Етерично масло от хималайски кедър: ползи и приложения

Етеричното масло от хималайски кедър е естествен продукт, използван за намаляване на тревожността и някои респираторни симптоми. Ефикасно ли е? Разберете!
Етерично масло от хималайски кедър: ползи и приложения
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 09 декември, 2022

Етеричното масло от хималайски кедър е продукт, получен по метода на парен дестилат, с части от дървесината на дървото Cedrus deodara. Ценен е в ароматерапията, тъй като действа като успокояващ, антимикробен и деконгестантен елемент.

В аюрведичната медицина и традиционната китайска медицина често се използва за намаляване на безпокойството и стреса и подобряване на респираторното здраве. Освен това допринася за грижата за кожата и улеснява някои домакински задължения. Искате ли да научите повече за неговите употреби и ползи? Прочетете следващите редове!

Ползи и приложения на етеричното масло от хималайски кедър

Преди да се запознаете подробно с употребата на етеричното масло от хималайски кедър, си струва да подчертаем основните му активни съединения. Според Sandeep Kumar от университета Anna в Индия, то съдържа следното:

 • Кариофилен: 3,14 %
 • α-терпинеол: 30,2 %
 • Линалол : 24,47%
 • Лимонен : 17,01%
 • Анетол : 14,57 %
 • Евгенол : 2,14%

Съдържа и лигнани, фенолен сесквитерпен химасеколон и изопимарова киселина. Нека разгледаме подробно приложенията му в здравеопазването, грижата за кожата и домашната употреба.

Медицински приложения на етеричното масло от хималайски кедър

Благодарение на своя противовъзпалителен, антиоксидантен, успокояващ и антимикробен потенциал, етеричното масло от хималайски кедър има редица приложения на медицинско ниво. Все пак трябва да се има предвид , че повечето от тях са от популярната литература и липсват подкрепящи изследвания.

Към днешна дата повечето изследвания са направени в лаборатория и върху животни. Независимо от това констатациите са обещаващи.

Артрит

Локално и комбинирано с носещо масло, маслото от хималайски кедър се използва като средство за подобряване на симптомите на артрит. По-специално, приложението му чрез масажи помага за намаляване на възпалението и сковаността на ставите.

В тази връзка, проучване с плъхове, докладвано в Research Journal of Pharmaceutical, Biological, and Chemical Sciences, съобщава, че екстрактите от Cedrus deodara имат антиартритни свойства, приписвани на техните алкалоиди, флавоноиди, гликозиди, фенолни съединения, сапонини и протеини.

Жена, която се нуждае от етерично масло от хималайски кедър.
Противовъзпалителните свойства на растението могат да помогнат за намаляване на симптомите на артрит.

Респираторни инфекции

Някои от традиционните употреби на тази съставка са свързани със здравето на дихателните пътища. Често се използва като добавка за намаляване на симптомите на бронхит, грип, настинки, наред с други инфекции на горните дихателни пътища.

Това до голяма степен се обяснява с неговия спазмолитичен, отхрачващ и противовъзпалителен ефект, който спомага за прочистването на дихателните пътища. Засега тези ефекти се подкрепят само от анекдотични доказателства. Необходими са научни изследвания, за да се потвърди напълно.

Настроение

В аюрведичната медицина етеричното масло от хималайски кедър се използва в ароматерапията за отпускане на нервната система и намаляване на състояния на стрес и тревожност. Неговите летливи съединения имат релаксиращ ефект, който помага за успокояване на тялото и ума.

В тази връзка, изследвания върху гризачи, докладвани в The Korean Journal of Physiology & Pharmacology, съобщават, че някои съединения, изолирани от Cedrus deodara – по-специално 3,4-диметоксифенил и фуран-2,5-дион (BDFD) – имат антидепресивен ефект.

Това се свързва с повишени нива на серотонин и норадреналин в мозъка, хормони, които са свързани с регулирането на съня, настроението и болката. Необходими са доказателства при хора, за да се докажат тези ефекти.

Дерматит и екзема

Етеричното масло от хималайски кедър се използва локално като допълнение към кожата с екзема и дерматит. Неговите противовъзпалителни и антимикробни свойства спомагат за намаляване на лющещата се, раздразнена кожа.

В изследване на гризачи, споделено в Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, аюрведично билково лечение, съдържащо Cedrus deodara, показва противовъзпалителен потенциал, който е полезен в борбата с атопичния дерматит. Това се дължи на богатото му фитохимично съдържание.

Козметични употреби

В натуралната козметика етеричното масло от хималайски кедър намира приложение както за кожата, така и за косата. Смята се, че съдържанието му на антиоксиданти защитава дермата и намалява риска от преждевременно стареене.

Въпреки това, няма проучвания, които да го доказват.

Въпреки това в различни култури, особено в Индия и Китай, се използва за следните цели:

 • Натурален дезодорант
 • Предотвратяване на бактериални и гъбични инфекции
 • Премахване на люспи или пърхот по скалпа
 • Намаляване на пъпките от акне и предотвратяване появата на белези
 • Естествено стягане на кожата – смята се, че помага за намаляване на целулита
 • Предотвратяване на косопад. Прилага се заедно с носещо масло (кокосово, бадемово, рициново и др.) чрез кръгови масажи.

