8 неща, които трябва да знаете за катарактата

Тъй като катарактата не е свързана с възрастта ви, е важно да полагате необходимите грижи за очите си и да посещавате очния си лекар ежегодно, за да откриете навреме евентуалните проблеми. Научете повече в тази статия!
8 неща, които трябва да знаете за катарактата
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато чувате да се говори за развитие на катарактата, вероятно си мислите за неща като “проблеми със зрението” и “възрастни хора”. Това не е никак изненадващо, при положение че е установено, че половината от хората, достигнали 80-годишна възраст, развиват катаракта.

Но това не е всичко.

Знаете ли, че може да започнете да забелязвате първите симптоми още на 4о години? На 60-годишна възраст зрението ви е най-засегнато. Ако наближавате 40-годишнината си или сте я задминали, трябва да прочетете тази статия и да научите малко повече за катарактата.

1. Катарактата не се образува над окото

Първото нещо, което трябва да знаете за катарактата е, че тя не се образува над окото. Повечето хора свързват този проблем с изтъняването на външния слой от лещата на окото.

Истината е, че катарактата се формира във вътрешността на окото, а нарушеното зрение се появява, когато протеините, които обикновено свиват лещата, са разпаднати.

Този процес е напълно безболезнен и няма дори да го забележите в близките няколко месеца или даже години, когато вече ще ви е нужна операция.

Препоръчваме да прочетете: Защо се замъглява зрението?

2. Възрастта не е рисков фактор

възрастта не е фактор за развитие на катарактата

Друго нещо, което трябва да знаете за катарактата, е че възрастта ви не е определящ фактор за появата й. Макар и да е вярно, че най-често се случва на хората в напреднала възраст, всъщност всеки човек може да развие този проблем.

Най-застрашени са:

 • Хората, които са претърпели очни операции.
 • Пациентите, страдащи от глаукома.
 • Хората, които се излагат на слънчева светлина, без да използват предпазни средства за очите си.

Също така има случаи на вродена катаракта, при която бебетата се раждат с този проблем. Това може да се дължи на инфекция или проблеми с развитието, свързани с липсата на хранителни вещества по време на бременността.

3. Симптоми на катарактата

Независимо че катарактата прогресира много бавно, ако внимавате достатъчно, можете да разпознаете някои от симптомите й в по-малко напреднал стадий.

Симптомите й са:

 • Замъглено или неясно зрение
 • Загуба на периферното зрение – това означава, че ви е все по-трудно да виждате нещата, които не се намират точно пред очите ви
 • Проблеми с различаването на цветовете
 • Влошаване на нощното виждате
 • Двойно зрение
 • Внезапни промени в диоптрите

4. Катарактата може да засегне само едното око

Едно от нещата, които трябва да запомните за катарактата е, че може да се появи само на едното око. По-често се развива “двустранна катаракта”, но някои хора са засегнати само от едната страна.

Това може да се случи, ако страдате от някаква травма на едното си око. По тази причина винаги е наложително да ви прегледа очен лекар, ако сте претърпели някакъв инцидент или злополука в областта около очите си.

Проблемът е, че може да не изпитате никакъв дискомфорт на момента. Може да минат няколко години преди да осъзнаете, че зрението ви се е влошило драстично.

5. Зрението ви бива засегнато по различни начини

Обикновено се смята, че наличието на катаракта означава неспособност да виждате добре. Има обаче пациенти, които развиват това заболяване и виждат идеално. Единствената разлика е, че силната светлина влияе на зрението им много повече отколкото на другите хора.

Други може да изпитват затруднение да виждат през нощта или на слаба светлина, но пък при естествена светлина виждат добре.

Още нещо, което трябва да знаете за катарактата е, че тя не е еднаква при всички.

6. Не винаги е необходима операция

катарактата не винаги налага очна операция

Хората, започващи да развиват катаракта, могат да се справят с нея и чрез по-малко агресивни лечения. Може да прекарате дълги години без да ви е необходима операция и без да рискувате да развиете още проблеми, свързани с това състояние.

Важно е да го обсъдите с лекаря си и да прецените дали уврежданията, причинени ви от катарактата до момента, засягат качеството ви на живот.

Въз основа на това може да вземете своето решение. Може да установите, че са ви нужни само някои медикаменти и редовни посещения при очния ви лекар.

7. Операцията на катарактата е рутинна и безопасна

Нормално е да изпитате паника или страх, когато лекарят ви каже, че имате катаракта и най-добрият вариант за справянето с нея е операцията. Ако случаят при вас е такъв и имате своите съмнения, трябва да бъдете наясно, че тази операция е една от най-често извършваните и безопасни процедури, които съществуват.

Понастоящем има 96% шанс да успеете с помощта на тази процедура. Тази статистика показва, че това е една от най-безопасните медицински интервенции. Операцията изисква единствено местна упойка и малък разрез. Не са необходими никакви шевове.

Хирургът отстранява естествената леща от окото ви, почиства натрупаните остатъци и поставя нова леща. Процедурата трае от 15 до 20 минути и след няколко часа ще си бъдете отново вкъщи.

След операцията трябва да носите превръзка на окото си и няма да можете да работите или да извършвате много физически дейности в продължение на няколко седмици.

Ще забележите, че зрението ви е по-ясно още в деня след операцията. В следващите четири седмици ще възстановите напълно нормалното си зрение. Ще сте способни да виждате по-добре от всякога!

8. Най-добрият начин да се предпазите от катаракта е да посещавате редовно очния си лекар

посещавайте редовно очния си лекар, за да се предпазите от катарактата

Трябва да посещавате очния си лекар поне веднъж годишно, за да предотвратите появата на катаракта или други очни заболявания.

По време на прегледите трябва да кажете на лекаря си дали сте забелязали или не наличие на някои от посочените по-горе симптоми. Той ще ви каже дали имате конкретен проблем и ако това са признаци на катаракта, какво трябва да направите, за да забавите развитието й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rodriguez Rivero, Darlen, Martín Perera, Yoanner, Pérez Candelaria, Eneida de la Caridad, Veitía Rovirosa, Zucell Ana, Méndez Duque de Estrada, Ana María, & Vidal Castillo, Malvys. (2013). Nuevas tecnologías en cirugía de catarata por facoemulsificación. Revista Cubana de Oftalmología26(1), 157-169.
 • Apple DJ, Ram J, Foster A, Peng Q. Elimination of cataract blindness: a global perspective entering the new millenium. Survey Ophthalmology. 2000;45 (Suppl 1):51-196.
 • Agarwal A, Agarwal S, Agarwal AM. Transición de facoemulsificación estándar a faco bimanual. En: Boyd BF, editor. Nuevas técnicas en cirugía de catarata. Panamá: Highlights of Ophthalmology; 2005. p. 85-96.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.