5-те най-подходящи упражнения за подобряване на паметта

Тези упражнения ще ви помогнат да усвоявате информацията по-лесно и да подобрите концентрацията си. Така ще запазите мозъка си в добра форма за по-дълго време.
5-те най-подходящи упражнения за подобряване на паметта

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че често си мислим и упражняваме тялото си, за съжаление пропускаме да натоварваме и да се погрижим за състоянието на паметта си.

Ако искате да подобрите концентрацията си и по-лесно да усвоявате новата информация трябва да намерите начини за трениране и на паметта си. Упражненията за паметта ще ви помогнат да се радвате на активен и добре функциониращ мозък. Вероятно с течение на времето сте спрели да учите нови неща, да четете, да изследвате… накратко –  вече не осигурявате на паметта си нови предизвикателства.

Затова ще споделим с вас 5-те най-подходящи упражнения за подобряване на паметта, които ще ви помогнат да се радвате на здрав и пъргав ум още дълго време. Внимание!

Упражнения за подобряване на паметта

1. Правете преговор на деня си ежедневно

Спомняте ли си дните, когато сте се подготвяли за изпит? И как преговаряхте материала преди сън? Всъщност това е чудесно упражнение за паметта. Но с течение на годините, след като приключим с образованието си, спираме с преговорите.

За да правите това упражнение не е необходимо да учите нещо ново. Вечерта просто си припомнете всичко, което сте правили през деня, какво ви се е случило, какво сте яли. Това е достатъчно.

воденето на дневник е чудесно упражнение за подобряване на паметта

Воденето на дневник е добър начин да се подсигурите, че ще правите това всеки ден. Дори да ви се струва безсмислено припомнянето на деня ви е чудесен начин да упражните паметта си.

2. Създаването на карти наум

Добра ли е пространствената ви памет? За много хора е трудно да запомнят определено място, както и как да стигнат до него по-късно. Ако и вие имате този проблем създаването на карти наум е прекрасен начин да подобрите и развиете пространствената си памет.

Правете това по следния начин: Всеки път, когато се върнете в дома си след като сте посетили ново място, създавайте карта наум за пътя до него. Така ще подобрите паметта си и то не само пространствената, но и зрителната. Супер, нали?

3. Използвайте недоминантната си ръка

Десничар или левичар сте? Едно от забавните упражнения за трениране на паметта е да правите всичко с недоминантната си ръка. Например ако сте десничар опитайте да пишете или да си миете зъбите с лявата ръка.

Разбира се в началото ще ви бъде много трудно. Това е съвсем нормално. Ще трябва да положите усилия, за да използвате „неудобната” си ръка. Но пък това е наистина много полезно. Ще натоварвате и тренирате мозъка си.

4. Променете навиците и режима си

Дори да ви изглежда глупаво промяната на обичайния ви режим ще ангажира паметта ви. Вместо да използвате асансьора вървете по стълбите. Променете обичайни си маршрут до работното място.

Така ще повишите вниманието си и ще бъдете по-бдителни. Това е полезно, тъй като правите и забелязвате нови неща. Когато повтаряте едно нещо много пъти преставате да обръщате внимание на заобикалящия ви свят.

промяната на ежедневната рутина се отразява благоприятно върху паметта
Ако промените маршрута си до работното място ще трябва да мислите дали вървите в правилната посока и да се ориентирате, за да не се изгубите. След като се приберете в дома си можете да начертаете карта на новия си път и така да комбинирате двете упражнения.

5. Научавайте по нещо ново всеки ден

Последното от упражненията за трениране на паметта не означава, че трябва да се запишете на уроци и да учите нещо ново. В ежедневния ви живот има достатъчно неща, които биха ви помогнали да научавате по нещо всеки ден.

Например можете да се опитате да запомните новия телефонен номер или адрес на приятел, за които постоянно питате и никога не запомняте. Така ще научите нещо ново и ще си бъдете полезни.

Опитвали ли сте някога някое от тези упражнения? Кое е най-полезното сред тях? Има и много други като решаването на судоку или използването на определени приложения, за да се погрижите за паметта си.

Запомнете, че тренирането на паметта ще ви помогне изключително много да не забравяте лесно каквото и да е било. Упражненията – физически или умствени – винаги са полезни. Ще опитате и тези, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguado-Aguilar, L. (2001). Aprendizaje y memoria. In Revista de Neurologia (Vol. 32, pp. 373–381).
  • Morgado, I. (2005, March). Psicobiología del aprendizaje y la memoria: Fundamentos y avances recientes. Revista de Neurologia.
  • Wycoff, J. (1994). Trucos de la mente creativa: para resolver problemas, tomar decisiones, perfeccionar la memoria, mejorar la concentración y agilizar el pensamiento. Martínez Roca.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.