мил. Пациентът ще остане седнал с леко завъртяна ръка, с гръбно разгъване на ръката и флексия на лакътя.
  • Физиотерапевтът ще постави едната си ръка върху лакътя, а другата отстрани на предмишницата. Пациентът ще бъде помолен да се опита да супинира предмишницата (завърти предмишницата и ръката нагоре) срещу съпротива от ръката на лекаря. Ако почувства болка при извършване на това действие, най-вероятно става дума за тенис лакът.
 • Тест със стола: Пациентът ще бъде помолен да вдигне стол по два различни начина. Когато го държат с протегната ръка и лакътя,  ще почувства болка. Въпреки това, няма да има дискомфорт, когато го хванете със супинираната ръка.

2. Други тестове

Ако с предишния преглед не може да бъде поставена диагноза тенис лакът, ще бъдат проведени други допълнителни изследвания:

 • Анализи, за да се изключи наличието на кристали на пикочната киселина в ставата, причинени от хиперурикемия
 • Електромиография, за да се изключат синдроми на притискане на нерв
 • Рентгенология и допълнителни изследвания

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.