5 знака, че бебето ви може да е гладно

Бебето не може да ви каже с думи кога е гладно или сито, но има други начини да уведоми родителите си. Просто отнема известно време, за да се научите да интерпретирате сигналите му.
5 знака, че бебето ви може да е гладно
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всичко е ново и непознато, когато имате новородено бебе. Това включва и храненето! В моменти на безпокойство и несигурност можете да потърсите определени признаци, че бебето ви може да е гладно.

В тази статия ще ви представим някои от тези признаци и ще ви покажем как да разберете дали вашето мъниче все още е гладно или получава всички хранителни вещества, от които се нуждае за нормалното си развитие.

Кои са основните признаци, че бебето ви може да е гладно?

Както препоръчват повечето експерти по хранене на бебета , кърмата е най-добрата храна за бебето. Ако по някаква причина кърменето не е възможно, кърмачетата трябва да се хранят с адаптирано мляко (мляко или млечни заместители).

Бебетата трябва да се хранят при поискване, а храненето зависи главно от това кога бебето се чувства гладно. Необходимо е да се научите да тълкувате признаците на ситост, както и на глад. В началото може да изглежда сложно, но в рамките на няколко дни всички родители и детегледачи влизат в час.

Въпреки че всяко бебе е уникално, има признаци на глад при бебетата, които по принцип важат за всички деца.

1. Вкопчване

Докато го държите, ако бебето обърне главата си към гърдите или зърното ви, това означава, че е гладно и търси гърдата ви. Бебето може също да започне да движи главата си от едната към другата страна, когато търси храна.

2. Признаци, че бебето ви може да е гладно – повишена активност

Бебето изглежда по-будно и по-внимателно към случващото се около него и се движи постоянно. Това поведение показва глад, което прави бебето малко по-възбудено.

Кърмене при поискване.
През първите 6 месеца се препоръчва изключително кърмене, освен ако не е възпрепятствано от медицинско състояние.

3. Опит за сучене

Дете, което е готово да се храни, прави смукателни движения с устата си, дори без залъгалка за никнене на зъби. Често то ще доближава ръцете си до устата, за да ги смуче.

4. Признаци, че бебето ви може да е гладно – изплезване на език

Цъкането с устата и движенията на езика също може да са признак, че бебето е гладно и трябва да яде; обаче тези звуци понякога са много леки, почти незабележими.

5. Плаче и се разстройва

Плачът на бебето почти винаги означава, че нещо не е наред, а понякога проблемът е в глада. Плачът обаче показва, че бебето е гладно от известно време. Ако случаят е такъв, най-добре е да успокоите бебето, преди да се опитате да го нахраните, в противен случай то ще бъде твърде възбудено, за да се нахрани добре. Разстроеното бебе може също да погълне повече въздух от обикновено и по-късно да изпита болка от газове и дискомфорт.

Как да разберете дали бебето все още е гладно след хранене

Разпознаването кога бебето е готово за ядене е едно от основните съображения, но не е единственото. Друга постоянна грижа е да се знае дали бебето все още е гладно или се е нахранило достатъчно. Тук също има определени признаци, които можете да се научите да разпознавате и тълкувате.

 • Отпуснати мускули: Това е най-честият признак през първите шест месеца от живота, заедно с намалената активност. Релаксацията означава, че бебето е сито.
 • Загуба на интерес към гърдата или зърното: Бебето ще отдръпне устата си от гърдата или шишето, когато вече не е гладно. Ако отново предложите мляко и то продължава да не проявява интерес, това е, защото приетото му е достатъчно.
 • Фокусира се върху други неща: След като гладът им е задоволен, бебетата обикновено изпитват желание да правят нещо друго. Те може да продължават да обръщат глави настрани или да се взират в играчка. Храненето вече не е на първо място.
 • Те са доволни: Ако храненето е минало добре и бебето вече не е гладно, то ще изглежда щастливо, ще се смее и дори ще играе. Ако е уморено, ще покаже признаци, че е готово да заспи.

