Японска техника за лепене на керамика и размисли за живота

Изкуството да поправяш счупена керамика прилича досущ на това да поправяш счупените фрагменти от живота си: и двете изискват търпение и гъвкавост.
Японска техника за лепене на керамика и размисли за живота

Последна актуализация: 31 декември, 2018

Счупената керамика прилича много на потрошените фрагменти от живота.

Трудно е да сглобим всички тези парчета обратно, тъй като понякога се чувстваме като счупени чаши и чинии, след ефекта на разочарованието, загубите и предателствата, които сме изпитвали.

Сега този счупен предмет има възможността да си върне предишната красота, само ако знаем как да го поправим подобаващо. Повечето от нас биха използвали лепило в поправката на този предмет.

Въпреки това, японците отдавна практикуват изкуство, което вместо да бъде единствено техника за поправката на керамика, представлява цяла философия, от която можем да се учим.

Разбира се, че става въпрос за кинцукурой или “златната поправка”. Това е страхотна стратегия, която можем да използваме за създаването на нов, по-красив и по-здрав предмет, отразяващ психологическото измерение, за които всички добре знаем: гъвкавостта.

Изкуството да поправяш счупена керамика

японска техника за лепене на керамика

Един счупен предмет може да разкаже много. Може би тази чиния е паднала случайно на земята, тъй като сте се били отнесли някъде далеч, далеч от реалността.

Може би тази част от комплекта ви за чай се е счупила докато сте се забавлявали с приятели, споделяйки с тях моментите на щастие.

Всяка пукнатина в порцелана е символ на определен момент от живота ви. Въпреки това, изхвърлянето на керамиката не е необходимо. Това би било сходно с изоставянето на ранено животно, или отказ за разрешаване на спор между двама романтични партньори.

Всичко това се вписва в японската философия кинцукурой, която вече е световноизвестна и полезна за много хора.

Нека разгледаме тази практика в дълбочина.

Произходът на кинцукурой

За да разберем тази специална техника, трябва да се върнем назад във времето, около края на петнадесети век, в ерата на шогуните.

Ашикага Йошимаса е шогунът, който започва тази хилядолетна традиция. След като чаените му чаши се чупят, той решава да ги изпрати в Китай за поправка.

Не след дълго чашите са върнати при него със забележими следи от метал, който загрозявал иначе красивия вид на двете парчета керамика.

Шогунът не бил доволен от резултата и поискал от занаятчиите да ги поправят.

И те го сторили по следния начин – просто споили счупените парчета с помощта на златна паста, чрез която създали различни, по-красиви и по-устойчиви предмети.

Той бил искрено щастлив.

лепене на керамика по с помощта на японска техника

Как да използвате кинцукурой върху счупения ви порцелан

Сигурни сме, че техниката кинцукурой вече ви е грабнала вниманието.

Ако сте любопитни и искате да изпробвате тази техника върху някои от счупените чаши или чинии, които евентуално ще се счупят, ние ви предлагаме да го направите. Много по-просто е отколкото си мислите!

От какво имате нужда

  • Керамичен прах
  • Синтетична златна пудра (можете да използвате дори златен глац)
  • Счупеното парче керамика
  • Шпатула или клечка за зъби

Как да процедирате

  • Започнете като смесите керамичния прах със синтетичната златна пудра. Можете да действате върху картон или в специална купа или чаша. Количеството, от което ще имате нужда ще зависи от частите, които желаете да поправите и сглобите наново.
  • С помощта на клечка за зъби или шпатула, нанесете тази смес върху ъглите на счупените парчета.
  • След това ги съединете и натиснете за момент.
  • Ще забележите как златната нишка попълва белезите на керамиката – формиралата се сега пукнатина е много по-красива, превръщайки предмета в уникален.
  • Накрая ще трябва просто да го оставите няколко часа за да изсъхне, след което всичко ще бъде готово.

Препоръчваме ви да прочетете и: 15 идеи как да улесните домакинската работа

залепете счупената керамика с японска техника

Красотата се крие в историята, която разказва обекта, а не в самия обект

Техниката кинцукурой може да бъде удачно приложена с пълна сила в собствения ви живот.

Гъвкавостта е онова духовно сухожилие, което действа почти като златен прах, който съединява счупените парчета. Също така ще ви подтикне да заздравите раните си, както и да се учите от тях.

Трябва да спрем да се срамуваме от грешките, спадовете и мечтите, които са избледнели. Вместо това трябва да можем да видим красотата в пътя, по който сме поели в живота, който някак ни е помогнал да станем това, което сме в момента: възрастни.

Ние сме по-мъдри същества, научили се да изплуват след бурите, които живота ни поднася.

Счупената керамика, която е била поправена от техниката кинцукурой притежава и друго чудесно свойство: тя е по-силна. Чашите и чиниите вече няма да се чупят толкова лесно.

Също така, хората, които знаят как да бъдат гъвкави и тези, които за заздравили раните си със злато са по-силни от преди. Това е нещо, което всички ние безсъмнено учим с времето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.