Притежавате ли интуиция?

16.02.2019
Когато търсите точния отговор на нещо специфично, вслушайте се в себе си.

Въпреки че за повечето хора феноменът интуиция е нещо неестествено, тя се основава на знанията и опита, съхранен в подсъзнанието.

Много хора не притежават способността или дара на интуитивната интелигентност. Те я намират за нещо научно необосновано или дори свръхестествено.

Трябва да отбележим, обаче, че психолозите с години са изследвали този феномен.

Книги, като „Обучение по интуиция“ от Робин М. Хогърт или „Интуитивна интелигентност: защо знаем, какво знаем?“ от Малкълм Гладуел, представят примери, които изтъкват важността на тази тема.

Човек с интуитивна интелигентност е в състояние да схване гласа на подсъзнанието си и така по-бързо да открие правилните отговори. Далеч от „магическите“ способности, интуицията е по-скоро логичен елемент от живота ни, който си струва да се развива.

В тази статия ще предоставим повече информация по темата.

Интуитивната интелигентност: ключове за развитието й

Силно разпространено е погрешното схващане, че интуицията е развита единствено при жените. Това обаче не е съвсем вярно. И мъжете притежават такава способност.

Единствената разлика е, че жените по-често се вслушват в този вътрешен глас и в предчувствията. Те са по-склони да поддържат тясна връзка с подсъзнанието.

Любопитен факт, който интригува, е, че много мъже ползват несъзнателно интуицията. Според Даниел Голимън, експерт по емоционална интелигентност:

  • Борсовите посредници вземат решения само за няколко секунди. Те притежават съвсем малко време да анализират всички данни. Движени да от инстинктите и често интуитивната им интелигентност е автоматичният отговор, който опитът им подсказва.
  • Лекари, психиатри и други специалисти често ползват интуицията. С нейна помощ те са в състояние да прозрат нещо едва доловимо, базирано на натрупания с годините опит.

Нека разгледаме как можете да развиете малко повече интуитивната интелигентност.

Има пряка връзка между интуиция и емоции,

Вижте още: 3 начина да научите децата на емоционална интелигентност

Научете се да се доверявате на вашата интуиция

Това се е случвало вече, нали? Срещате човек, за когото не сте сигурни дали можете да му се доверите или – не. Може от пръв поглед да не прецените добре нещата, но обикновено се оказвате съвършено прав. Имате ли подобен дар?

  • Абсолютно. През годините сте имали стотици и хиляди преживявания, от които сте се учили и несъзнателно сте правили изводи.
  • Мозъкът класифицира всички спомени и картини, образи, усещания, миризми и всяка друга информация. Така той оформя нещо, което разпознаваме като интуиция. Тя е част от самоличността и помага да намерите бързи отговори на много конкретни въпроси. Може би сега се питате дали наистина е добре да се доверите на интуицията? Отговорът е: да.
  • Чрез интуитивната интелигентност можете да достигнете до решения, които са в хармония с собствената идентичност. Всеки, който игнорира интуицията, всъщност, пренебрегва собствената  личност.

Ето един пример! Семейството предлага да започнете някаква работа. Тя ще осигури по-голяма финансова стабилност в бъдеще. Вътрешното чувство, обаче, казва, че няма да сте щастливи.

Рационалната част от личността, от друга страна, твърди, че повече пари означават по-добър живот.

В този случай, какво трябва да направите?

  • Вслушайте се в интуицията. Тя е пряко свързана със собствените емоции, преживявания и с  идентичността.
  • След като „чуете“ интуицията, опитайте да се фокусирате върху ситуацията малко по-рационално: Защо да приема работа, която няма да ме направи щастлив? Интуитивната интелигентност ще даде отговора.Когато търсите точния отговор чуйте вашата интуиция

Прочетете и това: Съвети за премахване на отрицателната енергия от дома

Да мислите „Зен“

Нека се обърнем отново към Даниел Голимън. Според него – ръководителите на големите корпорации (като Гугъл и Фейсбук) препоръчват на служителите си да мислят „зен“. Това се изразява в следното:

  • Когато търсите точния отговор на нещо специфично, вслушайте се в себе си.
  • Да мислите „зен“, означава: първо да постигнете състояние на дълбок покой. Отмахнете стреса, вътрешното напрежение и ограничете мислите и безпокойствата. Само тогава можете да се доберете до интуицията.
  • Когато чувате вътрешните сетива, допуснете в съзнанието онези елементи от обкръжаващата действителност, които са необходими за вземане на оригинално, иновативно и съзидателно решение.

Както виждате, интуитивната интелигентност може да е много полезна в ежедневието. Бихте могли да вземате по-балансирани решения, в зависимост от нуждите и собствената идентичност.

Рационалното и логично мислене, понякога, отхвърля тези аспекти, които са от съществено значение за емоционалното и личностно израстване. Затова никога няма да е излишно да ползвате и двете: логиката и интуицията.