Използване на етерично масло от хималайски кедър в дома

Освен употребата му в естествената медицина и козметиката, етеричното масло от хималайски кедър се използва като допълнение към почистването и дезинфекцията на домакинствата. Ето основните му приложения:

 • Средство за премахване на миризми. Неговият свеж аромат помага за дезодориране на помещенията и намаляване на лошите миризми.
 • Репелент против комари. Разтворете 15 капки в 100 милилитра вода или в лъжица базово масло, за да предотвратите ухапванията от комари. Освен това, ако се постави в ароматен дифузер, помага да се предотврати навлизането на тези насекоми в дома.
 • Многофункционален дезинфектант. Добавете 20 до 30 капки от маслото в спрей бутилка с 200 милилитра вода. След това течността може да се напръска върху плотове, мебели и други повърхности, изискващи дезинфекция.
 • Препарат за отстраняване на петна. Може да се добави към обикновен перилен препарат, за да улесни премахването на петна от пот.
 • Препарат за отстраняване на мухъл и плесен. Неговите противогъбични свойства помагат да се спре растежа на мухъл и плесен върху различни домакински повърхности. Просто нанесете продукта с кърпа или гъба.
Хималайски кедър
Cedrus deodara.

Безопасно ли е това етерично масло?

Към днешна дата проучванията върху етеричното масло от хималайски кедър са много ограничени и в момента не са регистрирани странични ефекти. Смята се за безопасно, когато се използва в ароматерапията, дори от бременни или кърмещи жени.

Въпреки това, локалното приложение трябва да се извършва с повишено внимание. Въпреки че обикновено не предизвиква нежелани реакции, най-добре е да направите тест с пластир, преди да го нанесете изцяло.

Тестването се състои в нанасяне на малко количество от продукта (винаги разредено във вода или носещо масло) върху малък участък от кожата. Ако след 2-3 часа няма дразнене, сърбеж или зачервяване, може да се използва без проблем.

Подобно на други етерични масла, маслото от хималайски кедър не трябва да се приема през устата. Съществува риск от интоксикация, дразнене на лигавицата и други странични ефекти след поглъщане.

Натурални лекарства с етерично масло от хималайски кедър

Това масло често се комбинира с други етерични масла, за да се подобрят свойствата му. Имайте предвид обаче, че тези лекарства са само допълнение и не заместват медицинското лечение.

 • Стрес: Комбинирайте равни части етерично масло от хималайски кедър с портокалово и лавандулово масло. След това ги поставете в дифузера.
 • Безсъние: Смесете равни части масло от кедрово дърво с лавандула и тамян. Ароматизирайте стаята 30 минути преди лягане.
 • Тоник за лице: Изсипете 3 – 5 капки етерично масло от хималайски кедър с 200 милилитра вода от хамамелис без алкохол. Сместа е идеална за тонизиране, почистване и намаляване на излишната мазнина.
 • Кашлица и задръствания: Смесете 5 капки масло от кедрово дърво с 10 грама кокосово или бадемово масло. След това разтрийте с него гърдите, шията и гърба.
 • Естествен репелент: Смесете 5 капки кедрово масло с 10 милилитра масло от жожоба. След това нанесете върху чувствителните към ухапвания зони.

Какво да запомните за това етерично масло?

Въпреки обширната си история като аюрведично лекарство, етеричното масло от хималайски кедър не е достатъчно проучено. Много от неговите приложения се поддържат само от анекдотични данни, така че използването му трябва да бъде предпазливо.

Като цяло, прилагано в ароматерапията или локално, то е безопасно и се понася добре. Обикновено е полезно в случаи на задръствания, кашлица, десквамация на кожата, безпокойство, стрес и ставни заболявания.

Не се препоръчва за орална консумация. Ако се съмнявате, консултирайте се с билкар или директно с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kumar, Sandeep. (2019). Himalayan (Himachal region) cedar wood (Cedrus deodara: Pinaceae) essential oil, its processing, ingredients and uses: A review. 8. 2228-2238.
 • Chandur, Uma & Shashidhar, Shrusti & Chandrasekar, S.B. & Rao, M.. (2011). Studies of preliminary phytochemical and anti-arthritic activity of heart wood of Cedrus deodar (Roxb.). Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2. 654-660.
 • Kumar N, Dhayabaran D, Nampoothiri M, Nandakumar K, Puratchikody A, Lalani N, Dawood K, Ghosh A. Atypical Antidepressant Activity of 3,4-Bis(3,4-Dimethoxyphenyl) Furan-2,5-Dione Isolated from Heart Wood of Cedrus deodara, in Rodents. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Oct;18(5):365-9. doi: 10.4196/kjpp.2014.18.5.365. Epub 2014 Oct 17. PMID: 25352754; PMCID: PMC4211118.
 • Balkrishna A, Verma S, Sakat S, Joshi K, Solleti SK, Bhattacharya K, Varshney A. Comprehensive Phytochemical Profiling of Polyherbal Divya-Kayakalp-Vati and Divya-Kayakalp-Oil and Their Combined Efficacy in Mouse Model of Atopic Dermatitis-Like Inflammation Through Regulation of Cytokines. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2022 Feb 23;15:293-312. doi: 10.2147/CCID.S342227. PMID: 35237058; PMCID: PMC8882669.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.