6 типа токсични връзки, които трябва да избягвате

Любовта и привързаността понякога действат като превръзка за очите, която ви държи далеч от истината за ситуацията, в която се намирате
6 типа токсични връзки, които трябва да избягвате

Последна актуализация: 21 февруари, 2019

Хайде да си поговорим за токсични връзки. Без съмнение имате представа за какво става дума. Напълно възможно е самите вие да сте изпиталите въздействието на такава връзка в собствения си живот. Тогава знаете каква висока цена се плаща, когато поддържате такива отношения. Обикновено става дума за връзки, в които един от партньорите приоритизира собствените си нужди за сметка на тези на другия.

Въпреки това винаги има нещо странно, което се случва, когато става дума за токсични връзки: знаете какво представляват, но не можете да прозрете същността им, докато сте въвлечени в тях. Защо не можете? Тъй като сте емоционално натоварени. Любовта и привързаността понякога действат като превръзка за очите, която ви държи далеч от истината за ситуацията, в която се намирате.

Точно поради тази причина искаме да ви разкажем за 6 типа токсични връзки, които си заслужава всеки един човек да умее да идентифицира, за да ги избегне и рано да постави защитни граници. Говорейки за този тип проблеми, не визираме просто романтичните отношения: напълно възможно е да поддържате токсични приятелски връзки, дори токсични семейни връзки.

Да започваме!

1. Връзки, в които един от партньорите командва

токсични връзки, основани на  лидерство

Има моменти в живота, в които предпочитате да оставите партньора до вас да ви води. Той взима решения вместо вас. Той поема отговорността за нещата, които се случват в съвместния ви живот. В такива моменти си мислите, че за вас се грижат подобаващо. Бъдете внимателни! Ако позволите на някого да поеме контрола над вас, ще настъпи ден, когато ще ви се прииска да можете да вземете решение сами.

Не позволявайте на това да се случи, независимо дали става дума за връзка с партньор, или с приятел. Винаги поддържайте баланс на интереси и лични инвестиции. Щом един от вас започне да прави повече или пък да взима решения от името на другия, проблемите започват неизбежно.

2. Хора, които поставят собствените си нужди пред вашите

Типове токсични връзки

“Аз просто обичат нещата да се случват по този начин – това е, което харесвам – аз се нуждая – надявам се, че ти…” Хората, които постоянно изкарват на преден план своя “аз” в изреченията си – тях категорично можем да обявим за хора, които са опасни. Нещо повече – те са склонни да развиват токсични връзки.

Хората, които са неспособни да виждат нещата извън своя малък свят, никога не могат да осигурят щастието на партньора си. Те не могат да предложат разбиране и уважение. Запомнете това!

3. Когато хората не могат да се доверят

токсични връзки

Хората, които не умеят да се доверяват или не разбират другите, не могат да предложат на партьора си уважение, разбиране и емпатия. Техните отношения с околните се основават на недоверие и поради това винаги са последвани от ревност и неразбирателства. Очаквайте постоянни караници, които целят да понижат самооценката ви с всеки изминал ден. Не си струва да се забърквате в един такъв порочен кръг.

4. Връзки, основани на принуда

токсични връзки, основани на принуда

“След всичко, което направих за теб, сега ти отказваш да направиш това за мен?”, “Ако наистина ме обичаш, ти ще бъдеш заедно с мен тук и сега – затова вероятно ме мразиш”. Ако сте чували подобни думи, без съмнение знаете колко ужасно звучат, колко боли, когато са насочени срещу вас и излизат от устата на човек, за когото се предполага, че ви обича.

Не се самозаблуждавайте! Хората, които залагат на манипулация и принуда и които използват такъв тип техники за налагане в една връзка, не ви обичат истински. Те не ви уважават и не ви разбират. Думите им са категоричен знак, че се намирате в токсична връзка.

5. Връзки, основани на лъжи

токсични връзки, основани на лъжи

Някои хора имат навика да лъжат по патологичен начин. Те го правят, за да постигнат целите си и за да контролират света, който са конструирали около себе си; за да бъдат водещият във връзка, която се основава на лъжа.

Те може и да ви казват, че ви обичат и че вие сте най-прекрасното нещо, което се е случвало в живота им. Но вместо да ви показват любовта си, те правят друго – действията им ви нараняват и унижават. Лъжите им след време изплуват на повърхността, а вие отново и отново решавате, че можете да простите. В дългосрочен план тази връзка ще ви разруши отвътре. Не позволявайте това да се случи.

6. Токсични връзки, основани на виктимизация

токсични връзки, основани на виктимизация

Това е много популярен тип токсична връзка – както за романтични партньори, така и за членове на семейство. Играейки ролята на жертва, един човек може да извлича ползи от това – например да спечели вниманието на околните за себе си или да ви накара да се чувствате виновни, за да увеличи доминацията си над вас.

“Ти винаги ме изоставяш, когато най-много ми трябваш”, “Тази седмица бях болен, а ти не ми се обади – очевидно имаш други приоритети”. Ако сте били в подобна ситуацията, знаете колко болезнено е това; как тези думи провокират микс от гняв, срам и страх.

В заключение ще кажем, че макар да познаваме тези 6 токсични връзки, те продължават да се практикуват в съвременното общество. Как можете по най-добрия начин да се предпазите от този тип поведение?

Първо, уверете се, че сте сложили граници, които не позволяват да бъде накърнена вашата личност. Заявете своите потребности и какво точно може да очаква от вас партньорът ви. Той трябва да разбере, че любовта ви не е нещо, което може да бъде взето насила от вас. Подчертайте, че няма да изоставите своите собствени потребности, за да удовлетворявате чужди. Да обичаш – това означава да уважаваш и да разбираш.

Ако разпознавате във връзката си част от знаците, които преди малко ви посочихме, а партньорът ви продължава да се държи по същия токсичен начин, вероятно е настъпило време да създадете определена дистанция между вас. Направете го за доброто на своето физическо и емоционално здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alvarez Ramírez, E, García Méndez, M, Rivera Aragón, S. MEDICIÓN DE LA CULPA EN LA RELACIÓN DE PAREJA. Ciencias Psicológicas [Internet]. 2014;VIII(2):115-128. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=459545413002
    Copiar 
  • Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80270203
  • Medina Pacheco, B, Reyes García, C, Villar Zepeda, TM. La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2009;IX(4):1103-1119. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27115487003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.