Как да направите здравословни ястия за вашето бебе

Готвенето на здравословни ястия за вашето бебе е много по-лесно, отколкото можете да си представите. В тази статия можете да разберете за най-добрите съвети и някои идеи, които можете да добавите към кутията с рецепти.
Как да направите здравословни ястия за вашето бебе

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако вече сте започнали да използвате допълнителна храна за вашето бебе, тогава ще се радвате да прочетете тази статия. Тук ще научите как да направите здравословни ястия за вашето бебе с малко усилия.

Искате ли да разберете повече?

Първо, винаги помнете, че храната, която правите, трябва да бъде одобрена от вашия педиатър.

Също така си струва да знаете, че тези първи моменти на хранене са, когато детето развие вкус към аромати. Поради тази причина е важно да излагате детето си на голямо разнообразие от вкусове.

Разбира се, можете да адаптирате тези рецепти към храна, която детето ви вече е опитвало. Не забравяйте, че обикновено се препоръчва да добавяте храните една по една, за да откриете възможни хранителни алергии.

Приготвяне на здравословни ястия за вашето бебе

Рецепти за здравословни ястия за вашето бебе

Този списък е само пример. Следвайте препоръките, посочени от вашия педиатър при добавяне на храни в диетата на вашето дете.

Преди да започнете да правите тези здравословни ястия за вашето бебе у дома е важно да знаете точно кои храни можете да добавите към диетата на детето си според възрастта му.

Нека да разгледаме някои общи предложения:

 • До 6-месечна възрастСамо кърма. Дори ако храните бебето с шише, трябва постепенно да добавяте малко бебешка храна в диетата му на възраст между 4 и 6 месеца.
 • Между 6 и 12 месеца: Плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, яйца, месо, пилешко месо, риба и зехтин.
 • Между 12 и 24 месеца: Меко сирене, кисело мляко и мляко.
 • На 3 години или повече: Ядки, парченца ябълки, сурови парченца моркови и всякаква храна, която би могла да не представлява опасност от задавяне.

Съвети за приготвяне на здравословни ястия за вашето бебе

зеленчуци

Когато пазарувате

 • Купете пресни плодове и зеленчуци. Опитайте се да ги използвате в рамките на максимум три дни, за да не загубят свойствата си.
 • Изберете постно месо. Добър начин за приготвяне на здравословни ястия за вашето бебе е да купувате постно месо, за да предотвратите излишък от мазнини. Ако е необходимо, изрежете мазнината преди готвене. Консултирайте се с вашия педиатър, за да разберете най-добрите варианти и количества за вашето дете.
 • Вместо това, ако сте избрали пюретата за отбиване на бебета, не забравяйте да използвате меко месо на малки парченца. Не забравяйте да говорите с вашия лекар за това, което мислите да използвате, за да може той да ви даде съветите си.

При готвене

дезинфекция на плодове и зеленчуци
Хигиената е от решаващо значение при готвенето.
 • Не забравяйте да миете плодовете и зеленчуците, да почиствате работната повърхност и да използвате чисти прибори за всяка храна. Важно е да се предотврати кръстосано замърсяване на храната.
 • Минимизирайте употребата на сол, когато готвите. Количеството сол, което използвате, трябва да бъде минимално, за да предотвратите увреждане на бъбреците на вашето дете. До навършване на една година приемът на сол от вашето дете не трябва да надвишава 1 грам на ден. Те могат да консумират до 2 грама дневно, но след 3-годишна възраст.
 • Изберете зехтин вместо други мазнини. В зехтина има мононенаситени мастни киселини, ненаситени мастни киселини и здравословен витамин Е. Също така консумацията на нерафиниран зехтин винаги се препоръчва в малки дози в началото на допълващото хранене.
 • Можете да използвате зехтин за варене, печене и пържене (стига да използвате минимално количество мазнини).

Други идеи

 • Използвайте бульон. Растителният бульон може да бъде прекрасен при готвене на ориз или други зърна, като киноа. Бульонът може да осигури различен апетитен вкус на зърната.
 • Добавете мляко към пюретата. Ако се опитвате да направите пюре за вашето дете, може да забележите, че пюрето може да е твърде гъсто. Следователно, можете да добавите към тях вода или мляко. Можете да използвате млякото, което вашето дете обикновено пие и дори кърмата.
 • Замразете храната, която не използвате. Добре е да замразите малки порции храна, които да имате за по-късно.

10 идеи за приготвяне на здравословни ястия за вашето бебе

кърмене на бебе

Вижте списъка с храни, посочен от вашия педиатър и оставете въображението си да се развихри!

Храна за вашето бебе

 • Ориз с пиле и зеленчуци: Изберете зеленчуците по ваш избор и ги сварете заедно с малки парченца пилешко месо до готовност за консумация. Извадете и ги поставете настрана. Варете ориза в бульона. Когато сте готови, можете да смелите храната, за да направите пюре, да я намачкате с вилица или да сервирате на парчета.
 • Крем от тиквички: Сварете голям картоф, големи тиквички и лук (всички зеленчуци трябва да бъдат обелени и нарязани), докато се сварят. Използвайте пасатор или вилица, за да получите желаната текстура.
 • Леща със зеленчуци: Сварете лещата заедно с обелен и нарязан морков, половин нарязан лук и два обелени домата. Когато храната е готова, можете да я намачкате или да сервирате такава, каквато е.
 • Юфка с доматен сос: Направете сос с лук, домат и морков, които се нарязват на малки парченца, за да добавят хранителни вещества към юфката.
 • Омлет със зеленчуци: Ако вече сте добавили яйца в диетата на детето си, можете да направите омлет с различни варени зеленчуци. Лесно и вкусно е!
 • Зеленчуково пюре с риба: Сварете малки тиквички, картоф, един праз и половина лук, заедно с 80 грама постна риба без кости. Когато всичко е сготвено, смесете всичко заедно.
 • Кюфте със зеленчуциМожете да замразите тези кюфтета, за да имате винаги готови здравословни ястия за вашето бебе в рамките на една минута. Сварете морков, праз, 40 грама зелен фасул и 40 грама постно месо. Премахнете излишната вода, смелете и подгответе сместа на кюфтета. Вместо да пържите, опечете ги във фурната.

Десерти за вашето бебе

 • Ябълково пюре, круша и банан: Сварете една ябълка с круша (и двете обелени,  без семена и нарязани на кубчета). Когато омекнат, ги извадете и ги смесете с банана. Ако искате направете плодовете на пюре, за да са по-леки, добавете млякото, което вашето бебе пие редовно. Не използвайте захар.
 • Банан и портокал: Този десерт е изключително лесен. Намачкайте банана с вилица и смесете със сока на половин портокал. Готово!
 • Кисело мляко с плодове: Дайте на детето си пюре или просто малки парченца пресни плодове с кисело мляко. Вашето дете ще го хареса!

Общи съображения за приготвяне на здравословни ястия за вашето бебе

Приготвянето на здравословни ястия за вашето бебе не е сложно. Трябва само да изберете здравословни съставки, да използвате пресни плодове и зеленчуци, постно месо и пълнозърнести храни и да ги готвите, без да добавяте мазнини, сол или захар.

Не забравяйте, че стомахът на вашето дете е малък, следователно не трябва да ги принуждавате да ядат. Може да изглежда малко за вас, но може да е повече от достатъчно за вашето дете. Лекарите препоръчват да оставите бебето да се храни самостоятелно, защото ще изяде количеството, от което наистина се нуждае.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.