Как да си направим домашна майонеза?

Ще се насладите на 100% натурални съставки, които са в тези рецепти за домашна майонеза. Също така, можете да изпитате различни вкусове, като използвате различни билки и подправки. Разгледайте тези рецепти.
Как да си направим домашна майонеза?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Тези рецепти за домашна майонеза са лесни за приготвяне и съдържат съставки, които са по-здравословни от повечето купени в магазина майонези. Те са идеални за подобряване на вкуса на сандвичи, закуски, салати и много други ястия.

Основните съставки, които можете да използвате са яйца, олио, оцет, лимонов сок и сол. Въпреки това, за да придадете по-специален щрих на някои варианти, се препоръчва използването на билки, подправки и други съставки, които придават повече вкус. По-долу можете да разберете как да ги направите.

Искате ли да ги направите у дома? Тук можете да разгледате някои опции!

Четирите най-добри рецепти за домашна майонеза

Днес можете да получите няколко вида рецепти за домашна майонеза. Можете много по-лесно и бързо да отскочите до магазина, но много хора предпочитат да избягват готовите продукти, защото съдържат твърде много калории и добавени химикали.

Има ли други алтернативи?

Разбира се, има!

Ето, има голямо разнообразие от рецепти за домашна майонеза, на които можете да се насладите без толкова много съжаления. Можете да ги направите, като използвате естествени и здравословни съставки, които ви позволяват да избягвате консумацията на излишни мазнини, които обикновено се съдържат в много търговски версии.

Наслади се!

1. Обикновена домашна майонеза

обикновена домашна майонеза
Когато правите домашна майонеза, ще можете да използвате здравословни съставки и повече аромати.

Четете нататък и започнете да правите тези домашни рецепти за майонеза, започвайки от основната версия, която съдържа нотка на горчица. Бихте могли да използвате студено пресован екстра върджин зехтин. Правейки това, ще си приготвите много по-здравословна майонеза.

Съставки

  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици органичен ябълков оцет (40 мл)
  • ½ чаена лъжичка органична горчица на прах (2,5 г)
  • ½ чаена лъжичка сол (2,5 г)
  • 2 чаши студено пресовано екстра върджин зехтин (500 мл)

Инструкции

  • Започнете, като смесите яйцата, ябълковия оцет, горчицата и солта в контейер. Разбийте добре всичко заедно (с миксер).
  • След това, докато миксерът все още работи, постепенно добавете зехтина, като внимавате.
  • Бъркайте докато майонезата стане гъста. Когато смятате, че е достатъчно гъста, добавете още масло и продължете да бъркате.
  • Накрая изсипете майонезата в буркан с капак и я поставете в хладилника.

2. Домашна майонеза с моркови

Какво ще кажете за зеленчукова майонеза, която да сложите на тост или хляб? Ако сте любител на моркови, тогава тази версия ще бъде опцията за вас.

Това е рецепта, която е по-лека от предишната, но с нотка на чесън, риган и лют червен пипер.

Съставки

  • 1/2 чаша зехтин или слънчогледово масло (100 мл)
  • 3 задушени моркови
  • сока от един лимон
  • сол и черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • риган, кориандър и лют червен пипер (по ваш вкус)

Инструкции

  • Първо сварете морковите във вода, докато омекнат.
  • След това ги поставете в купата с чесъна, лимона и други подправки.
  • Докато непрекъснато миксирате всичко заедно, постепенно добавяйте маслото, докато получите желаната текстура.

3. Майонеза с кресон

домашна майонеза
За да получите майонеза, която е по-здравословна, добавете зеленчуци към нея.

Тази изящна рецепта се откроява в този списък с рецепти за домашна майонеза. Това е идеален вариант да придружите мезетата при специални поводи. Ароматът й върви много добре на начоси, тост, крекери, наред с много други неща.

Съставки

  • прясен кресон (200 г)
  • нормална домашна майонеза (150 г)
  • крема сирене (100 г)
  • 4 ролца от раци
  • 2 супени лъжици лимонов сок (40 мл)
  • сол и черен пипер (на вкус)

Инструкции

  • Премахнете стъблата и твърдите части на кресона. След това ги сварете до омекване.
  • След това внимателно смесете всички съставки заедно.
  • Поставете в хладилник за най-малко два часа.
  • Насладете се на соса като гарнитура.

4. Майонеза от лайм и кориандър

Тази домашна майонеза е много хубава, когато добавите към нея цитрусови плодове. Ето защо в тази версия би било добре да добавите малко сок от лайм и лимон.

В допълнение, не можете да пропуснете вкусния аромат на кориандъра.

Съставки

  • 1 цяло яйце
  • 3 супени лъжици сок от лайм (60 мл)
  • 2 супени лъжици лимонов сок (40 мл)
  • 10 нарязани листа кориандър
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 1 чаша зехтин (250 мл)

Инструкции

  • Първо, добавете всички съставки в купа.
  • След това разбивайте, без да спирате, докато майонезата се сгъсти.
  • Насладете се със салати, риба или месни ястия.

Все още се колебаете дали да си приготвите домашна майонеза? Не се чудете ами направете някоя от рецептите по-горе и се насладете. Дори да го правите от време на време с любимите си ястия. Освен това се уверете, че ядете този сос умерено, за да не консумирате твърде много калории.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.