Как да намалим риска от синдрома на внезапната детска смърт

Синдромът на внезапната детска смърт няма точна причина и остава неизяснен за лекарите. Въпреки това някои мерки могат да намалят рисковете.
Как да намалим риска от синдрома на внезапната детска смърт
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Синдромът на внезапната детска смърт се нарича още смърт в люлката. Това не е типично заболяване. Терминът се използва, когато дете под една година умре внезапно , без да може да се установи точната причина за това.

За родителите синдромът на внезапната детска смърт е много тревожен проблем, тъй като има редица фактори, които излагат бебето на риск. Освен това няма симптом, който да ви предупреди. За съжаление, това може да се случи, дори когато се полагат най-добрите родителски грижи.

Понастоящем произходът на това състояние остава неизвестен за медицинската общност. Въпреки това са идентифицирани някои мерки, които биха могли да помогнат за намаляване на риска. По-долу искаме да прегледаме най-важните, които трябва да имате предвид.

Какви са рисковите фактори за синдрома на внезапната детска смърт?

Комбинация от фактори на околната среда и съня увеличава вероятността бебето да страда от синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Тези възможни взаимодействия варират от дете на дете и не са напълно изучени и приложими във всички случаи.

Независимо от това е важно да сте наясно какви са те, тъй като някои могат да бъдат „променени“ чрез грижи и здравословни навици. По същия начин всички идентифицирани рискови фактори могат да се използват, за да се обърне специално внимание на бебето от раждането.

Физически рискови фактори за синдрома на внезапната детска смърт:

 • Мозъчни дефекти: При изследване от 2014 г. на бебета, починали от внезапна смърт, беше установено, че „40% от тези бебета са имали аномалия в мозъка си“. Този проблем засяга хипоталамуса им, област в мозъка, която засяга дишането, сърдечната честота и телесната температура.
 • Ниско тегло при раждане: преждевременното раждане, многоплодните раждания и други причини за ниско тегло при раждане също са свързани с това състояние.
 • Респираторни инфекции: Някои бебета, починали от този синдром, са имали настинка през предходните дни. Следователно, понякога синдромът се свързва с респираторни проблеми.

Фактори на съня и околната среда

Позата на сън и елементите в креватчето могат да се комбинират с физическите проблеми на бебето, повишавайки риска до  максимално високо ниво. Факторите на съня и околната среда, които играят роля, са:

 • Спане по корем или настрани
 • Спане на мека повърхност
 • Споделяне на легло
 • Прекомерна топлина (твърде топло)

Други свързани причини за синдрома на внезапната детска смърт:

В допълнение към горните фактори, има и други възможни причини, които повишават риска. Въпреки че всяко бебе може да има този проблем, наличието на една от следните групи повишава шансовете за развитие на проблема:

 • Пол: Кърмачетата от мъжки пол са по-склонни към синдрома на детска смърт.
 • Възраст: Наблюдава се най-вече между втория и четвъртия месец от живота на детето.
 • Раса: Децата от етнически групи, различни от белите, са по-застрашени.
 • Фамилна анамнеза: Ако има близки роднини починали поради същата причина, вероятността от поява е по-висока.
 • Излагане на пасивно пушене: Когато бебето живее с пушач или е изложено по някакъв начин на пушене, това увеличава риска от преждевременна смърт.
 • Възраст на майката: Майките под 20 години, особено тези, които не получават пренатални грижи, е по-вероятно да имат дете, което е изложено на риск от това състояние.

Съвети за намаляване на риска от синдрома на внезапната детска смърт

Тъй като няма точна причина за този рядък синдром, няма и гарантиран начин за предотвратяването му. Въпреки това, както по време на бременност, така и през първите няколко месеца от живота на детето, има редица важни мерки за грижа. Нека да разгледаме какви са те.

Проследяване на бременността ви

Бременните жени, които пропускат пренаталните прегледи, излагат бебетата си на по-висок риск от синдром на внезапна детска смърт. Следователно, първата мярка за предотвратяване е да имате адекватен медицински контрол всеки месец по време на бременността или когато вашият лекар препоръча това.

Избягвайте вредните навици, за да намалите риска от синдрома на внезапната детска смърт

Вредните навици като тютюнопушене, пиене на алкохолни напитки или приемане на наркотици по време на бременността излагат бебето на твърде много рискови фактори. Те не само увеличават риска от синдрома на внезапната детска смърт, но също така предизвикват сериозни увреждания и здравословни състояния.

Насърчавайте контакта кожа до кожа

Методът кожа до кожа след раждането може да намали стреса на бебето и от своя страна риска от преждевременна смърт. Идеята е новороденото бебе да бъде поставено на гърдата на майката, но за предпочитане под наблюдението на друг човек.

Кърмене на бебето

Кърменето е източник на защита за бебето и има много общо с неговото развитие. В допълнение, кърменето предпазва от синдром на внезапна детска смърт, тъй като рискът се намалява с 50 до 70% при кърмените бебета.

Полагането на бебето по гръб може да предотврати синдрома на внезапната детска смърт

Според настоящите проучвания, полагането на бебето настрани е пет пъти по-безопасно, отколкото поставянето му по корем. Въпреки това, поставянето на бебето да спи по гръб е два пъти по-безопасно, което е много по-препоръчително, отколкото във всяка друга поза.

Разбира се, главата на бебето трябва да е обърната последователно на една страна, за да се избегнат опасности от регургитация и да се предотвратят деформации (плагиоцефалия).

Избягвайте ненужните елементи в креватчето

Въпреки че възглавничките и плюшените животни служат за украса на креватчето на бебето, най-добре е да ги избягвате. Тези елементи могат да попречат на дишането на бебето, ако по някаква причина лицето му е притиснато към тях. По същия начин трябва да се използва твърд матрак и да се избягват такива с плътен, пухкав пълнеж.

Не обличайте прекалено много бебето си докато спи

Поддържането на телесната температура на бебето също е много важно. Ето защо, не използвайте одеяла, които могат да задушат бебето. Добър вариант е да използвате спален чувал или дрехи.

Споделяне на стаята с новороденото

Няма място за спорове дали бебето ще се разглези или не. Новородено, което спи извън стаята на родителите си, увеличава риска от излагане на внезапна смърт на бебето. Така че, от съображения за безопасност, бебето трябва да спи близо до вас поне първите шест месеца.

Не пушете близо до бебето, за да предотвратите синдрома на внезапната детска смърт

През първите три месеца от живота тютюнът е много силен потенциален враг на здравето на бебетата. Благодарение на веществата, които съдържа, увеличава риска от внезапна смърт до девет пъти. Тази вероятност се увеличава, когато пушач спи с бебето.

По същия начин съществуват сериозни рискове, ако пушенето се практикува близо до детето или на местата, където то спи. Цигареният дим е основна причина за респираторни усложнения и ниски защитни сили при децата.

Накратко, въпреки че няма нищо, което да гарантира предотвратяване на синдрома на внезапна детска смърт, много е важно да се обмислят някои мерки. Освен това е важно бременните жени да посещават  редовно медицинските прегледи, особено ако са част от рискова група.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.