7 невероятни храни за предотвратяване на бактериалните инфекции

Знаете ли, че гръцките войници са пили чай от чесън след битки, за да се лекуват? Той предпазва от много болести, опитайте и вие
7 невероятни храни за предотвратяване на бактериалните инфекции

Последна актуализация: 02 март, 2019

Чували ли сте за бактериалните инфекции? Бактериите са част от живота ни. Когато мислим за това си представяме класическите инфекции и болести, които всички сме преживели в някакъв момент.

Това обаче не е всичко.

Бактериите са неразделна част от живота. Много видове са жизненоважни и много полезни за здравето и поддържат имунната система в състояние да ни предпази от други видове бактерии, които наистина могат да причинят инфекции.

Има ли начин да се предпазите 100% от бактериалните инфекции? Е, отговорът е “не”.

Тези микроорганизми мутират и дори могат да станат резистентни към антибиотиците. Всъщност те са най-лошият и най-малкият враг на хората.

Въпреки това нещо, което определено можем да направим, е да засилим имунната си система колкото е възможно повече с това, което ядем.

По-долу ще ви кажем кои са най-добрите храни, които трябва да включите в диетата си, за да се предпазите от бактериалните инфекции.

1. Пробиотиците предпазват от бактериалните инфекции

Често пренебрегваме натуралните пробиотици в ежедневната ни диета.

Обичайно е да започнем да консумираме млечни продукти, обогатени с Lactobacillus casei, вместо да полагаме усилия да намерим продукти, които го съдържат естествено.

Тъмният шоколад, киселото зеле, кефирът и комбуча са фантастични за предотвратяване на инфекциите и укрепване на имунната система.

2. Алое вера

Алое вера срещу бактериалните инфекции

Чаша топла вода с 1 супена лъжица гел от алое вера е чудесен начин да се предпазите от всякакви видове инфекции.

Алое вера е противовъзпалително и антибактериално. Също така предлага богатство от витамини (А, С, В1, В2, В3, В6, В12 и фолиева киселина).

Съдържа фантастичен спектър от минерали: калций, цинк, хром, селен, желязо, мед, магнезий и др.

Всички тези хранителни вещества ще ви помогнат да се борите с болестите по естествен път, без да се налага да приемате витаминни добавки.

3. Куркума

Тази изключителна подправка, която придава на кърито светложълт цвят има невероятни лечебни сили.

Куркумата действа като мощен антибактериален агент. За да извлечете максимума от това, всичко, което трябва да направите, е да смесите малко куркума с малко мед.

Това лекарство ще укрепи имунната система и ще ви помогне да предотвратите много видове инфекции.

4. Ябълков оцет

ябълков оцет срещу бактериалните инфекции

Започнете да приемате това просто лекарство още днес: след най-голямото ви ястие през деня, чаша вода (200 мл.) заедно с 1 супена лъжица ябълков оцет (10 мл.).

Този лесен навик не само ще помогне на вашето храносмилане, но също така ще балансира рН-то на тялото, за да може по-оптимално и мощно да се бори с бактериалните инфекции.

Лекувайте тялото с ябълков оцет. Ако използвате органичен вид, това е още по-добре.

5. Чай от чесън за борба с инфекциите

Ако никога преди не сте пили чай от чесън, време е да започнете. Лесно е да се приготвя и предлага големи количества витамини (А, В1, В2 и С) и антиоксиданти.

Повечето хора знаят, че чесънът е отличен естествен антибиотик.

Ако започнете да го приготвяте 2 или 3 пъти седмично, ще предотвратите или намалите настинките и грипа.

В древни времена гръцките войници са пили чай от чесън след битки, за да лекуват инфекции. Защо да не превърнем това в навик след нашите ежедневни “битки”?

6. Сок от червена боровинка

червена боровинка при бактериалните инфекции

Боровинките имат страхотен вкус, приятен вид и най-важното – помагат в борбата с инфекциите.

Една от най-известните им способности е тази да ви помогнат, когато страдате от бактериална инфекция.

Киселинността на боровинките е знак за полезността им: тя идва от високото съдържание на проантоцианид, вид флаванол, който е много добър при лечението на цистит.

7. Лимони

Един плод, което заслужава място във всеки списък с натурални средства против бактериалните инфекции са лимоните.

Пресният лимонов сок е чудесен за лечение на инфекции на дихателните пътища.

Сега трябва да признаем, че витамин С не ви предпазва 100% от възпалено гърло и други подобни. Това обаче ще помогне за по-бързо излекуване на инфекциите и предотвратяване на прекомерна употреба на антибиотици, което с течение на времето всъщност отслабва имунната система.

В заключение, ако целта ви е да се справите по-добре с предотвратяването или да се преборите с бактериалните инфекции, трябва да обърнете внимание на начина ви на живот.

Подхранете тялото си с пресни плодове и зеленчуци, пийте много вода и спете добре. Освен това, не се лекувайте сами и не използвайте антибиотици без рецепта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic, 14(2), 141–153.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian Journal of Dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Ison, M. G., & Heldman, M. (2018). Bacterial infections. In Hepatic Critical Care. https://doi.org/10.1007/978-3-319-66432-3_15
  • Bierne, H., Hamon, M., & Cossart, P. (2012). Epigenetics and bacterial infections. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a010272

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.