Как да отглеждаме шипки у дома

Това е растение се отглежда лесно, и често бива избирано за декоративни цели. Освен това притежава полезни свойства за кожата и е подходящо за гастрономията.
Как да отглеждаме шипки у дома

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Шипката е растение, което произхожда от Европа, но е много популярно в целия свят. Това се дължи на лесното му отглеждане и декоративна естетика. Отглеждането на шипки у дома е проста задача, но изисква внимание към някои специфични стъпки и субстрат с правилните хранителни вещества.

В допълнение, това растение има множество ползи и за козметиката. Благодарение на свойствата си, които благоприятстват еластичността на кожата, често се използва при изработването на продукти за кожа. Отглеждането на шипка у дома по правилния начин и добрата грижа ви позволява да се наслаждавате на растението в продължение на няколко години.

Какво е шипка?

Това е дива роза, чиито цветове са ценени от милиони хора заради техния цвят и естетика. Шипката обаче има и много полезни свойства за кожата и често се използва в сферата на гастрономията.

Основните й характеристики я правят високо растение, тъй като може да достигне до 2 метра височина. Този растеж е придружен от образуването на храсти с тръни и дълги стъбла.

По принцип цъфти през топлите месеци през пролетта или лятото, докато губи листата си. Съцветията, в допълнение към тяхната красота, притежават качества, които ги правят популярни в козметиката.

Ароматът на цветовете се разпознава по сходството им с ябълките. Друго предимство, което имат е, че отглеждането на шипки у дома е лесна задача, поради което много хора избират това растение за своите градини или тераси.

5 стъпки за грижа и отглеждане на шипки у дома

Шипките са лесни за отглеждане растения. Необходими са само няколко основни инструмента и необходимия субстрат, за да расте растението.

Въпреки лекотата на засаждане обаче е важно да обърнете внимание на някои детайли. Например размерът на резниците или хранителният аспект на почвата. Защитата срещу вредители и заплахи е друга подробност, която трябва да имате предвид.

Масло от шипки

Шипката е високо ценена в света на козметиката. Много известни марки правят продукти с това растение за кожата.

1. Вземете резници или семена

Първата стъпка при отглеждането на шипка, а и на всяко растение, е да изберете как ще отглеждате растението. Въпреки че е възможно да се снабдите със семена във всеки разсадник или специализиран магазин, в случай на отглеждане на шипка у дома е препоръчително да използвате резници.

2. Отглеждайте шипки у дома: Заровете стъблото

Тези резници трябва да са дълги около 25 сантиметра, така че едната част да е заровена, а другата на повърхността. Затова заровете стъблото до приблизително 15 сантиметра и оставете около 10 сантиметра отвън.

Що се отнася до контейнера, важно е да използвате пластмасови саксии с минимална височина 20 сантиметра. В противен случай разширяването на корена може да бъде засегнато.

3. Осигурете хранителни вещества чрез субстрата

Ключът към отглеждането на шипки у дома е да си набавите субстрат, който е богат на хранителни вещества с добър процент органични съставки и неутрално pH. Що се отнася до компонентите на почвата, можете да използвате и смесите компост, измит пясък или торф от червеи.

4. Проверете качеството на почвата

Това е растение, което издържа на множество повърхности, така че може да бъде засадено навсякъде. Въпреки това е важно да се отглежда в почви с малка склонност към натрупване на вода или преовлажняване, въпреки че трябва да задържат влага и хранителни вещества.

От друга страна, на растението трябва да се осигури значително пространство, за да расте по здравословен начин. Около 3-4 метра разстояние от другите растения е достатъчно, за да се развива добре.

5. Отглеждайте шипки у дома през пролетта

Препоръчително е да засадите растението през меките дни на пролетта и след това да го пресадите 1 – 2 месеца по-късно. По това време трябва да се извърши първоначално подрязване, за да се насочи растението към начина, по който искате да расте.

Как да се грижим за растението, когато отглеждате шипки у дома

След поставяне на резниците и обмисляне на първоначалния растеж на растението, трябва да се извърши пресаждане и да се приложи първоначална резитба. Грижите за шипката обаче не свършват дотук, тъй като изисква често поливане, обилна слънчева светлина и внимание към вредителите.

Поливане

Шипките предлагат добра устойчивост на суша и неблагоприятни условия. Ключът обаче е да поливате често, за да поддържате влажността на почвата. Трябва също така да внимавате да избегнете преовлажняване в близост до корените, което може да бъде пагубно.

Отглеждайте шипки у дома: Вредители

Много растения могат да бъдат застрашени от вредители като паякообразни акари и листни въшки. Шипките не са изключение, така че е важно да се прилагат органични торове.

В идеалния случай това трябва да се направи в последните дни на зимата. От друга страна, за да противодействате на различни болести, трябва често да пръскате растенията си с пестициди и фунгициди или естествени еквиваленти, в допълнение към поставянето на противогъбични продукти.

Подрязване

Това е важен аспект при отглеждането на шипка у дома, защото ако не се направи, тя може да се размножава, докато загуби формата си. Тъй като е растение с голям растеж, резитбата трябва да се извърши след цъфтежа. Препоръчително е да се постигне контролирана структура на храста.

Грижа за градината
Резитбата на шипката трябва да се прави след всеки цъфтеж, защото бързият й растеж я кара да губи форма.

Използване и ползи, ако отглеждате шипка у дома

Отглеждането на шипки има множество предимства, свързани с грижата за кожата, гастрономията и декоративната употреба.

  • Цветове: Правилното отглеждане на шипка ви позволява да се насладите на красотата на растението. Това важи особено за цветовете му, които са известни със своята красота и лесна грижа.
  • Готварство: Цветовете се използватне само като декорация, но и в гастрономията. Проучване на Националния университет в Кордоба показва, че те осигуряват важни хранителни вещества като витамин С. Благодарение на това и техния сладък вкус, те често се включват в билкови чайове и конфитюри.
  • Козметика: Шипката има полезни компоненти за грижа за кожата. Например, осигурява мастни киселини и антиоксиданти, които насърчават регенерацията на тъканите. Обикновено се включва в овлажнители за кожа с възстановяващи свойства.
  • Шипково масло: Продукт с много ползи е шипковото масло. Сред тях е подобряването на белези, петна и стрии, благодарение на наличието на линолова и линоленова киселина.

Растение, което лесно се отглежда и има множество предимства

Отглеждането на шипка у дома се препоръчва не само заради красотата, която това растение може да донесе на вашата градина или тераса. Освен това е ценно заради приложенията си в кухнята и заради ползите, които това растение може да предостави на кожата.

В този последен аспект то се използва като допълнение към традиционния грим за ежедневна грижа. Що се отнася до цветовете, възможно е да се насладите на техните предимства, като ги включите в инфузии и дори в салати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.