Учените откриха ново лечение за болестта на Алцхаймер

Комбинацията от медикаменти, хранителен режим и физически упражнения е направило процеса на дегенерация обратим при пациенти в ранна фаза на болестта
Учените откриха ново лечение за болестта на Алцхаймер
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 06 март, 2019

Със застаряването на населението в наши дни все повече се увеличават и случаите на болестта на Алцхаймер и други дегенеративни болести, свързани с по-високата възраст.

Този ефект е толкова голям, че според доклада на световната организация за Алцхаймер, публикуван през 2015, през следващите 20 години се очаква броят на заболелите да се удвои.

Ето защо учените се опитват да изпреварят времето и да осигурят на пациентите си както по-добро качество на живот, така и да намалят ефектите от болестта.

Има много изследвания относно болестта на Алцхаймер, според които е постигнат малък прогрес. Тези новини обаче трябва да се приемат с повишено внимание.

Въпреки това е очевидно, че има пробив по отношение на болестта. Още полезна информация за това коварно заболяване можете да откриете на сайта Гражданско сдружение Алцхаймер България.

В центъра Ийстън на Калифорнийския университет, който е специализиран в изследванията на невродегенеративни заболявания, учените са успели да забавят и дори да направят обратим когнитивния упадък, характерен за тази болест.

По-надолу ще ви покажем цялата информация за това.

Ново лечение за Алцхаймер

Изследването е публикувано от списание “Aging”. Според Дейл Бредесън, член на изследователския екип и директор на центъра, най-новият аспект всъщност е подхода.

На този етап те са създали уникален метод за лечение на Алцхаймер, с който се надяват да забавят когнитивната дегенерация.

Аспектът от изследването е, че всеки пациент получава комбинация от различни лекарства и витамини, придружени от предварително определена диета и промени в ежедневните навици.

Резултатите от тези изследвания с времетраене, вариращо между девет месеца и две години, са много окуражаващи. Нека разгледаме в детайли особеностите.

Лечение при болестта на Алцхаймер

Самият метод се нарича Метаболитно повишаване при невродегенеративни заболявания (MEND).

Досега само девет пациента с Алцхаймер са били доброволци за този метод. Те обаче са показали позитивни резултати – когнитивните им функции значително са се подобрили.

 • За момента говорим за много ограничен размер на извадката, затова е и твърде рано да говорим за 100% безопасно и надеждно средство за болестта. В следващите месеци ще се проведат повече експерименти върху разширена група от доброволци.
 • Друг факт, който трябва да отбележим е, че пациентите с по-голямо подобрение не са такива, които са били в напреднала фаза на болестта.
 • След проведеното двугодишно лечение, подобренията са били установени чрез скенер на мозъка и невропсихологични тестове.
 • Окуражаващ резултат е постигнат при  хипокампуса – невронна структура, свързана с паметта, който е увеличил значително размера си.
Учени търсят ново лечение на болестта на Алцхаймер.

Освен приема на медикаменти, пациентите са променили и ежедневните си навици

На доброволците, диагностицирани с Алцхаймер в ранна фаза, е изготвен специфичен и внимателно обмислен хранителен режим:

 • Напълно изключени са простите въглехидрати.
 • Освен медикаментите, пациентите са приемали добавки като витамин D3, мелатонин, метилкобаламин, рибено масло и Q10 Коензим.
 • Всеки пациент е бил инструктиран да спи поне по седем часа на денонощие.
 • Възстановена е била хормонозаместителната терапия на пациентките, които в някакъв момент са я прекъснали.
 • Всеки пациент е извършавал 30-минутни физически упражнение от 4 до 6 пъти седмично.

Невероятни подобрения при болестта на Алцхаймер

Още веднъж искаме да отбележим, че методът за  лечение е най-ефективен за хора в ранна фаза на болестта.

Хранителен режим при болестта на Алцхаймер
 • Невропсихологичните тестове показват, че дългосрочната памет се е подобрила от 3% до 84%.

Без съмнение тези резултати са много окуражаващи. Учените са категорични, че този режим на лечение би бил много по-ефективен, ако чрез генетичен анализ се установи, че пациентът е с риск да се разболее от Алцхаймер.

С други думи, ако методът се прилага далеч преди да са се появили основните симптоми на болестта.

Роднините на тези девет пациента обаче се оплакват от големи трудности за спазване на този метод на лечение”

 • Трябва да се следи внимателно приемът на множеството лекарства: освен таблетките, има витамини и хранителни добавки.
 • Не е лесно да накараш пациент с Алцхаймер да спи по 7 часа, както и да се упражнява почти всеки ден.

Затова и това комбинирано лечение е скъпо, както и трудно приложимо.

За сметка на това резултатите са положителни, затова учените се надяват на прогрес, въз основа на тези постижения. Всички ние чакаме очакваме още информация в близко бъдеще.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • MPI Cognition: New Study: Reversal of Cognitive Decline in Alzheimer’s Disease
 • Science Daily: Pre and post testing show reversal of memory loss from Alzheimer’s disease in 10 patients
 • El Confidencial: Un grupo de científicos asegura haber revertido los efectos del alzhéimer

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.