Как да подготвите градината си за лятото

Лятото е тук и вашата градина изисква малко отдаденост, за да я подготвите за сезона. Следвайте нашите съвети и излезте навън и се насладете на слънцето!
Как да подготвите градината си за лятото

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 18 август, 2023

Пролетта отстъпва място на лятото и цветята. Ароматите и цветята, които ни оставя, трескаво се подготвят да достигнат кулминацията си през новия сезон. По-високите температури и по-дългите дни също ни приканват да прекарваме повече време на открито. Вътрешният двор, балконът или дворът стават най-привлекателното място в къщата. Ето защо бихме искали да разгледаме как да подготвите градината си за настъпването на лятото и да се насладите на тези месеци.

Ключът е да направим това външно пространство практично място, готово за социални и семейни събирания. За да направите това, ще говорим за растения, мебели и други аспекти, които помагат за правилното подготвяне на района.

Наблюдение и почистване: Първата стъпка

Първото ни предложение е да отделите необходимото време, за да наблюдавате растенията, моравата, мебелите, осветлението и всичко, което имате във вашата градина. Ключът е да направите своеобразна диагноза върху какви аспекти и елементи трябва да работите.

След като разберете състоянието на района, ще трябва да установите ред на приоритетите, върху които да работите. Като цяло растенията и тревните площи трябва да бъдат поставени на първо място в списъците с дейности. Това е така, защото работата, която вършите, като засяване или подрязване, отнема време, за да бъде забелязана.

Поддържане на зелена морава
Поддръжката на моравата през лятото отнема много време. Тревата расте по-бързо, но също така е изложена на риск от слънчево изгаряне.

Подрязване на растенията и подготовка на почвата

Знаем, че през пролетта растенията се подхранват и растат значително. Освен това, ако не поддържате градината си редовно, има вероятност те да израстат и трябва да бъдат подрязани.

Започнете с премахване на мъртви клони, листа, които не изглеждат както трябва, увехнали цветя и всички негодни части от растението. Чрез премахване на това, от което вече не се нуждае, хранителните вещества ще се разпределят по-добре и растението ще придобие повече сила.

Ако забележите вредители, не губете време и ги елиминирайте, преди да са се разпространили към други видове в градината и да трябва да елиминирате повече растения от първоначално предвиденото.

Що се отнася до тревата, в допълнение към косенето е важно да премахнете всички плевели, които се разпространяват с обезпокоителна лекота. Всеки сорт трева изисква специални грижи, така че не забравяйте да постъпите правилно в зависимост от тази, която имате в градината.

В местата, където моравата е изсъхнала, можете да направите малки дупки и да ги напълните с черноземен тор. Ако е възможно, използвайте възможността да хвърлите малко семена върху почвата, която сте поставили, така че новата трева да порасне по-силна.

Летни цветя: Най-добрият начин да подготвите градината си за лятото

Сега, когато растенията са подрязани и почистени от вредители, е време да планирате какви цветя ще поставите и в кои зони. Цветовете и ароматът им ще придадат специална нотка, която не можете да пропуснете.

Цветни лехи, граничещи с огради, цветни линии отстрани на пътеки, цветя, комбинирани с кактуси и сукуленти и дори саксии, поставени на стратегически места, ще дадат живот на мястото.

Има много видове, които са идеални за лятото, като орхидеи, зюмбюли, лавандула и ириси. Изборът на един или друг вид ще зависи от пространствата, които искате да запълните и сянката или слънцето, които получават. Тези два фактора са от съществено значение при избора на растения.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: 10 цъфтящи в оранжево градински растения и грижите за тях

Градински мебели – как да подготвите градината си за лятото

Градинските мебели трябва да са в добро състояние за настъпването на лятото. В противен случай това може да повлияе негативно на цялостния вид на вашето пространство. Всъщност състоянието на мебелите варира в зависимост от материала, от който са направени.

Дървото е широко използвано за открито, защото се слива с околната среда по естествен начин. И изглежда страхотно, особено ако се комбинира с желязо. Важно е обаче да запомните, че дървените мебели трябва да се поддържат всяка година. Влагата, дъждът и слънцето ги износват.

В случай на мебели от PVC и синтетичен ратан, това е просто въпрос на измиване с вода и почистващ препарат.

Красива градинска алея
Ако имате пътеки във вашата градина, уверете се, че границите са добре маркирани, чисти от плевели и готови за летните растения.

Аксесоари за украса на пространството

Малко по малко вашето градинско пространство придобива форма и цвят и искате да му се насладите. Ако все пак смятате, че нещо може да липсва, ние вярваме, че инвестицията в аксесоар или декоративен елемент може да бъде добра идея.

Един от вариантите са фотьойли с меки възглавници, които приканват да се отпуснете. Можете да ги поставите на верандата, под сянката на дърво или в пергола.

Перголите са друго наше предложение. Освен че придава елегантна и изключителна индивидуалност на вашата градина, това е още едно пространство, което можете да използвате за срещи.

И накрая, ще включим в тази точка и осветлението, което не е маловажен детайл. Доброто осветление, което е добре обмислено и внимателно проектирано, ще направи вечерите с приятели незабравими. Фенери, прибиращи се светлини, колове и дори гирлянди от светлини са алтернативи за осветяване на вашето пространство през нощта.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Най-добрите дървета и храсти за уединение в градината

Струва си да подготвите градината си за настъпването на лятото

Надяваме се, че можете да приложите някои от тези идеи, за да подготвите външните си пространства за горещия сезон. Не забравяйте да направите списък със задачи, за да не се чувствате претоварени от всички неща, които трябва да направите.

Насърчаваме ви да работите върху вашето градинско пространство с търпение и ентусиазъм. След това всичко, което остава да направите, е да му се насладите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • AA. VV.: Materiales de floristería, Paraninfo, 2015.
  • Stevens, David: Una habitación en exterior: diseñar el jardín en casa, Blume, 2008.
  • McKendrick, S. (2000). Manual para la germinación in vitro de orquídeas. Ceiba Fundación para la Conservación Tropical. Universidad San Francisco de Quito.
  • PUEYO, I. (1990). abonado del césped. Horticultura60, 33-42.
  • Felix, R. (2015). ¿ Qué le sucede a las plantas en verano?. Weigl Publishers.
  • Gibson, S. Dos jardines suecos.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.