Как да си простите грешките от миналото

Прошката е изключително важна, защото ни освобождава от затвора, в който много пъти влизаме сами, без дори да осъзнаваме това
Как да си простите грешките от миналото

Последна актуализация: 27 март, 2019

Случилото се в миналото не трябва да влияе на чувствата и емоциите ви в настоящето. Вярно е, че можете да използвате грешките си като урок, но мнозина не успяват да си простят. И не успяват да продължат напред. Трябва да се научите как да си простите грешките от миналото.

Простете си грешките от миналото

Може да звучи като клише, но е вярно, че „никой не е съвършен“ и че всички правим грешки. Разликата е в това как възприемаме грешките и по какъв начин се учим от тях.

На никого няма да помогне стоенето у дома плачейки, мислейки или правейки подробен разбор на това, което сме сгрешили. Важното е да търсим поука и отговори. Самообвиняването или самонаказването няма да ви помогнат да стигнете далеч.

Важно е да разберете какво се случва и да откриете начини да предотвратите повторението му и негативното ви влияние върху вас.

Не е лесно да простите на другите или на себе си. Грешките от миналото често ни преследват и не искат да ни оставят на мира. Прошката зависи от способността ни да се справим с тях чрез разсъждения, самоосъзнаване и познание.

Когато допускаме определени грешки се чувстваме победени, отчаяни и измъчени. Чувството е все едно сме забили пирон в пръста си, извадили сме го само за да го забием отново. Правейки това пиронът ще ни нарани и остави белег за цял живот.

Разбира се процесът на даване на прошка на самите нас не е лесен, но си струва усилията. Ще усетите огромно облекчение – все едно сте смъкнали от плещите си тежко бреме. Освен това ще предотвратите допускането на грешките от миналото в бъдеще.

Съвети как да простите грешките от миналото

За да простите на самите себе си трябва да погледнете назад и са разгледате грешките, които сте допуснали някога.

Дори да не ви се вярва, ние самите сме си най-строгите съдии, осъждайки себе си по-строго от останалите хора. Започнете днес и запомнете, че всяка една грешка е възможност да пораснете:

1.Потърсете (и открийте) позитивната страна на нещата
Възприемайте грешките от миналото позитивно.

Противно на общоприетите вярвания, във всичко случващо се се крие нещо хубаво. Болката, неуспехите и грешките трябва да ни помогнат да пораснем и да разберем и опознаем живота. Когато сгрешите, спрете за минутка и се запитайте: С какво може да ми помогне случващото се?

За да избегнете правенето на същата грешка трябва „да се поучите“. Помислете толкова време, колкото ви е необходимо, докато откриете позитивната страна на случващото се, след това продължете напред като си простите.

2.Разберете “защо” трябва да си простите грешките от миналото

Прошката е изключително важна, защото ни освобождава от затвора, в който много пъти влизаме сами, без дори да осъзнаваме това.

Може би чувствате вина или отговорност за нещо, което се е случило и заради това не можете да си простите. Спомените могат да бъдат много болезнени, но трябва да знаете, че въпреки че последиците могат да са негативни, имате време „да се избавите“ и да решите проблема.

Покажете си, че сте способни на промяна, на нещо по-добро и че съжалявате. Така по-лесно ще откриете пътя към прошката.

3.Обичайте себе си

обичайте се и се грижете за себе си

Изправяме се срещу самите нас, без да се защитаваме. Понякога сме прекалено критични към пропуските си и не можем да си простим грешките от миналото, тъй като не се обичаме достатъчно.

Самочувствието не е синоним на нарцисизъм, нито пък еквивалент на вярването, че заслужаваме божията милост. По-скоро то ни позволява да се разберем, да проявим съчувствие и да се обичаме, въпреки недостатъците ни.

Опитайте да се обичате като мост към прошката и сами ще видите, че ще се чувствате много по-добре.

4.Мислете за бъдещето

Ако живеете прекалено много в миналото, то ще ви попречи да отправите поглед напред, към бъдещето. Оковите на вчерашния ден са едно от най-големите препятствия, които ни пречат да продължим напред. Добър начин да се справим с този проблем е като планираме и определяме целите си.

Ако се фокусирате върху целите си, запомнете, че това, което сте направили някога вече няма толкова голямо значение. И не трябва да заема значителна част от мислите ви.

Дори можете да използвате грешките си като трамплин, защото вече ще знаете какво трябва да избягвате, за да сбъднете мечтите си.

5.Започнете от нулата
грешките от миналото и новото начало

“Да започнете от нулата” е чудесен начин да си простите грешките от миналото. Трябва да се опитате да бъдете като птицата феникс, възкръснала от пепелта.

Загърбете болката и проблемите, които ви пречат да се развивате. Фокусирайте се върху „новото си аз“, което не се страхува и не страда, а е заложило на опита и мъдростта.

Оставете миналото, където му е мястото: в миналото. Възприемайте грешките си като уроци и ги прилагайте в настоящето, за да се радвате на по-добро бъдеще

6.Духовното израстване

Може би се нуждаете от „външна“ помощ, за да възприемете случващото се, ако вече сте опитали да си простите няколко пъти, но без успех.

Какви са възможностите ви? Има различни начини за това: медитация, молитви, духовни ритуали, посещения при психолог… всички те ще ви помогнат да пораснете духовно и емоционално.

Винаги можете да отделите няколко минути от деня си, за да поразсъждавате върху нещо хубаво и позитивно (не за грешките, а по-скоро как да се справите със ситуацията).

Изберете моментите, в които никой не ви притеснява: например преди да си легнете или когато се събудите, а защо не докато сте под душа?

7.Радвайте се на настоящето
радвайте се на настоящия момент

Прекаленото внимание към миналото или бъдещето не е полезно за никой. Често ни изпълва с тъга или тревога (в зависимост от случая). За да избегнете това, трябва да се наслаждавате максимално на всеки ден и да правите това постоянно.

Помислете: кое е най-важното нещо в живота ви в момента? За какво трябва да сте благодарни и да се чувствате благословени?

Със сигурност има много неща. Наслаждавайте им се!

Може да ви заинтересува ...
6 грешки разрушаващи семейните отношения
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
6 грешки разрушаващи семейните отношения

Семейните отношения са основният източник на любов, разбиране, приемане и подкрепа. Ако не е така, трябва да потърсите причините и решения за пробл...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604</p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.