8 съвета за успешно отглеждане на хидропонни култури

Много зеленчукови ферми отглеждат хидропонни култури. Научете как успешно да ги отглеждате у дома.
8 съвета за успешно отглеждане на хидропонни култури

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 април, 2023

Растежът на растенията вече не зависи само от почвата и състоянието на почвата благодарение на въпросните хидропонни култури. Възможно е да генерирам цели зеленчукови градини чрез рециркулация на минерализирана вода. Това е често срещан метод в големите плантации, но хидропонното отглеждане на култури е възможно и у дома.

Сред предимствата са по-ниска консумация на вода, по-строг контрол на развитието на растенията и висок добив. Хидропонното отглеждане е започнало преди десетилетия, но днес е все по-разпространено в градинарството. Най-вече за производството на зеленчуци, като домати, моркови или лук.

Само с няколко пластмасови контейнера, дърво, оксигенация и необходимите водни хранителни вещества е възможно да създадете хидропонна градина у дома. Ще ви разкажем как.

Какво представляват въпросните хидропонни култури?

Хидропониката или хидропонното земеделие е техника за отглеждане, която не използва почвата или субстрата като основен елемент. Вместо това растенията се развиват чрез водна верига и растат чрез рециркулация на вода с минерални разтвори.

Химическите елементи, използвани за осигуряване на растеж, включват азот, калций, калий, желязо, манган и сяра. Въпреки че почти всички растения могат да се отглеждат с помощта на хидропоника, тя обикновено се прилага за градинарство (домати, лук, праз, маруля, спанак и ягоди).

Много големи производители използват тази техника като основна при отглеждане на закрито. В допълнение, тя работи добре в райони, където почвите не са подходящи за определени насаждения. Когато се приложи в оранжерии, може да стимулира развитието на растителността до по-високи нива от традиционното отглеждане.

Хидропонно отглеждане на култури
Манията по хидропониката е завладяла градовете, където наличието на почви за отглеждане е оскъдно.

Предимства на хидропониката

Хидропониката има много предимства, поради своята простота, чистота и ниска цена. Тези предимства са общи както за промишленото, така и за домашното производство:

  • Екология: тя е по-екологична, тъй като намалява консумацията на вода. Рециркулацията позволява да се използва по-малко течност за поливане на растенията.
  • Добив: когато методът се прилага ефективно, е възможно да се постигнат подобни или по-добри резултати от отглеждането на открито.
  • Чистота: това е хигиеничен метод, което също е необходимост. Пространството за хидропонно отглеждане трябва да е чисто, дезинфекцирано и без вредители.
  • Мониторинг: с тази техника е по-лесно да се контролира състоянието на насаждението. В допълнение към идентифицирането кои минерали липсват или са в недостиг.
  • Адаптиране: тъй като е контролиран метод, той е подходящ към всяка географска област и независимо от климатичните условия.
  • Собствена храна: с хидропонно отглеждане е възможно да имате органична храна, произведена от себе си.

Най-добрите съвети за хидропонни култури у дома

Този метод се използва в големи градински насаждения, но е приспособим и към малък мащаб. Със серия от материали и стъпки, които трябва да следвате, е възможно да пренесете хидропониката в домашното земеделие.

1. Контролирайте водата и минералите

Хидропониката разчита на водата като хранителна среда за растенията. По принцип не се използва почва или се използва само глина, така че обработката на течността е от решаващо значение.

В началото трябва да се осигури осмозна вода, т.е. без никакви вредни вещества като хлор или олово. След това ще се добави необходимият тор.

Препоръчително е температурата на водата да е между 18 и 21 градуса по Целзий. От друга страна, много е важно нивото на pH да се проверява постоянно, тъй като промените могат да повлияят на културите.

Правилното ниво в началото е 5.8. Повишава се до 6 по време на цъфтежа и до 6,2 в следващия период.

2. Отглеждане на хидропонни култури – измерете електропроводимостта

ЕП функционира, за да покаже колко електричество предава водата чрез минералните соли. С други думи, количеството тор, което съдържа.

По този начин е възможно да се контролира дали да се добави или намали количеството. Ниво от 0,8 е най-добро в началото на засаждането и се повишава до 1 след първите няколко седмици. След това до 1,5.

3. Предотвратете вредители

Дори ако растенията не са в контакт с почвата, възможността за вредители остава. Освен това, ако нападнат хидропонна плантация, ликвидирането им е доста сложно.

Поради това е препоръчително да се прилагат превантивни мерки чрез пръскане. Използвайте фунгициди по време на фазата на растеж.

4. Отглеждане на хидропонни култури – поддържайте нивото на кислород в хидропониката

Не само водата е важна, но и кислородът, който преминава през водата. Поставянето на въздушна помпа, като тези, които се намират в аквариуми, е от съществено значение, за да поддържате корените здрави. Освен това предотвратява стагнация.

5. Управление на растежа и торенето на хидропонни култури

Хидропонното отглеждане представя някои детайли, на които трябва да се обърне повече внимание, в сравнение със засаждането в почвата. Например растежа. За да не надвишават теглото на цветовете, което може да издържи структурата на растение, което няма здраво захващане, добавяте силикат към водата.

Това е минерал, който благоприятства устойчивостта. От друга страна, не всеки тор е полезен при този тип засаждане. Като цяло, минералните торове са с предимство пред органичните, поради плътността на последните.

6. Правилните инструменти

В допълнение към необходимия кислород, минерали и торове е важно да имате основните материали за създаване на хидропонна култура. Например тъмен контейнер за корените, пластмасова тапа, дървени дъски и специален субстрат с глина или кокосови влакна.

7. Отглеждане на хидропонни култури – сглобете конструкцията

Първо, направете дупки в контейнера до същата степен като пластмасовата тапа, през която ще се оттича водата. След това направете дупки с разстояние от 10 сантиметра до дървената дъска. Корените деликатно излизат през тези отвори и субстратът отива в контейнера.

Градина на закрито
В днешно време има редица курсове по хидропоника, които могат да бъдат завършени за подобряване на техниката при домашно отглеждане.

8. Хидропонни култури: Внимавайте за слънчевата светлина

Тази техника изисква много естествена светлина, но не пряка и постоянна. Преките слънчеви лъчи могат да повлияят на растежа и да изгорят листата.

Затова се уверете, че домашната хидропонна култура получава достатъчно светлина, но от стратегическо място.

Посветете време на вашите хидропонни култури

Въпреки че е толкова достъпна задача, колкото всяка форма на култивиране, тази техника обикновено изисква доста време за поддръжка и контрол. Затова е важно да разполагате с няколко часа за хидропонно отглеждане.

Управлението на pH, нивата на минерали, контролът на вредителите и подреждането на растенията изискват работа. Резултатът обаче ще си заслужава усилията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.