Как да разпознаваме ранните признаци на болест на Алцхаймер

Това е най-честата форма на деменция и се характеризира със загуба на паметта и умствените способности, които съществено засягат качеството на живот
Как да разпознаваме ранните признаци на болест на Алцхаймер
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Болест на Алцхаймер е прогресивно заболяване на мозъка. То пряко се отразява на паметта, както и на мисленето и поведението. Това е най-честата форма на деменция и се характеризира със загуба на паметта и умствените способности. Тя засягат качеството на живот на болния.

Това заболяване представлява 60-80% от случаите на деменция по света и засяга повече от 5.4 милиона души в Съединените щати. Смята се, че тази цифра ще стигне 16 милиона до 2030 г.

Въпреки че засяга предимно по-възрастните хора, заболяването може да се появи при много по-млади хора, със симптоми, започващи на най-ранна възраст от 30 г.

Ранното разпознаване на признаците на болест на Алцхаймер е от основно значение за диагностициране и навременно лечение. Поради тази причина е важно да сте информирани за възможните симптоми и да се научите да ги разграничавате от други психични проблеми.

Внезапни промени в паметта признак за болест на Алцхаймер

Един от първите признаци за болест на Алцхаймер, особено в ранните етапи, е забравянето на новопридобита информация – като важни дати и събития.

В общи линии, когато се изправи пред този симптом на заболяването, болният може да започне да използва бележки или електронни устройства, за да запомни това, което преди е помнел и правел сам без чужда помощ.

Трудности при планиране или решаване на проблеми

Трудности при планиране или решаване на проблеми

Някои хора губят способността си да развиват или да следват общ план, който включва работа с числа. Те също могат да имат трудности да са в крак с прости неща като приготвянето на една обикновена и позната рецепта или плащането на сметки всеки месец.

Проблеми при изпълнението на познати задачи

Често тези, които страдат от Алцхаймер, изпитват трудности, докато се опитват да завършат ежедневни задачи – както вкъщи, така и на работното място. Те могат да имат проблеми със стигането до познато място. Също така, с управлението на бюджета или помненето на правилата на позната игра.

Дезориентация във времето и пространството

Когато болестта напредва, хората започват да забравят дните, сезоните и времето. Този симптом изисква наблюдение, тъй като човек може да забрави къде се намира или как се е озовал там.

Загуба на интерес или мотивация за дейности, които са били интересни преди

Загуба на интерес или мотивация за дейности, които са били интересни преди

Емоционалните промени, предизвикани от болестта на Алцхаймер, могат да накарат човек да изгуби интерес към нещата, на които по-рано се е радвал. Социалната изолация и внезапната липса на интерес са индикация, че се случва нещо нередно.

Езикови проблеми

Алцхаймер може да накара човек да изпитва затруднения да следва или участва в разговор. Това е резултат от забравяне на думи и загуба на способността за разбиране на реч и писмено слово.

Нормално е за болните да изпитат трудности при намирането на точните думи и подходящия речник. Могат да наричат писалката “пишеща пръчка”, например.

Забравяне къде се слагат нещата

Забравянето на това, къде се слагат нещата, също е ранен признак на болест на Алцхаймер. Например, човек може да сложи желязо в хладилника. Да забрави къде е сложил нещо, което винаги е стояло на едно и също място.

Неспособност да се взимат решения

болест на Алцхаймер симптоми

Това заболяване може да намали или да премахне способността на човек да взима важни лични решения. Такъв пример са финансовите.

Болните не знаят как да управляват парите и може да дават големи суми пари, без да разбират какво точно правят.

Загуба на инициативност

Липсата на интерес в познати дейности може да е знак, че се случва нещо нередно. Болест на Алцхаймер води до загуба на инициативност за отдаване на забавления или за включване в социални дейности, проекти или спортни занимания.

В допълнение, тези промени могат да доведат до загуба на интерес за участие в какъвто и да е вид дейност, която включва други хора.

Промени в настроението или личността

Промените в настроението или личността са най-забележимите промени в тези, които страдат от болест на Алцхаймер  както в началните, така и в напредналите стадии на болестта.

Често засегнатите лица са объркани, подозрителни, депресирани, уплашени или разтревожени. Освен това те могат да станат раздразнителни и изпълнени с чувство на гняв към хората около тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.