5 основни начини за предотвратяване на деменция

Наблегнете на социалните контакти, следвайте здравословна диета, правете леки упражнения редовно и учете всеки ден нещо ново.
5 основни начини за предотвратяване на деменция

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Знаете ли, че здравословното хранене може да помогне за предотвратяване на влошаване на мозъка и появата на деменция? Забравете за сладките и рафинираното брашно и включете пресни плодове и зеленчуци в ежедневието.

При деменцията човек започва да губи някои от аспектите на умствения капацитет и става трудно да живее самостоятелен живот. Това включва загуба на паметта и ориентация, както и на разсъждаване …

Сигурни сми, че вече сте отгатнали кой е най-често срещаният тип деменция; това несъмнено е болестта на Алцхаймер. Удар, като например инсулт може също да доведе до деменция.

Въпреки, че сме наясно, че човек никога не е в състояние да елиминира 100% риск от развитие на тези видове състояния, струва си да се запознаете с това какво може да правите ден след ден, за да помогнете за предотвратяването на тези проблеми. Понякога това не зависи единствено от възрастта или дали има фамилна анамнеза.

Понякога проблеми с щитовидната жлеза или прекален недостиг на витамини може да доведат до загуба на паметта или умствени нарушения. Ето защо това няма нищо общо с остаряването, което обикновено се свързва със сенилна деменция.

Така че нека разгледаме заедно няколко проблема.

Възможно ли е да се предпазим от деменция?

Невролозите твърдят, че няма начин да се предотврати страдането от някакъв вид деменция. Въпреки това, ако получите инсулт например, но ако сте в добро здраве това може значително да помогне за намаляване на уврежданията с течение на времето.

Винаги помнете, че мозъкът ви има чудесна еластичност. Той е като мускул, който когато се упражнява, става по-способен да създава повече неврологични връзки и повече тъкани, които ще го направят по-устойчив на дегенеративни проблеми в бъдеще.

Има някои неща, които трябва да се изяснят. Фактът, че не пушите елиминира куп здравословни проблеми. Същото важи и ако избягвате приема на наркотици или всякакъв друг вид вещества, които може да предизвикат влошаване на мозъка. Това ще допринесе за по-добро качество на живот.

Това означава, че има някои фактори, които са способни да намалят уврежданията, чрез разработване на повече връзки между невроните. Това създава по-здравословен и устойчив мозък. Това искате, нали?

Нека поговорим за това по-долу:

1. Здравословна диета

Включете антиоксиданти в диетата срещу деменция

Отделете минутка, за да си спомните какво сте яли през изминалата седмица. Често ли ядете много сладки? А предварително опаковани и полуготови ястия? Добавяте ли сол към храната? Консумирате ли често рафинирано бяло брашно? Колко често хапвате плодове през деня?

Може да се наложи да направите някои промени. С цел предотвратяване на деменция и за да се грижите по-добре за мозъка, трябва да следвате следните съвети:

 • Храните, богати на антиоксиданти са необходими за защита на невроните от химически вещества като свободни радикали. Това помага за предотвратяване на окисляване на невроните. Включете антиоксиданти в диетата чрез следните храни:
 • Портокали
 • Лимони
 • Грейпфрут
 • Бял чай
 • Зелен чай
 • Ягоди
 • Боровинки
 • Цвекло
 • Джинджифил
 • Ябълки
 • Папая
 • Червено грозде
 • Храни с омега-3 и омега-6 мастни киселини като тези в сьомгата, орехите, авокадото …
 • Зелени зеленчуци като спанак и кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол …

2. Умерени упражнения

Уверете се, че мускулите разбират тази информация: ходенето пеша поне половин час всеки ден се свързва с по-добра когнитивна функция и по-малко когнитивно влошаване. Така че защо не започнете още днес?

Не е нужно да се изморявате, нито да правите максимални усилия. Всичко, което трябва да направите е да сте последователни и да посвещавате половин до един час всеки ден на физическа активност. Трябва да се движите, да повишите сърдечния ритъм и да тренирате сърцето.

Когато се приберете вкъщи и вземете душ, чувството за благополучие, което ще усетите е безценно. Вашият мозък ще ви благодари!

3. Пазете сърцето здраво

Пазете сърцето здраво

Какво имаме предвид със ” здраво сърце”? Има различни важни неща, които трябва да имате предвид:

 • Поддържайте нивата на холестерола в нормалните граници.
 • Уверете се, че нямате хипертония.
 • Не пушете.
 • Избягвайте храни, които имат много мазнини и насърчават артериосклероза.
 • Справете се със стреса и тревожността по подходящ начин.
 • Избягвайте излишната телесна маса.

4. Кажете да на поддържането на добри социални контакти

Не стойте вкъщи да гледате телевизия с часове. Излезте с приятели, членове на семейството, смейте се и се радвайте на шеги и нови преживявания, без значение на каква възраст сте.

Смело предприемете това пътуване, излезете от ежедневието и се запишете на курс, който отдавна искате да направите. Това са прекрасни стимули, които ще засилят познавателните ви резерви и ще помогнат да се насладите на по-здрав и по-щастлив мозък.

5. Кажете да на научаването на нещо ново всеки ден

Намерете нови стимули, които ще направят мозъка щастлив

Мозък, който просто минава през монотонността на всеки ден е окислен мозък. Той губи своите способности всеки ден и ще започне да има проблеми с паметта.

Като предлагате сами на себе си стимули всеки ден всъщност предлагате друг вид “храна” за мозъка, което ще създаде нови неврологични връзки, които ще подхранват учението и знанията.

Така че не блокирайте любопитството си: четете, учете, гледайте на нещата критично и намерете нови истини за живота, нови стимули, които ще направят мозъка щастлив и ще ви помогнат да предотвратите евентуална бъдеща деменция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Gray, G. E. (1989). Nutrition and dementia. Journal of the American Dietetic Association, 89(12), 1795-1802.
 • Lautenschlager, N. T. (2002). Is it possible to prevent dementia?. Revista Brasileira de Psiquiatria, 24, 22-27.
 • Middleton, L. E., & Yaffe, K. (2010). Targets for the prevention of dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 20(3), 915-924.
 • Sun, J., Chu, Y. F., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. Journal of agricultural and food chemistry, 50(25), 7449-7454.
 • ¿Qué es la demencia?. Retrieved 9 May 2021, from https://www.alz.org/alzheimer-demencia/que-es-la-demencia?lang=es-MX#Riesgo%20y%20prevenci%C3%B3n
 • Prohaska, T. R., Eisenstein, A. R., Satariano, W. A., Hunter, R., Bayles, C. M., Kurtovich, E., … & Ivey, S. L. (2009). Walking and the preservation of cognitive function in older populations. The Gerontologist, 49(S1), S86-S93.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.