Ястия с тофу: 2 рецепти, които да опитате у дома

Мариновано тофу или бургери с тофу? Няма значение кое ще изберете- всяко от тях наистина задоволява глада! В тази статия, ще разгледаме други начини за приготвяне на тофу с вашите рецепти.
Ястия с тофу: 2 рецепти, които да опитате у дома

Последна актуализация: 15 Юни, 2020

Тофу е вид вегетарианско сирене, направено от соево мляко. Благодарение на него, всички ястия с тофу, които правите, са нискомаслени и богати на протеин. Освен това, соята е също чудесен източник на калций и витамини. За по-голямата част, вкусът на яйце и текстурата са чудесни за готвене почти по всеки начин, който изберете.

Днес ще ви дадем няколко лесни рецепти за пробване. Те са лесни за приготвяне, имат много здравословни предимства и също така са вкусни.

Опитайте ги!

Ястия с тофу

Соята във всички свои форми е широко разпространена сред вегани и вегетарианци. Тофу се прави от соя.

Обаче, неговият процес е много подобен на този на правенето на сирене. За щастие, добрите новини за някои хора са, че не съдържа лактоза, така че това е чудесен избор за хората, които изпитват непоносимост към този вид дизахарид.

Предимствата и ограниченията от консумацията на тофу

  • За начало, тофу е направено от соево зърно, бобово растение, така че е богато на висококачествено съдържание на протеин. То съдържа всички 9 важни аминокиселини.
  • Също така, съдържа важни аминокиселини, витамин E и лецитини, необходими за балансиране на вашите нива на холестерол и триглицерид.
  • Освен това, е богато на калций. Съдържа 150 мг на 100 грама. Също така, съдържа и желязо и цинк, освен другите минерали и витамини.
  • По подобен начин, неговият изофлавонен вкус, заедно с приноса на калций и протеин, го прави изключително подходяща храна за балансиране на естроген. Така че, неговата консумация се препоръчва за жени, които минават през менопауза.
  • Накрая, е богато на фибри и бедно на калории.

Като цяло, имайте предвид, че соята и всички нейни производни също имат високи количества оксалат. Така че, консултирайте се с вашия лекар за стойността, която трябва да присъства във вашата диета, ако вашата система използва калциевия оксалат за направата на камъни в бъбреците.

Две ястия с тофу

Ястия с тофу: мариновано тофу

Ястия с тофу: чиния с тофу

След мариноване на тофу, можете да го използвате като закуска или за приготвянето на каквото и да било ястие.

Съставки

  • 200 г тофу, нарязано на кубчета и изцедено
  • 1 скилидка чесън, добре смляна
  • 4 или 5 супени лъжици зехтиново масло
  • Мед
  • Мащерка
  • Риган
  • Сол и пипер за вкус
  • Сусамови семена
  • Брашно
  • Олио за пържене

Приготвяне

  • За начало, направете марината, добавете олиото и скилидката чесън и добавете меда, мащерката, ригана, солта и пипера. Смесете ги добре.
  • Също така, добавете тофуто и оставете да се маринова в хладилника за 4-5 часа. Колкото по-дълго го оставите, толкова по-вкусно ще стане. В допълнение, обърнете го по някое време, така че да погълне маринадата от всички страни.
  • Тогава, когато е готово, поставете брашното и сусамовите семена в чиния и сложете тофуто в този микс, като се уверите, че всички страни са покрити.
  • Също така, нагрейте достатъчно количество олио за пържене и след това изчакайте тофуто да стане кафяво на цвят.
  • След това, го изведете и поставете върху попиваща хартия за да се отървете от излишното олио.
  • Накрая, сте готови да го сервирате с вашия любим сос или гарнитура. Насладете се!

Бургери с тофу

Бургери с тофу в бяла чиния

Тофу ще е основната съставка за приготвянето на вкусни вегански бургери с нашите любими придружаващи съставки.

Съставки

  • 250 г тофу, добре нарязано
  • 1 лук, нарязан
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • Кориандър или магданоз, нарязани
  • Червен пипер
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер за вкус
  • Трохи от хляб
  • Олио за пържене

Приготвяне

  • Първо, изпържете лука в тиган с малко горещо олио докато не стане мек и полупрозрачен, после заделете настрана.
  • След това, смесете тофуто с чесъна и кориандъра или магданоза, така че да се получи гладка смес.
  • Тогава, добавете пържения лук, яйцето, трохите от хляб, червен пипер и сол и пипер за ваш вкус. Разбъркайте ги добре, за да получите тесто, с което можете да направите бургер хлебче.
  • Сега, запържете бургерите в горещо олио.
  • Накрая, сега сте готови да ги сервирате заедно с вашата любима гарнитура. Също така можете да си направите „класически“ хамбургер!

Тофу е една изключително универсална съставка, с която практически можете да приготвите много ястия. Има толкова много налични рецепти за гювечи, салати, кюфтета, хлебчета и дори десерти и сладкиши. Пробвайте ги!

Може да ви заинтересува ...
Контролирайте нивото на лошия холестерол със здравословно хранене
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
Контролирайте нивото на лошия холестерол със здравословно хранене

Въпреки че този проблем може да протече безсимптомно, ако не контролирате нивото му със здравословно хранене, той може да доведе до сериозни последици.



  • Pilsková, L., Riecanský, I., & Jagla, F. (2010). The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiological Research. https://doi.org/931902 [pii]
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A., Van Horn, L., Harris, W., Kris-Etherton, P., & Winston, M. (2006). Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: An American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.171052
  • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071464