Притежавате ли интуиция?

Когато търсите точния отговор на нещо специфично, вслушайте се в себе си.
Притежавате ли интуиция?
Abel Verdejo

Написано и проверено от физиотерапевт Abel Verdejo.

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

Въпреки че за повечето хора феноменът интуиция е нещо неестествено, тя се основава на знанията и опита, съхранен в подсъзнанието.

Много хора не притежават способността или дара на интуитивната интелигентност. Те я намират за нещо научно необосновано или дори свръхестествено.

Трябва да отбележим, обаче, че психолозите с години са изследвали този феномен.

Книги, като “Обучение по интуиция” от Робин М. Хогърт или “Интуитивна интелигентност: защо знаем, какво знаем?” от Малкълм Гладуел, представят примери, които изтъкват важността на тази тема.

Човек с интуитивна интелигентност е в състояние да схване гласа на подсъзнанието си и така по-бързо да открие правилните отговори. Далеч от “магическите” способности, интуицията е по-скоро логичен елемент от живота ни, който си струва да се развива.

В тази статия ще предоставим повече информация по темата.

Интуитивната интелигентност: ключове за развитието й

Силно разпространено е погрешното схващане, че интуицията е развита единствено при жените. Това обаче не е съвсем вярно. И мъжете притежават такава способност.

Единствената разлика е, че жените по-често се вслушват в този вътрешен глас и в предчувствията. Те са по-склони да поддържат тясна връзка с подсъзнанието.

Любопитен факт, който интригува, е, че много мъже ползват несъзнателно интуицията. Според Даниел Голимън, експерт по емоционална интелигентност:

 • Борсовите посредници вземат решения само за няколко секунди. Те притежават съвсем малко време да анализират всички данни. Движени да от инстинктите и често интуитивната им интелигентност е автоматичният отговор, който опитът им подсказва.
 • Лекари, психиатри и други специалисти често ползват интуицията. С нейна помощ те са в състояние да прозрат нещо едва доловимо, базирано на натрупания с годините опит.

Нека разгледаме как можете да развиете малко повече интуитивната интелигентност.

Има пряка връзка между интуиция и емоции,

Научете се да се доверявате на вашата интуиция

Това се е случвало вече, нали? Срещате човек, за когото не сте сигурни дали можете да му се доверите или – не. Може от пръв поглед да не прецените добре нещата, но обикновено се оказвате съвършено прав. Имате ли подобен дар?

 • Абсолютно. През годините сте имали стотици и хиляди преживявания, от които сте се учили и несъзнателно сте правили изводи.
 • Мозъкът класифицира всички спомени и картини, образи, усещания, миризми и всяка друга информация. Така той оформя нещо, което разпознаваме като интуиция. Тя е част от самоличността и помага да намерите бързи отговори на много конкретни въпроси. Може би сега се питате дали наистина е добре да се доверите на интуицията? Отговорът е: да.
 • Чрез интуитивната интелигентност можете да достигнете до решения, които са в хармония с собствената идентичност. Всеки, който игнорира интуицията, всъщност, пренебрегва собствената  личност.

Ето един пример! Семейството предлага да започнете някаква работа. Тя ще осигури по-голяма финансова стабилност в бъдеще. Вътрешното чувство, обаче, казва, че няма да сте щастливи.

Рационалната част от личността, от друга страна, твърди, че повече пари означават по-добър живот.

В този случай, какво трябва да направите?

 • Вслушайте се в интуицията. Тя е пряко свързана със собствените емоции, преживявания и с  идентичността.
 • След като „чуете“ интуицията, опитайте да се фокусирате върху ситуацията малко по-рационално: Защо да приема работа, която няма да ме направи щастлив? Интуитивната интелигентност ще даде отговора.
  Когато търсите точния отговор чуйте вашата интуиция

Да мислите “Зен”

Нека се обърнем отново към Даниел Голимън. Според него – ръководителите на големите корпорации (като Гугъл и Фейсбук) препоръчват на служителите си да мислят “зен”. Това се изразява в следното:

 • Когато търсите точния отговор на нещо специфично, вслушайте се в себе си.
 • Да мислите “зен”, означава: първо да постигнете състояние на дълбок покой. Отмахнете стреса, вътрешното напрежение и ограничете мислите и безпокойствата. Само тогава можете да се доберете до интуицията.
 • Когато чувате вътрешните сетива, допуснете в съзнанието онези елементи от обкръжаващата действителност, които са необходими за вземане на оригинално, иновативно и съзидателно решение.

Както виждате, интуитивната интелигентност може да е много полезна в ежедневието. Бихте могли да вземате по-балансирани решения, в зависимост от нуждите и собствената идентичност.

Рационалното и логично мислене, понякога, отхвърля тези аспекти, които са от съществено значение за емоционалното и личностно израстване. Затова никога няма да е излишно да ползвате и двете: логиката и интуицията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.