Най-добрите дървета и храсти за уединение в градината

Дърветата и храстите са отлична алтернатива за получаване на уединение на открито по естествен начин. Научете всичко за най-добрите дървета и храсти, за да се радвате на уединение във вашата градина или двор и направете пространството си свое.
Най-добрите дървета и храсти за уединение в градината

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 25 август, 2022

Уединението във вашите външни пространства е от съществено значение, за да им се насладите максимално. В края на краищата любознателните съседи могат да развалят всяка семейна среща или събиране с приятели за секунди. За да избегнете такива моменти, изберете да засадите различни дървета и храсти, за да се радвате на уединение във вашия двор или градина.

Дори ако градинарството не е вашата силна страна, може да искате да прекарате голяма част от деня или уикендите в задния си двор, наслаждавайки се на чист въздух. Ето защо бихме искали да предложим няколко растителни вида, които са като зелена стена, която лесно се интегрира в естествената среда.

Най-добрите дървета и храсти за уединение – бамбук

Първият от вариантите е добре познатото растение бамбук. Достига голяма височина и може да внесе стил и елегантност във всяка градина.

Идеята би била да засадите няколко подред пред стената или оградата, която искате да покриете. Като издръжливо вечнозелено растение, бамбукът има репутацията, че излиза извън контрол и лесно се разсажда.

Въпреки че това не е напълно вярно, сортът, който е най-подходящ за вътрешни дворове, е фаргезия. Във всеки случай добре е да го засадите в цветна леха или саксии, за да не се разстила по земята.

Изображение на бамбук.
Бамбукът има и философски компонент, който го свързва с устойчивост поради способността му да се огъва, без да се счупва.

Храсти Аладиерно

Този вид не е толкова богат на листа като бамбука, но расте до около 8 метра височина, така че ако трябва да покривате високи пространства, това е отлична алтернатива. Много е устойчив и ще се радвате на зеленина през цялата година с това растение!

Най-добрите дървета и храсти за уединение – кактус

Въпреки че може да не е сред първите опции за осигуряване на уединение на пространството, кактусите изглеждат страхотно, когато са засадени в редица. Основното предимство на кактусите е, че са много лесни за поддръжка, а някои видове дори образуват красиви цветя.

Чемшир

Това е изключителен декоративен храст, който остава зелен през цялата година, което добавя много точки в полза на това малко растение. Обикновено се поставя във високи саксии и в малки пространства.

Ред от 4 или 5 саксии с този храст ще изглежда страхотно във всяко открито пространство, независимо дали е в градина или на тераса.

Жив плет

Живите плетове са класика в градините, които никога не излизат от мода. Те изискват много малко поддръжка, остават зелени през цялата година и са устойчиви на всякакви метеорологични условия.

Препоръчително е да ги засадите на големи площи. В противен случай те могат да направят градината да изглежда малка и пренаселена. Една от разновидностите на жив плет, които се използват много е лавровишнята, тъй като е с много листа, които изглеждат ярко зелени.

Друг вид жив плет е ескалонията. Средният й размер и наситено зелени вечнозелени листа я правят едно от най-добрите дървета и храсти за уединение в градината. Освен това има цветове, които варират между розови, бели и червени, което я прави много красива.

Най-добрите дървета и храсти за уединение – кипарис

Тези дървета са идеални за градини, които са заобиколени от сгради. Тъй като са толкова гъсти, те скриват околната гледка прекрасно. Те не изискват много поддръжка, а височината им закрива видимостта отвън.

Декоративен хвощ

Това е много привлекателно и декоративно растение, което покрива пространства доста добре. Може да се отглежда в декоративни или селски саксии, за да образува зелен плет. Това е растение, което дава отличен резултат, когато става въпрос за уединение.

Най-добрите дървета и храсти за уединение – катерливи растения и лози

Тези видове растения са предпочитани за тези, които имат открити пространства като градини и тераси, които граничат със земята на съседите. Катерливите растения са чудесно решение, ако имате ограда, която разделя двата вътрешни двора. Освен уединение, ще спечелите много зеленина, сянка и простор.

Бръшлянът е едно от най-често използваните растения в този стил, за да спечелите уединение. Ако искате да се катери над стена, просто трябва да поставите телена мрежа, за която да се придържат клоните.

Китайска роза

Този вид е много търсен, защото освен че внася много зеленина във вашата градина и създава лично пространство, цветовете му цъфтящи през лятото ще придадат невероятен цвят на вашата градина. С китайските рози ще намерите всичко в едно: гъста зеленина, цветове и красота.

Кедър

Кедърът е дърво, чиито листа са изключително елегантни и редки, тъй като образуват малки шишарки, от които излизат листата, които приличат на снопчета щифтове. Засаждането на кедрови дървета в една линия ще образува много привлекателен естествен жив плет.

Кедър - най-добрите дървета и храсти за уединение.
Потърсете растения, които са достатъчно високи, за да бъде осигурено уединение във вашата градина.

Най-добрите дървета и храсти за уединение – хортензии

Това е декоративен храст и се използва за покриване на пространства, които не изискват много високи растения. Цветовете на хортензията са много гъсти и изобилни, така че ще придадат както изискан цвят, така и визуален ефект на градината ви.

Естествена форма на уединение с дървета и храсти за уединение в градината

Надяваме се, че този скромен списък с видове, които можете да засадите във вашата градина или тераса, ще ви помогне да отклоните погледите на любопитните съседи, които искат да видят какво се случва във вашито външно пространство.

Преди да изберете някое от тези или друго растение, не забравяйте да се запознаете с характеристиките му и да определите дали може да вирее във вашия двор.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reyes, S. A., & Rosado, I. A. (2000). Plantas utilizadas como cercas vivas en el estado de Veracruz. Madera y Bosques6(1), 55-71.
  • Aymerich, P. (2015). Nuevos datos sobre plantas suculentas alóctonas en Cataluña. Bouteloua22, 99-116.
  • Valdés Illán, R. (2012). Cultivo de hortensia en maceta bajo agua residual depurada salina: eficacia del lavado con agua buena.
  • Lesniewicz, P. (1982). Bonsai: árboles en miniatura. Reverté.
  • CESAR PÉREZ LOPÉZ · 2002. Guía de árboles, arbustos y planta de flor. 3a ed
  • Maurice Dupérat 2007. Árboles y arbustos (Guías de bolsillo)

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.