Как да се грижим за лъжекипарис

Не е трудно да се грижите за лъжекипарис. Има обаче някои важни неща, които трябва да имате предвид. Вижте най-добрите съвети тук.
Как да се грижим за лъжекипарис

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 22 декември, 2023

В началото може да е трудно да се грижите за това растение, но веднъж вкоренен, въпросният лъжекипарис е доста лесен за гледане. Това не означава, че можете да пренебрегнете храста, а по-скоро да намалите строгите грижи, които изисква, когато расте за първи път.

Като цяло тези дървета обичат слънцето, понасят студа, оцеляват при суша и обичат леко кисели почви. В тази статия ще обясним как да им осигурим идеалните условия за развитие. Преди това нека разгледаме по-отблизо характеристиките на това растение.

Какво е лъжекипарис? Как изглежда това дърво?

Да, има “фалшив” кипарис и той принадлежи към рода Chamaecyparis. Това е храст с вечнозелени и текстурирани листа, който може да се отглежда като високо и ниско растение. Последните се използват за жив плет.

Листата са подобни тези на кедъра; цветът им варира от зелено, жълто и синьо-зелено до сиво-зелено. Кората е наситено кафява.

На височина растенията варират от 2 до 20 метра; височината се определя от сорта. Те са популярни за декориране на вътрешни дворове по Коледа.

Това дърво прилича на кипарис – откъдето идва и общоприетото му име. Тези иглолистни дървета са си спечелили място сред декоративните растения, така че е обичайно да ги видите в паркове и домашни градини.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: 8 съвета за успешно отглеждане на хидропонни култури

Ръководство с грижа за въпросния лъжекипарис

Има повече от 70 вида лъжекипарис, така че разнообразието от размери и форми е често срещано при тези храсти. Можете да видите пирамидални, ниски, овални и кълбовидни.

Във всички случаи те се нуждаят от поредица от грижи, за да запазят своя обем и блясък. За тази цел ще споделим с вас ръководство с лесни съвети за това какво изисква растението.

Слънчева светлина

Пищността на този храст до голяма степен зависи от излагането му на слънце. Ако планирате да засадите лъжекипарис във вашия двор или градина, е необходимо да го поставите на светло място или полусянка, особено златистият сорт.

Има редица изследвания по тази тема. Списанието Forestry Science and Technology съобщава в проучване, че когато този вид растения растат при оптимални условия на слънчева светлина и с подходящо торене, те се развиват по-добре.

Пазете ги от силни ветрове

Въпреки че фалшивият кипарис издържа на ниски температури и силни ветрове, възможно е тези условия на околната среда да изгорят листата му, особено когато храстите са млади. Препоръката за избягване на щети е да го изолирате с мулч на земята и стена от чул около него.

Засадете и пресадете в саксии с повишено внимание

Можете да отглеждате лъжекипарис в контейнер, но не забравяйте, че някои от тези храсти растат до 20 метра. Уверете се, че е сорт джудже (тези, които растат до 2 метра), преди да изберете малки контейнери.

Когато дойде време за засаждане, изберете контейнер, който дава на дървото достатъчно място за растеж. Ако пресаждате екземпляра, използвайте техниката на накланяне на контейнера на една страна; внимателно извадете кипариса и го занесете в новата саксия. Тя трябва да бъдат подготвени с подхранваща и дренирана почва.

Осигурете добра почва

Ботаническата градина в Мисури отбелязва, че фалшивият кипарис расте добре в добре дренирани почви със средна влажност. Любимите му обаче са влажните почви.

Субстратът трябва да е богат. Получете такъв чрез добавяне на тор и смесване на чакъл, пясък и почва, тъй като това благоприятства дренажа и няма да има преовлажняване.

Поливайте колкото е необходимо

За да се развиват оптимално тези растения, не забравяйте да осигурите дълбока хидратация. Това им помага да се вкоренят силно. С годините растенията вече няма да са толкова жадни; ще се нуждаят от умерено поливане.

Внимавайте за гъбички

Една от болестите, които могат да атакуват това дърво, е “кипарисовата язва”. Ръководството за интегрирана борба с вредителите по иглолистни дървета обяснява, че тази инфекция се причинява от патогенна гъба, която е смъртоносна за семейството на кипарисите .

Ефектът е деформация на ствола, докато не убие растението. Сезоните с по-висока влажност, като есента и пролетта, са тези, когато тези паразити са склонни да засягат повече растенията.

Грижите, изисквани от лъжекипариса в тези райони, са ограничени до снабдяване с растителна материя, като кора от морски бор. Този мулч, заобикалящ основата на дървото, е полезен за предотвратяване на наранявания. Някои изследвания, като това, публикувано в списание Forests, очертават противогъбичните, антибактериалните и антиоксидантните свойства на бора срещу определени видове гъбички.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете: Как да подготвите градината си за лятото

Допълнителен факт: Отглеждане на лъжекипарис от семена или резници

Ако предпочитате да засадите това дърво от нулата и да не купувате растение в разсадника, обърнете внимание на този раздел. Автономният университет в Идалго препоръчва присаждането на лъжекипариса да се извършва между април и май, при условие че процедурата е чрез резници. Този метод обаче започва подготовката си през есента.

Тогава трябва да отрежете парче от дървото с дължина около 10 см. Почистете листата, намокрете единия край с вода и го навлажнете с хормон за вкореняване.

Следващата стъпка е да го засадите във влажна, дренирана почва, да го покриете с найлонов плик и да го оставите на слънце, докато пусне корени. Когато това стане, проверете дали корените оказват съпротивление, когато издърпате резника. По този начин ще разберете, че процедурата е проработила.

Ако ще го отглеждате е чрез семена, накиснете ги цял ден в буркан с вода. Вземете само тези, които потънат на дъното, увийте ги в хартиена кърпа и ги съхранявайте в хладилника в найлонов плик.

Ще отнеме 2 месеца, преди да можете да ги засадите в подготвена почва. Покълването на разсада отнема една година и през това време се нуждае от полусянка; след този период можете да започнете да ги привиквате към топлината.

Засаждането на лъжекипарис изисква търпение; това не е растение, което расте за кратко време.

Тайната на грижата за лъжекипарис

Ключът към грижата за растението лъжекипарис се крие в многогодишната поддръжка. Те не изискват специално подрязване, но случайното подрязване е добра идея за оформяне и контрол на височината.

Достатъчно е подрязване няколко пъти годишно. Можете да правите това през всеки сезон, с изключение на подрязването на върха, което се препоръчва през есента или пролетта.

Останалото съответства на обичайното почистване, като премахване на сухите клонки, отваряне на клоните, за да се види дали има повредени части вътре, осигуряване на вода и поддържане на почвата чиста и подхранена. И така, какво чакате? Градината ви зове!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.