5 основни начини за предотвратяване на деменция

Наблегнете на социалните контакти, следвайте здравословна диета, правете леки упражнения редовно и учете всеки ден нещо ново.
5 основни начини за предотвратяване на деменция

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Знаете ли, че здравословното хранене може да помогне за предотвратяване на влошаване на мозъка и появата на деменция? Забравете за сладките и рафинираното брашно и включете пресни плодове и зеленчуци в ежедневието.

При деменцията човек започва да губи някои от аспектите на умствения капацитет и става трудно да живее самостоятелен живот. Това включва загуба на паметта и ориентация, както и на разсъждаване …

Сигурни сми, че вече сте отгатнали кой е най-често срещаният тип деменция; това несъмнено е болестта на Алцхаймер. Удар, като например инсулт може също да доведе до деменция.

Въпреки, че сме наясно, че човек никога не е в състояние да елиминира 100% риск от развитие на тези видове състояния, струва си да се запознаете с това какво може да правите ден след ден, за да помогнете за предотвратяването на тези проблеми. Понякога това не зависи единствено от възрастта или дали има фамилна анамнеза.

Понякога проблеми с щитовидната жлеза или прекален недостиг на витамини може да доведат до загуба на паметта или умствени нарушения. Ето защо това няма нищо общо с остаряването, което обикновено се свързва със сенилна деменция.

Така че нека разгледаме заедно няколко проблема.

Възможно ли е да се предпазим от деменция?

Невролозите твърдят, че няма начин да се предотврати страдането от някакъв вид деменция. Въпреки това, ако получите инсулт например, но ако сте в добро здраве това може значително да помогне за намаляване на уврежданията с течение на времето.

Винаги помнете, че мозъкът ви има чудесна еластичност. Той е като мускул, който когато се упражнява, става по-способен да създава повече неврологични връзки и повече тъкани, които ще го направят по-устойчив на дегенеративни проблеми в бъдеще.

Има някои неща, които трябва да се изяснят. Фактът, че не пушите елиминира куп здравословни проблеми. Същото важи и ако избягвате приема на наркотици или всякакъв друг вид вещества, които може да предизвикат влошаване на мозъка. Това ще допринесе за по-добро качество на живот.

Това означава, че има някои фактори, които са способни да намалят уврежданията, чрез разработване на повече връзки между невроните. Това създава по-здравословен и устойчив мозък. Това искате, нали?

Нека поговорим за това по-долу:

1. Здравословна диета

Включете антиоксиданти в диетата срещу деменция

Отделете минутка, за да си спомните какво сте яли през изминалата седмица. Често ли ядете много сладки? А предварително опаковани и полуготови ястия? Добавяте ли сол към храната? Консумирате ли често рафинирано бяло брашно? Колко често хапвате плодове през деня?

Може да се наложи да направите някои промени. С цел предотвратяване на деменция и за да се грижите по-добре за мозъка, трябва да следвате следните съвети:

 • Храните, богати на антиоксиданти са необходими за защита на невроните от химически вещества като свободни радикали. Това помага за предотвратяване на окисляване на невроните. Включете антиоксиданти в диетата чрез следните храни:
 • Портокали
 • Лимони
 • Грейпфрут
 • Бял чай
 • Зелен чай
 • Ягоди
 • Боровинки
 • Цвекло
 • Джинджифил
 • Ябълки
 • Папая
 • Червено грозде
 • Храни с омега-3 и омега-6 мастни киселини като тези в сьомгата, орехите, авокадото …
 • Зелени зеленчуци като спанак и кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол …

2. Умерени упражнения

Уверете се, че мускулите разбират тази информация: ходенето пеша поне половин час всеки ден се свързва с по-добра когнитивна функция и по-малко когнитивно влошаване. Така че защо не започнете още днес?

Не е нужно да се изморявате, нито да правите максимални усилия. Всичко, което трябва да направите е да сте последователни и да посвещавате половин до един час всеки ден на физическа активност. Трябва да се движите, да повишите сърдечния ритъм и да тренирате сърцето.

Когато се приберете вкъщи и вземете душ, чувството за благополучие, което ще усетите е безценно. Вашият мозък ще ви благодари!

3. Пазете сърцето здраво

Пазете сърцето здраво

Какво имаме предвид със ” здраво сърце”? Има различни важни неща, които трябва да имате предвид:

 • Поддържайте нивата на холестерола в нормалните граници.
 • Уверете се, че нямате хипертония.
 • Не пушете.
 • Избягвайте храни, които имат много мазнини и насърчават артериосклероза.
 • Справете се със стреса и тревожността по подходящ начин.
 • Избягвайте излишната телесна маса.

4. Кажете да на поддържането на добри социални контакти

Не стойте вкъщи да гледате телевизия с часове. Излезте с приятели, членове на семейството, смейте се и се радвайте на шеги и нови преживявания, без значение на каква възраст сте.

Смело предприемете това пътуване, излезете от ежедневието и се запишете на курс, който отдавна искате да направите. Това са прекрасни стимули, които ще засилят познавателните ви резерви и ще помогнат да се насладите на по-здрав и по-щастлив мозък.

5. Кажете да на научаването на нещо ново всеки ден

Намерете нови стимули, които ще направят мозъка щастлив

Мозък, който просто минава през монотонността на всеки ден е окислен мозък. Той губи своите способности всеки ден и ще започне да има проблеми с паметта.

Като предлагате сами на себе си стимули всеки ден всъщност предлагате друг вид “храна” за мозъка, което ще създаде нови неврологични връзки, които ще подхранват учението и знанията.

Така че не блокирайте любопитството си: четете, учете, гледайте на нещата критично и намерете нови истини за живота, нови стимули, които ще направят мозъка щастлив и ще ви помогнат да предотвратите евентуална бъдеща деменция.

Може да ви заинтересува ...
Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Кои храни подобряват паметта и съвети за стимулиране на мозъка

Консумацията на храни, които подобряват паметта и действието на мозъка са само част от нещата, които можете да направите за своето психично здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gray, G. E. (1989). Nutrition and dementia. Journal of the American Dietetic Association, 89(12), 1795-1802.
 • Lautenschlager, N. T. (2002). Is it possible to prevent dementia?. Revista Brasileira de Psiquiatria, 24, 22-27.
 • Middleton, L. E., & Yaffe, K. (2010). Targets for the prevention of dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 20(3), 915-924.
 • Sun, J., Chu, Y. F., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. Journal of agricultural and food chemistry, 50(25), 7449-7454.
 • ¿Qué es la demencia?. Retrieved 9 May 2021, from https://www.alz.org/alzheimer-demencia/que-es-la-demencia?lang=es-MX#Riesgo%20y%20prevenci%C3%B3n
 • Prohaska, T. R., Eisenstein, A. R., Satariano, W. A., Hunter, R., Bayles, C. M., Kurtovich, E., … & Ivey, S. L. (2009). Walking and the preservation of cognitive function in older populations. The Gerontologist, 49(S1), S86-S93.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.