Яденето на орехи е полезно за стомаха

Орехите са много популярни и също така осигуряват множество ползи за здравето.
Яденето на орехи е полезно за стомаха

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Като цяло, свързваме консумацията на ядки с подобряването на умствената работа или с грижата за здравето на сърдечносъдовата система. Въпреки това, орехите са полезни и за стомаха. Продължавайте да четете, за да научите повече за ползите от хапването на орехи!

Тези ядки са богати на протеини с висока хранителна стойност, антиоксиданти, въглехидрати, омега-3, витамин Е и множество други витамини. Редовната консумация на орехи помага при храносмилането, тъй като съдържат фибри.

Консумацията на орехи спомага за предотвратяване или облекчаване на киселините. Също така помага за отпускане и намаляване на възпалението на сфинктера. Но това е само върхът на айсберга…

Защо орехите са полезни за стомаха

Орехите съдържат витамини и минерали спомагащи успокояването на стрес и тревожност.

Много изследвания показват, че орехите имат множество ползи за сърдечно-съдовата система. В действителност, експертите препоръчват да ядете шепа орехи всеки ден.

Защо?

Защото е доказано, че орехите съдържат най-високо количество антиоксиданти, в сравнение с всеки друг вид ядки.

Омега-3, съдържащи се в орехите, са много полезни за организма. Тези съединения облагодетелстват здравето ви в различни аспекти. Помагат за оптимизиране на кръвообращението, повишават нивата на серотонин в мозъка и ви карат да се чувствате сити. Това означава, че не е нужно да ядете много, за да се чувствате заситени.

В допълнение към ползите, едно проучване показва, че орехите помагат да се изгарят мазнините, особено в областта на корема. Поради това е доказано, че орехите трябва да присъстват във вашата диета. Въпреки това е препоръчително да ги ядете в умерени количества.

Салата с ядки е отлична хранителна опция; това обаче не е единствената опция, която съществува. Опитайте и други!

Консумацията на ядки може да бъде толкова гъвкава, колкото искате. Докато някои хора се радват на шепа натурални орехови ядки, други предпочитат да ги смесват с плодове или зеленчуци.

Можете да ги ползвате и в много рецепти, защото са богати на протеини. Пример за това е пилето с орехи.

Данни за ползите от яденето на орехи

купа с орехи
  • Яденето на орехи стимулира концентрацията и подобрява умствената дейност и творчеството. Ето защо е чудесно да давате на подрастващите деца да ядат орехи.
  • Също така е препоръчително тези, които работят повече от 6 часа, да ядат орехи между храненията.
  • Ежедневната консумация на орехи увеличава нивата на серотонин в мозъка. Този хормон е свързан с щастието и удоволствието. Хората, които страдат от депресия, имат по-ниски нива на серотонин. Така яденето на орехи помага за борба с депресията.
  • Консумацията на орехи ви помага да се чувствате сити. Това означава, че можете да задоволите глада си с много по-малко храна. По този начин е по-лесно да горите калории.
  • Омега-3 мастните киселини в орехите стимулират кръвообращението. Следователно, това съединение е способно да предотврати сърдечно-съдови заболявания.
  •  Яденето на орехи е благоприятно и за външния ви вид. Могат да предотвратят появата на разширени вени (които обикновено се появяват по краката).
  • Консумацията на орехи се препоръчва за хора с диабет. Това се дължи на факта, че орехите спомагат за регулирането на нивата на захар в кръвния поток.
  • Според експерти орехите съдържат антиканцерогенни свойства. Ето защо, яденето им може да помогне за предотвратяване и борба с рака на гърдата и простатата.
  • Орехите също помагат на мъжката потентност. Това е храна, която силно се препоръчва когато сте изправи пред тези видове проблеми.

Орехите са ядките с най-мощно действие. Техните хранителни компоненти се грижат за здравето ви по уникален начин.

Прочетете тази статия: Ядките, които са невероятни за вашето здраве. 

Включете орехите във вашата диета

Орехите трябва да присъстват във вашата диета.

За тези, които искат да отслабнат, включването на орехите в диетата им е много добра идея, но консумацията им трябва да бъде умерена. От друга страна, онези, които искат да поддържат здравословно тегло, могат да включат орехите към закуската си.

Не е необходимо да се яде цяла торба орехи всеки ден. Достатъчно е да хапвате само една шепа. Идеалното количество е между 10 и 30 грама. Не забравяйте, че прекаляването може да ви навреди.

Да, орехите могат да ни помогнат да горим калории, но не трябва да забравяме, че те съдържат високо ниво на мастни киселини. Поради това, трябва да ядете по-малки количества от тези ядки, ако искате да отслабнете.

Ако искате да се храните здравословно и имате притеснения или въпроси, най-добрият вариант е да се консултирате с диетолог, за да прецените какъв би бил най-добрият хранителен план за метаболизма и организма ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.