Инструменти за премахване на плевелите във вашата градина

Писна ли ви от плевели във вашата градина? Ще ви покажем инструментите, които не можете да пропуснете, за да се отървете от тях.
Инструменти за премахване на плевелите във вашата градина

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато говорим за градината, склонни сме да мислим за пространство, пълно с красиви цъфтящи растения като бугенвилии, здравец, маргаритки, рози, лози, овощни дървета и всички красиви декоративни растения. Въпреки това, има някои не толкова дружелюбни или красиви растения, които също могат да присъстват, като копривата, известни като плевели . В тази статия ще ви разкажем за различните инструменти за премахване на плевели.

Това са инвазивни видове, които засягат градината и трябва да ги почистваме, за да поддържаме нашите растения здрави. Това е задача, която трябва да се изпълнява с известна честота в баланс с природата, както и с грижата за естетиката. Поради тази причина в тази статия ще говорим за най-добрите инструменти за премахване на плевели.

Препоръчително е да ги премахнете, за да избегнете конкуренцията за пространство, светлина, хидратация или усвояване на хранителни вещества между плевели и декоративните или растенията отглеждане за храна. Също така е добре да направите това от гледна точка на естетиката или за разкрасяване на зелените площи.

Важно е обаче да уточним, че макар да ги наричаме плевели, това не означава, че от тях ням някои ползи. Напротив, много от тях могат да се използват като домашен лек или изпълняват някаква функция в екосистемата.

Какви инструменти за премахване на плевели в градината можем да използваме?

За премахване на плевелите в градината има различни инструменти и продукти. Всъщност не трябва да имате само един, а няколко, тъй като те могат да се допълват взаимно.

Като начало ви съветваме да разполагате с градинарски комплект, който ще намерите във веригите магазини или в различни обекти, специализирани в селското стопанство.

Този комплект обикновено съдържа градинарски ръкавици, гребло, малка вила и лопата. Освен това трябва да имате ножици за подрязване.

Ръкавици

Чифтът градинарски ръкавици е може би основният инструмент за градинарство. Ръкавиците са важни за предпазване на кожата на ръцете ви от надраскване или наранявания, както и за запазването на ръцете чисти от пръстта.

Плевенето е задача, която може да се извърши на ръка, така че имате нужда от ръкавици, които обикновено са евтини и здрави.

В идеалния случай винаги трябва да дърпате плевелите на ръка веднага щом се появят в почвата. Това обаче не винаги е възможно, тъй като растежът им не винаги се открива навреме. За ефективно и бързо ръчно плевене е най-добре да го правите при влажна почва.

Премахване на плевелите с пестициди
Не само се нуждаем от ръкавици, за да избегнем почвата, но те също са полезни за работа с химически пестициди.

Лопата и гребло за премахване на плевели

Тъй като не всички плевели са лесни за издърпване на ръка, добра идея е да използвате лопата и гребло. Те са идеални за освобождаване на корените на плевелите и издърпването им цели. Ако корените не бъдат премахнати, плевелите ще се появят отново след няколко седмици.

Греблото е инструмент, подобен на вилица, с назъбена лента, която помага за плъзгане и премахване на отпадъци от повърхността. Също така помага за освобождаването на корените за дълбоко издърпване.

Мотика

Мотиката е инструмент, характеризиращ се с малко извита метална пластина, която е по-дълга, отколкото е широка. Има дървена дръжка, която улеснява хващането.

Използва се за премахване на почвата в дълбочина, особено в големи пространства, рязане на плевели от корена. Идеална е за премахване на упорити плевели и плевели около дървета, храсти или по-големи растения.

Косачка за трева

Става въпрос за косачка за трева или тример. Има две опции за този инструмент: ръчен и моторизиран.

Една косачка за трева обикновено има няколко ножа от неръждаема стомана, които позволяват косене на тревата в зелените площи на дома. След минаване с този инструмент, нашата градина ще се превърне в зелен и мек килим.

Скрепери за премахване на плевели

Това е полезен инструмент за премахване на плевели от трудни терени, където има камъни по пътеки, тухли или павета. В тези райони често растат плевели. Въпреки че може да изглеждат безвредни, като малък разсад, тези плевели могат да причинят щети на почвата и дори да я повдигнат.

Естествен или химически хербицид

Хербицидите са продукти, използвани за унищожаване на нежелани растения. Обикновено са течности, които трябва да се поставят върху плевелите, за да се предотврати тяхното разпространение в района.

Поради тази причина бъдете внимателни с използването им, в случай че са много близо до декоративни или растения отглеждани за храна. В последния случай също е необходимо да бъдете много внимателни с химическите хербициди.

Ако искате естествена алтернатива, оцетът е отличен избор. Има и голямо разнообразие от домашно приготвени формули за премахване на плевели, като се използват продукти като чесън или чили. Това също така са продукти, които ще предотвратят наличието на вредители.

Почистване на градината от плевели
Ръчните инструменти могат да се комбинират с някои продукти, които ограничават растежа на плевелите.

Мерки за превенция при използване на инструменти за плевели

Както се казва, “превенцията е по-добра от лечението”. Поради тази причина е важно да вземете някои мерки за контрол, за да не се появят плевели във вашата градина.

Валенсианският институт за селскостопански изследвания посочва в едно от своите ръководства, че е добра идея да се контролира водата при напояване, да се почистват селскостопанските машини и инструменти, да се използват семена с добро качество и да се използва чиста почва, наред с други фактори.

Препоръчваме ви, преди да използвате който и да е от инструментите за премахване на плевелите, които споменахме в тази статия, да прочетете ръководството за употреба за тяхното използване. Освен това много от тези инструменти или продукти са остри, корозивни или дразнещи, така че не се препоръчват за използване от деца.

В идеалния случай трябва да имате изолирано складово помещение или помещение за съхранение на градинските инструменти. Обичайно е хората да ги оставят изоставени в зелените площи. Те обаче ще ръждясват и ще се повредят много бързо.

И накрая, остава само да ви кажем да се наслаждавате на градинарството. Всъщност това е много полезна дейност. От една страна помага за намаляване на стреса и е приятно забавление.

От друга страна, добре гледаната градина помага да се запази биоразнообразието и да се разкрасят пространствата. Ако става въпрос за зеленчукова градина, ще можете да отглеждате и собствената си храна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.