Ястия с тофу: 2 рецепти, които да опитате у дома

15 Юни, 2020
Мариновано тофу или бургери с тофу? Няма значение кое ще изберете- всяко от тях наистина задоволява глада! В тази статия, ще разгледаме други начини за приготвяне на тофу с вашите рецепти.

Тофу е вид вегетарианско сирене, направено от соево мляко. Благодарение на него, всички ястия с тофу, които правите, са нискомаслени и богати на протеин. Освен това, соята е също чудесен източник на калций и витамини. За по-голямата част, вкусът на яйце и текстурата са чудесни за готвене почти по всеки начин, който изберете.

Днес ще ви дадем няколко лесни рецепти за пробване. Те са лесни за приготвяне, имат много здравословни предимства и също така са вкусни.

Опитайте ги!

Ястия с тофу

Соята във всички свои форми е широко разпространена сред вегани и вегетарианци. Тофу се прави от соя.

Обаче, неговият процес е много подобен на този на правенето на сирене. За щастие, добрите новини за някои хора са, че не съдържа лактоза, така че това е чудесен избор за хората, които изпитват непоносимост към този вид дизахарид.

Предимствата и ограниченията от консумацията на тофу

  • За начало, тофу е направено от соево зърно, бобово растение, така че е богато на висококачествено съдържание на протеин. То съдържа всички 9 важни аминокиселини.
  • Също така, съдържа важни аминокиселини, витамин E и лецитини, необходими за балансиране на вашите нива на холестерол и триглицерид.
  • Освен това, е богато на калций. Съдържа 150 мг на 100 грама. Също така, съдържа и желязо и цинк, освен другите минерали и витамини.
  • По подобен начин, неговият изофлавонен вкус, заедно с приноса на калций и протеин, го прави изключително подходяща храна за балансиране на естроген. Така че, неговата консумация се препоръчва за жени, които минават през менопауза.
  • Накрая, е богато на фибри и бедно на калории.

Като цяло, имайте предвид, че соята и всички нейни производни също имат високи количества оксалат. Така че, консултирайте се с вашия лекар за стойността, която трябва да присъства във вашата диета, ако вашата система използва калциевия оксалат за направата на камъни в бъбреците.

Вижте също: Предимствата на растителните млека и как да ги приготвяте

Две ястия с тофу

Ястия с тофу: мариновано тофу

Ястия с тофу: чиния с тофу

След мариноване на тофу, можете да го използвате като закуска или за приготвянето на каквото и да било ястие.

Съставки

  • 200 г тофу, нарязано на кубчета и изцедено
  • 1 скилидка чесън, добре смляна
  • 4 или 5 супени лъжици зехтиново масло
  • Мед
  • Мащерка
  • Риган
  • Сол и пипер за вкус
  • Сусамови семена
  • Брашно
  • Олио за пържене

Приготвяне

  • За начало, направете марината, добавете олиото и скилидката чесън и добавете меда, мащерката, ригана, солта и пипера. Смесете ги добре.
  • Също така, добавете тофуто и оставете да се маринова в хладилника за 4-5 часа. Колкото по-дълго го оставите, толкова по-вкусно ще стане. В допълнение, обърнете го по някое време, така че да погълне маринадата от всички страни.
  • Тогава, когато е готово, поставете брашното и сусамовите семена в чиния и сложете тофуто в този микс, като се уверите, че всички страни са покрити.
  • Също така, нагрейте достатъчно количество олио за пържене и след това изчакайте тофуто да стане кафяво на цвят.
  • След това, го изведете и поставете върху попиваща хартия за да се отървете от излишното олио.
  • Накрая, сте готови да го сервирате с вашия любим сос или гарнитура. Насладете се!

Вижте също: Три рецепти за вегетариански хапки

Бургери с тофу

Бургери с тофу в бяла чиния

Тофу ще е основната съставка за приготвянето на вкусни вегански бургери с нашите любими придружаващи съставки.

Съставки

  • 250 г тофу, добре нарязано
  • 1 лук, нарязан
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • Кориандър или магданоз, нарязани
  • Червен пипер
  • 1 яйце
  • Сол и черен пипер за вкус
  • Трохи от хляб
  • Олио за пържене

Приготвяне

  • Първо, изпържете лука в тиган с малко горещо олио докато не стане мек и полупрозрачен, после заделете настрана.
  • След това, смесете тофуто с чесъна и кориандъра или магданоза, така че да се получи гладка смес.
  • Тогава, добавете пържения лук, яйцето, трохите от хляб, червен пипер и сол и пипер за ваш вкус. Разбъркайте ги добре, за да получите тесто, с което можете да направите бургер хлебче.
  • Сега, запържете бургерите в горещо олио.
  • Накрая, сега сте готови да ги сервирате заедно с вашата любима гарнитура. Също така можете да си направите „класически“ хамбургер!

Тофу е една изключително универсална съставка, с която практически можете да приготвите много ястия. Има толкова много налични рецепти за гювечи, салати, кюфтета, хлебчета и дори десерти и сладкиши. Пробвайте ги!

  • Pilsková, L., Riecanský, I., & Jagla, F. (2010). The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiological Research. https://doi.org/931902 [pii]
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A., Van Horn, L., Harris, W., Kris-Etherton, P., & Winston, M. (2006). Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: An American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.171052
  • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071464