5 грешки при грижата за очите, които може би допускате

Въпреки че първоначално може да ви донесе облекчение, търкането на очите ви с пръсти е вреден навик, тъй като може да доведе до заразяването им или раздразването им от замърсяванията по пръстите ви.
5 грешки при грижата за очите, които може би допускате

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Грижата за очите е много важна част от ежедневието ни.

Очите са важна част от тялото и незаменим орган, реално те са един от водещите фактори за човешкото развитие.

Въпреки че животът ви не зависи от тях и много хора не виждат по една или друга причина, за тези от нас, които сме свикнали да ги използваме от рождението си – те са жизненоважни.

Важно е да подчертаем този факт, защото хората, които не виждат напълно, са се адаптирали към положението си и са развили част от другите си сетива на по-високо ниво.

Много хора искат да запазят зрението си в перфектно състояние, защото им дава редица предимства, както за физическото, така и за умственото развитие.

Проблемът е, че  – също както и другите системи в организма – много фактори могат да повлияят върху грижата за очите и зрението ви и да доведат до появата на различни заболявания.

Поради тази причина е много важно да осигурим на очите си специално внимание. И да избегнем някои грешки с грижата за очите, които може би не сте забелязали първоначално, но реално да увреждат зрението им.

Ето за кои грешки става дума!

1.Слънчевите очила

Носенето на слънчеви очила е необходим навик за грижата за очите

Този непретенциозен аксесоар намалява вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, излъчвани от слънцето, водещи до появата на проблеми като катаракта, язва на роговицата и отлепване на ретината.

С течение на времето действието на UV лъчите се натрупва. Това означава, че последиците от действието им могат да се появят с години след излагане на вредно лъчение.

Затова е важно да се грижите за очите си. И да сте сигурни, че стъклата на слънчевите ви очила са висококачествени.

2.Спането с контактни лещи

Има контактни лещи, които не причиняват увреждане, дори ако спите с тях.

Но повечето от тях не са подходящи и не се препоръчва да спите с тях, защото пречат на роговицата на окото да си набави необходимото й количество кислород. А това може да доведе до оток или язва на роговицата.

Могат да се появят бактериални или вирусни инфекции в резултат на заразяването на очите ви с микроорганизми, заради липсата на ежедневна стерилизация на контактните лещи.

Въпреки че контактните лещи могат да се носят дълго време, не е добре да спите с тях, тъй като съществува голям риск от увеличаване на проблемите ви със зрението.

Добре е да носите контактни лещи, позволяващи на кислорода да преминава през тях. И разбира се да ги почиствате и дезинфектирате редовно.

3.Търкането на очите

Търкането на очите може да доведе до възпаления

Въпреки че търкането може да ви донесе временно облекчение, грешките в грижата за очите от този вид могат да доведат до появата на възпаление и различни алергии.

От друга страна, не забравяйте че пръстите и ръцете ви могат да са заразени с вредни микроорганизми. А те могат да открият перфектната среда за размножаването си именно в очите ви.

4.Дългото стоене пред компютъра и грижата за очите

Прекомерната, честа употреба на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони води до повишаване на проблемите със зрението през последните години.

Очите не могат да се справят с дългото излагане и облъчване от светлината, излъчвана от тези устройства. Главно защото разстоянието между тях е малко.

Дългото стоене пред компютъра стресира очите ви, замъглява зрението ви и води до появата на главоболие.

Освен това червената светлина може да доведе до увреждане на тъканите и до появата на редица заболявания.

За да избегнете грешки в грижата за очите си от този вид използвайте умерено и разумно тези устройства. И ежедневно правете упражнения за укрепване на зрението.

5.Спането с гримирани очи

Спане с грим и грижата за очите

Химическите съставки в грима възпаляват кожата и водят до появата на пъпки, обриви и ечемик на окото.

Не пропускайте да прочетете и: Как да се справите с торбичките под очите

Очната линия и спиралата спират притока на кислород в очите и водят до възпаления и появата на тъмни кръгове.

Не ви съветваме да нанасяте очната си линия от вътрешната страна на окото. Там се намират мейбомските ви жлези, отделящи сълзите.

Въпреки че първоначално може и да ви изглеждат безобидни, тези грешки в грижата за очите трябва да бъдат избягвани, ако искате да се радвате на добро зрение.

Освен това ви препоръчваме да посещавате редовно очен лекар, който би открил появата на евентуален проблем със зрението ви навреме.

Може да ви заинтересува ...
Фантастични упражнения за подобряване на зрението
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Фантастични упражнения за подобряване на зрението

Кръговите движения на очите представляват упражнения за подсилване на зрението. Те могат да ви предпазят от увреждания на роговицата и макулата.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.