Как да приготвим веган заквасена сметана за пикантни ястия

Ще ви покажем как да приготвите заквасена сметана, подходяща за вегани, която да придружава пикантни ястия и да предложи комбинация от вкус и прием на полезни хранителни вещества.
Как да приготвим веган заквасена сметана за пикантни ястия
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Заквасената сметана е препарат, който може да се използва за придружаване на много различни ястия. Осигурява отличителен щрих по отношение на вкус и текстура. Възможно е да се приготви и веган заквасена сметана, която да бъде включена без проблем в диета, която ограничава консумацията на храни от животински произход. Научете как да я приготвите в следващите редове

Преди да започнете, важно е да подчертаем, че трябва да следите приема на сосове в диетата си. Добре е да ги консумирате от време на време, но като общо правило се препоръчва да не ги включвате редовно. Това е така, защото тези добавки са способни значително да увеличат енергийната стойност на ястията, което може да доведе до наддаване на тегло.

Веган заквасена сметана

За да направите вкусна заквасена сметана, подходяща за вегани, ви трябват следните съставки:

 • 200 г тофу
 • Сокът от един лимон
 • Половин шалот
 • 1 чаена лъжичка сол
 • Щипка смлян кимион
Веган заквасена сметана.
Веганската заквасена сметана е вкусна и може да се използва към безброй ястия.

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Приготвянето на тази веган заквасена сметана е много просто. Първо сложете всички горепосочени съставки в кухненски робот.
 2. Обработете всички съставки на максимална мощност за около 2 до 3 минути.
 3. Важно е за получите хомогенна смес.
 4. Освен това можете да промените текстурата, ако е твърде гъста, с малко повече лимонов сок.

Още една страхотна рецепта: Как да си направим домашна майонеза?

Веган заквасена сметана с ядки

Ето алтернатива на рецептата за веган заквасена сметана, която описахме по-горе. В този случай вместо тофу като основна съставка се използват ядки. Тези продукти са в състояние да осигурят значително количество ненаситени мастни киселини, хранителни вещества, за които е доказано, че помагат за контролиране на вътрешното ниво на възпаление.

В този случай ще ви трябват:

 • 1/2 чаша орехи, накиснати за 4 часа
 • 2 супени лъжици бял лук
 • Сол на вкус
 • Сок от половин лимон
 • Половин чаша пречистена вода

Стъпка по стъпка

 1. За тази рецепта основно следвате същите стъпки като в предишната.
 2. Сложете всички съставки в купа, подходяща за ръчен блендер и ги обработвайте за 2 или 3 минути на максимална мощност, докато получите гладък крем.
 3. Опитайте преди сервиране и добавете сол, ако е необходимо.
 4. По същия начин можете да добавите още лимонов сок, за да постигнете по-гладка текстура.

Ползите от заквасената сметана

Веган заквасена сметана.
Заквасената сметана трябва да се консумира умерено, тъй като може да повиши калоричната стойност на ястията.

Включването на заквасена сметана в контекста на разнообразна и балансирана диета може да създаде определени ползи за здравето. Важно е да избягваме дефицита на основни хранителни вещества, за да избегнем засягането на различните процеси в телата ни. По този начин рискът да се разболеете ще се увеличи. За да се осигури адекватно снабдяване с микроелементи, храните от почти всички видове трябва да бъдат включени в диетата.

Може да поддържа имунната функция

Веган заквасена сметана съдържа значително количество витамин С, особено от цитрусови плодове. Това хранително вещество е в състояние да засили както вродените, така и адаптивните имунни функции. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието Nutrients. Това намалява честотата на инфекциозни заболявания, особено респираторни такива.

Освен това, поддържането на адекватен прием на това хранително вещество подобрява контролирането на симптомите в случай на развитие на някое от тези заболявания и това може да помогне вашето възстановяване.

Подобрява здравето на кожата

Витамин С е хранително вещество, което изпълнява много функции в човешкия организъм, извън въздействието му върху имунната система. Освен това успява да увеличи синтеза на колаген, най-разпространения протеин в човешкото тяло, тъй като е част от почти всички тъкани, според проучване, публикувано в International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

След 30-годишна възраст производството на колаген започва да намалява. Това се забелязва главно в кожата, тъй като постепенно могат да се появят различни белези, свързани с възрастта, като бръчки. За да се забави появата им, ще бъде от решаващо значение да се осигури правилен дневен прием на витамин С за стимулиране на протеиновия синтез и подобряване на външния вид.

Допринася за поддържане на добър прием на протеини

За разлика от други сосове, веган заквасената сметана съдържа задоволително количество протеини, хранителни вещества с ниска биологична стойност, но такива, които допринасят за ежедневните ни нужди. Ясно е, че голяма част от протеините, осигурени чрез нашата диета, трябва да са от животински произход, но трябва да бъдат допълнени с други, идващи от растителни храни.

Ако нямаме достатъчен прием на тези хранителни вещества, тогава постепенно ще настъпи прогресивен катаболизъм на чистата тъкан, което ще има отрицателно въздействие върху стойностите на мускулната сила. Може дори да доведе до смъртност при възрастни хора. За да ги предотвратите, най-добре е да си осигурите пълноценна диета и силови тренировки.

Пригответе тази веган заквасена сметана у дома

Както видяхте, приготвянето на веган заквасена сметана у дома не е трудно. Това е рецепта, която изисква само няколко съставки и която може да се използва за придружаване както на месни, така и на рибни ястия. Дори се съчетава добре с някои гарнитури, като кореноплодни зеленчуци. Поради тази причина ви препоръчваме да опитате, тъй като няма да ви е необходимо много време, за да постигнете фантастичен резултат.

И накрая, не забравяйте, че използването на сосове в диетата трябва да бъде умерено. Когато ги консумирате, повечето от тях трябва да са домашно приготвени и по този начин можете да наблюдавате използваните съставки и да избягвате приема на твърде много прости захари, трансмазнини или добавки. Всички тези елементи се считат за вредни за здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
 • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.