Преяждат ли бебетата?

Също толкова важно е да разпознавате и уважавате признаците, че вашето бебе е сито, както реагирате на признаците на глад. Бебетата разбират кога трябва да спрат да се хранят и рядко преяждат.

Никога не е добра идея да принуждавате малките да ядат или сучат. Гладът на малките деца е много непостоянен и непредсказуем. Количеството консумирана храна може да варира значително от един ден до следващия или дори между храненията.

Плачещото бебе не винаги е гладно бебе. Ако наистина иска да яде, бебето ще започне да суче веднага щом влезе в контакт с гърдата. От друга страна, понякога бебето просто трябва да е близо до вас. Да бъде с вас го кара да се чувства спокойно и сигурно.

Прочетете повече: Бебетата и газовете

Знак, че бебето ми е добре нахранено

Най-добрият признак, че бебето получава храната, от която се нуждае, е растежът му. Ако бебето наддава на тегло и постоянно отговаря на съответните етапи на развитие, това означава, че получава необходимите му хранителни вещества и не гладува.

Важно е да спазвате насрочените срещи и всички педиатрични прегледи. Тези посещения ще ви помогнат да разрешите всички проблеми, които може да имате с храненето на вашето бебе, като същевременно ще наблюдавате цялостното му здраве.

Важно е да обърнете внимание на движенията на червата и урината на вашето бебе. Бебе, което яде достатъчно, ще ака няколко пъти на ден, а изпражненията ще бъдат течни и жълти. Щ пишка обилно и урината ще бъде бистра.

От друга страна, ако забележите някой от следните признаци, това може да означава, че храненето не върви добре:

 • Бебето изглежда сънливо, уморено и апатично, дори докато се храни.
 • Отнема много време (повече от 45 минути), за да завършите кърменето или пиенето на бутилка.
 • Изпражненията може да са зелени или да са много малко, урината също може да е оскъдна.
 • Бебето не наддава достатъчно тегло или е с поднормено тегло за възрастта си.
Бебето ви може да е гладно, ако плаче.
Въпреки че плачът може да показва глад, важно е да успокоите бебето, преди да го нахраните.

Научаването на знаците на вашето бебе може да ви помогне да държите глада му под контрол.

Новородените трябва да се хранят често. Като общо правило, на всеки два или три часа, или дори по-често в някои случаи.

Едно от основните притеснения на кърмещите майки е дали отделят достатъчно мляко. Количеството и съставът на кърмата се адаптират според променящите се нужди на бебето, дори между храненията в същия ден.

Бебетата изпитват скокове в растежа и в развитието си. Нормално е бебетата да са по-гладни и да искат да ядат по-често през тези периоди. Това не означава, че млякото вече не е достатъчно за тях.

Същото важи и за бебетата, хранени с адаптирано мляко. Размерите на порциите, посочени на етикета, са насоки за приготвяне на бутилката, но полагащите грижи трябва да разбират и уважават действителния глад на бебето.

Бебетата имат свои собствени индивидуални знаци, които да ви кажат кога са гладни или сити и с времето всички родители се научават да ги разбират. Проследяването на растежа на вашето бебе от педиатъра и следенето на урината и изпражненията му са най-добрите начини да сте сигурни, че получава храната, от която се нуждае.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agostini C, et al. Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Julio 2009. 49(1):112-125.
 • Basulto J. Se me hace bola. Debolsillo. 2013.
 • Dietitians of Canada. “Is my child growing well?” Questions and answers for parents. Paediatric Child Health. Marzo 2004.9(3):177-190.
 • Healthy child Manitoba. Feeding your baby. From 6 months to 1 year. Winnipeg Regional Health Authority. 2017.
 • Hodges EA, et al. Development of Feeding Cues During Infancy and Toddlerhood. MCN American Journal of Maternal Child Nurse. Agosto 2016. 41(4):244-251.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.