6 съвета за грижа за Monstera deliciosa

Monstera deliciosa е декоративно растение, което обикновено се отглежда в дома, а също и на открито. Научете всичко за това как да се грижите за растението тук!
6 съвета за грижа за Monstera deliciosa

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

С големи и завладяващи листа, обемни корени и пленителен цвят, това е Monstera deliciosa. Това южноамериканско растение става все по-популярно, благодарение на естетиката, която предлага и елементарните грижи, които изисква. Обичайното бе да ги поставяме в градини, опитвайки се да намерим място, където слънцето да не ги напича, но сега тенденцията е да ги отглеждаме в саксии вътре в къщата.

В сферата на професионалната декорация видът е спечелил място. Използва се дори като част от телевизионен декор и на корици на списания.

В социалните мрежи се открояват и видеа с намигащ на заден план екземпляр. Как да се грижим за това известно растение и да го накараме да расте? Нека разберем.

Monstera deliciosa: растение, което пленява на закрито и на открито

Тропическият вид Monstera deliciosa е сериозна причина да го предпочитате като декоративно растение. Обичайното нещо би било да го оставите на вътрешния двор, градината или балкона. Но можете също да държите тези големи растения на закрито.

Както се посочва в текст от университета в Малага, те виреят добре при температури, вариращи от 20°C до 30°C, на сянка и висока влажност. Публикацията се позовава на привлекателността на листата, която насърчава използването им като декоративен елемент.

В тази връзка ID Plantae (цифров идентификатор на растения) твърди, че видът често се избира за украса на жилищни и корпоративни сгради, курорти и хотели, например. В допълнение, растенията често се срещат в дизайна на градини, паркове и зелени площи, заемащи бордюри, цветни лехи или декориращи подножието на дърво.

Дигиталният растителен идентификатор подчертава, че използването на вида в интериора се дължи на неговата внушителна показност и усещане за свежест.

Факти за Monstera deliciosa

Виртуалният хербариум на Западното Средиземноморие описва Monstera deliciosa като многогодишно, здраво растение с големи зелени сърцевидни листа, които са силно разделени и с дупки.

Тези листа приличат на ребра; оттук и общото им име. На популярен език се нарича още цериман, но научната му номенклатура е Monstera deliciosa.

Принадлежи към семейство Araceae и има цвят, който прилича на лопатка, което цъфти между май и октомври. Цветът е бял и едва надвишава 20 сантиметра дължина.

Растението развива дебели корени, дори въздушни, способни да се поддържат на подпори и приличат на лоза. Разбира се, в тези случаи е необходимо да добавите учител, който да му помага да стои изправен.

Съвети за грижа и проспериращ растеж на Monstera deliciosa

Екземплярите от Ceriman не са взискателни към грижите, но е уместно да се следят някои условия за развитието им. Като цяло те включват доста удобни грижи за тези, които ги извършват. Ето няколко съвета, за да помогнете на растението да процъфтява.

1. Поливайте го умерено

Опипайте почвата, за да видите дали е влажна; ако е, пропуснете поливането. Ако е суха, полейте умерено.

Най-добре е да използвате дренажни саксии за тази цел. През студените сезони е достатъчно да им осигурявате вода всяка седмица, докато в горещите сезони или в много сухи среди е необходимо да увеличите поливането до няколко пъти седмично.

Има и такива, които не намират за уместно пръскането с вода на листата на церимана; има и хора, които защитават практиката, считайки я за хидратация и метод за превенция срещу вредители.

2. Опитайте се да осигурите светлина и подходяща температура

Когато оставяте растението навън, оставете го на сянка или на място, където слънцето не го достига директно. Това му помага да развие цветове след първите 3 години. Monstera deliciosa на закрито не изисква много светлина, но и не цъфти.

Този вид издържа на по-ниски температури, стига те да не са под 0 °C; студът би изгорил растението. По същия начин, поставянето им до устройства, генериращи топлина, ще ги изсуши.

3. Размножете вашата Monstera deliciosa чрез резници

Размножаването става чрез резници, като се използват въздушните корени. Просто отрежете едно стъбло и го поставете в съд, подготвен с лек субстрат. Пренесете разсада в добре осветена стая, далеч от пряка слънчева светлина, и полейте плантацията.

Според списание InfoAgro, освен чрез резници, може да се размножава и чрез семена. Те обаче поясняват, че това е осъществимо само в тропически климат и предполага по-строги разходи за поддръжка и грижи.

4. Подрязвайте често вашето растение Адамово ребро

Преди подрязване на растението е необходимо да се стерилизират градинските инструменти. Разрезите трябва да са диагонални и само с ножица.

Резитбата се извършва за контролиране на растежа, предимно на закрито. Процедурата е да се отреже стъблото и на същото това да се използва за възпроизвеждане на нов екземпляр от Monstera deliciosa.

5. Уверете се, че давате на Monstera deliciosa хранителни вещества

Перлит, кокосови влакна и торф са идеални компоненти за процъфтяването на растението. Растението обича леки, добре дренирани субстрати.

Торенето също е от съществено значение веднъж месечно през пролетта и лятото. През есента и зимата торете само веднъж на сезон. Когато го направите, не забравяйте водата за напояване.

6. Пресадете го през пролетта

За пресаждането на церимана е подходящо да изчакате настъпването на пролетта. Там температурата и светлинните условия се подобряват, което благоприятства фотосинтезата на видовете, които ще бъдат пресадени.

Адамово ребро в саксия.
Растението идва от тропическа среда, така че тези условия трябва да се вземат предвид, за да благоприятстват възпроизвеждането му на закрито.

От какво може да се разболее Monstera deliciosa?

Вредителите са злото за всяко растение и Monstera deliciosa не е по-различно. Въпреки че е издръжлив вид, листните въшки и брашнестите червеи могат да бъдат проблем. В тези случаи е препоръчително да се прилагат сапуни или вещества за унищожаване на паразитите.

Традиционно средство е да го избършете с абсорбиращ памук, напоен с метанол или дървесен спирт.

Друго възможно състояние при Monstera deliciosa е обезцветяване с тенденция към пожълтяване. Трансформацията се дължи на твърде много вода и твърде много излагане на слънце или липса на влажност.

За да разрешите първата причина, просто намалете честотата на поливане, като изчакате, докато субстратът изсъхне достатъчно, за да го хидратирате. А можете да разрешите второто, като преместите растението на по-малко слънчево място и пръскате вода върху листата с цел повишаване на влажността.

Не всичко е перфектно: обърнете внимание на токсичността на вида

Тези растения са привлекателни за човешкото око, но също така привличат вниманието на домашните любимци, поради размера на листата си. Ако имате кучета или котки у дома и те споделят една и съща стая, е уместно да сте нащрек и да поставите растението на място, където животните не могат да го хапят.

Монстера съдържа кристали калциев оксалат, които стимулират освобождаването на брадикинин и хистамин. Тези вещества убождат като игли езика на животните, които го дъвчат, обяснява Veterinary Magazine.

Незабавните ефекти са силна болка в устата и орофарингеалната област; възможни са и дисфагия, респираторен компромис и оток на глотиса. По този начин, за да се предотвратят инциденти, дължащи се на консумация на това растение, е препоръчително да се остави разумно разстояние между тях и домашните любимци.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.