Как да разпознаем симптомите на Алцхаймер навреме

Загубата на памет е един от най-популярните ранни сигнали за Алцхаймер, но е важно да обръщате внимание върху информацията, която се забравя.
Как да разпознаем симптомите на Алцхаймер навреме

Последна актуализация: 27 април, 2023

Кои са ранните симптоми на Алцхаймер?

Загубата на памет и влошаването на менталните способности могат да се превърнат в проблем, когато започнем да забравяме важна информация или когато концентрацията ни около извършването на ежедневните задачи напълно се разстрои.

Всички ние знаем, че проблемите с паметта са характеристика на болестта Алцхаймер, но е факт, че можем да свържем редица здравословни проблеми с това заболявание. Те ни помагат да засечем болестта навреме. Разделени, те не са от значение, но трябва да ги имате предвид и да умеете да ги различаваме от обичайните ситуации на загуба на концентрация, претоварване със стрес и т.н.

В следващите редове ще ви обясним какви сигнали и симптоми помагат за разпознаването на болестта и вероятността да страдате от Алцхаймер.

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

Болестта Алцхаймер представлява неврогенеративно заболяване, характеризиращо се с влошаване на познавателните способности и поведенчески нарушения. Хората, които страдат от него, обикновено са на възраст над 65 години и се оплакват от загуба на паметта и други ментални проблеми. Извън тези известни симптоми, има много други, които могат да ви помогнат при диагностицирането и с цел предпазване от развитие на заболяванието при хора, които дори може да са на възраст под 60 години.

Например, много пациенти с Алцхаймер имат роднина, който е страдал от заболяването. Именно този факт може да бъде предупредителен сигнал. Предстои ни да поговорим и за някои други сипмтоми, заслужаващи внимание.

Загуба на памет

Загубата на памет е един от най-популярните ранни сигнали за Алцхаймер, но тя не бива да бъде възприемана като сериозна грижа, когато става дума за редки случаи на забравяне, като вследствие се сещате за забравеното. Важно е обаче да обръщате внимание върху информацията, която се забравя. Ако става дума за нещо изключително важно, което трябва да знаете и не е възможно да не си спомняте, тогава е добре да отидете на преглед. Напълно възможно е да започнете да изпитвате нужда от напомняне и бележки, за да не забравяте какво предстои да правите.

Загуба на ментални способности

Възможно е да забележите, че въпроси, чиито отговори сте знаели и сте изричали без проблеми, сега изискват повече усилия, за да се сетите. Причината се крие в загубата на концентрация. Става дума за ежедневни въпроси, като плащане на сметки, попълване на формуляр, как да решите проблеми и т.н.

Дезиоринтиране във времето и пространството

Този симптом е много по-сериозен, ако често забравяте кой ден е и къде се намирате, когато сте отишли някъде. Освен това дори опитите да се ориентирате не помагат.

Дезориентирането е признак за болестта на Алцхаймер

Проблеми с разбирането и реакцията на образи

По тази точка трябва да се прави разлика между заболяванието и възможността да става дума за проблеми със зрението, като миопатия, катаракта и т.н. Тук вече става дума за проблеми с четенето, премерване на разстояние на око, различаване на цветове и т.н.

Проблем с говора

Хората, които са болни от Алцхаймер, често имат проблеми с воденето на разговор, особено когато разговорите текат динамично и са включени няколко души. Понякога възниква затруднение с намирането на точна дума или пък неразбиране.

Поставяне на предмети на погрешни места

Хората с Алцхаймер често местят предмети и забравят къде са ги сложили. В някои случаи те дори започват да мислят, че други хора крият тези предмети умишлено.

Липса на здрав разум

Членовете на семейството сериозно страдат, когато роднините им с Алцхаймер започват да взимат решения, които са далеч от здравия разум. Въпреки че всеки един от нас може да вземе решение, което да е неприятно някому, в този случай става дума за решения, които нямат никаква логика. Един прост пример – когато заболелият започва да дава пари на други хора без никаква причина.

Липса на хигиена

Отсъствието на лична хигиена е друг ранен предупредителен знак за развитието на болестта. На човека може да му е трудно да се къпе, да се облича и т.н. В някои случаи става дума за последствия от физическо или ментално нарушение.

Изолация и липса на инициативност

Тази подточка е важна, тъй като повлиява поведението на пациента. Страдащите от Алцхаймер може да загубят интереса си към дейности, изискващи инициатива: упражнения за памет, социални и семейни сбирки, тренировки и т.н. Тази невъзможност да изпълняват обичайни занимания може да провокира влошаване на отношенията с хората и социалния живот.

Изолацията е симптом на Алцхаймер

Промени в поведението или личността

Всички споменати досега симптоми и сигнали могат да доведат до промени в поведението, водещи до депресия, неудовлетвореност или раздразнителност. Те също така могат да провокират промени от личностен характер, тъй като заболяването прави човека по-страхлив и нервен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.