Грижи преди и след раждане с цезарово сечение

Изключително важно е полагането на специални грижи преди и след раждане с цезарово сечение. Така могат да бъдат предотвратени появата на инфекции и усложнения както за майката, така и за новороденото бебе.
Грижи преди и след раждане с цезарово сечение
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Раждането с цезарово сечение е свързано с извършването на определена хирургична операция. Тя се състои от правенето на разрез в областта на корема и матката, за да бъде възможно изваждането на бебето. В днешно време се счита, че раждането с цезарово сечение е най-безопасният начин за предотвратяване и избягване на евентуални усложнения, които биха могли да възникнат при едно нормално, вагинално раждане.

Важно е да не бъркате раждането с цезарово сечение с извършването на епизиотомия. Последната представлява извършването на разрез на перинеума за улесняване на раждането. А самото цезаровото сечение се извършва в областта над таза.

Преди време тази операция бе използвана единствено в случаите, когато животът на майката е бил в опасност, а бебето е било живо. След това лекарите започват да използват тази техника, когато нормалното раждане на бебето било невъзможно.

Днес то е най-често извършваната акушеро-гинекологична хирургична операция в развитите страни. През последните няколко години броят на ражданията с цезарово сечение значително се повишава.

През 60-те години на миналия век едва 5% от всички раждания са били с цезарово сечение. През 90-те години процентът им нараства на 25.

Раждането с цезарово сечение трябва да бъде извършвано само в определени случаи.

Кога една жена се нуждае от цезарово сечение?

Гинеколозите препоръчват цезаровото сечение в случаите, когато нормалното раждане е свързано с определени рискове за бременната жена и бебето. Могат да се появят усложнения, ако раждането бъде трудно и дълго. Жената може да има по-тесен таз, да се изтощи по време на раждането или да има малформации на матката.

Ако бебето страда, обикновено лекарите избират да бъде направена операция  – цезарово сечение.

Друга причина за раждане с операция са усложнения като прееклампсия и еклампсия. Лекарите се спират и на цезаровото сечение, ако бременността е многоплодна или бебето не е заело правилна позиция – застанало е седалищно, т.е главата му не е обърната надолу към таза.

Други причини, водещи до раждане с цезарово сечение са:

  • Макрозомия
  • Тесен таз
  • Вътрематочна инфекция
  • Невъзможност за предизвикване на нормално раждане

Запомнете, че различните лекари имат различно мнение по въпроса за раждането с цезарово сечение.

Подготовка преди раждане с цезарово сечение
Лекарят, който следи бременността, трябва да подготви жената за бъдещото раждане.

Първото нещо, което една бъдеща майка трябва да направи преди раждането с цезарово сечение, е да разбере защо се налага извършването на тази операция. Тя трябва да потърси обяснение от наблюдаващия я лекар.

Лекарят трябва накратко да опише процедурата, за да подготви пациентката си. В повечето случаи раждането с цезарово сечение протича по определени стъпки.

А има и майки, които решават да им бъде направено планово цезарово сечение. Запомнете, че е по-добре да родите нормално, освен в случаите, когато наистина се налага раждане с операция. Трябва да бъдете подготвени за рисковете, свързани с тази процедура.

Освен рисковете, лекарят трябва да ви запознае и с ползите за майката, в случаите, когато извършването на цезарово сечение наистина е наложително. Плановото цезарово сечение понижава риска от усложнения, като появата на инфекции.

Добре е да съставите план за извършването на цезаровото сечение с лекаря си. Преди операцията трябва да ви бъдат направени необходимите медицински изследвания.

В деня преди операцията, жената трябва да се опита да поспи добре. Не трябва да бръсне окосмяването в интимната си зона, за да не повиши риска от инфекция. Ако майката страда от недостиг на желязо, лекарят може да препоръча приема на повече желязо чрез храната или под формата на добавки.

Грижа след операцията

След операцията майката остава в реанимация, за да се възстанови. Обикновено родилките прекарват около осем часа, лежейки, за да си починат след процедурата. След това е добре да се изправят или да стоят седнали в стол.

В началото е нормално майката да изпитва силна болка, която лекарите облекчават с болкоуспокояващи средства. Ще й бъдат назначени и интравенозни системи, осигуряващи й необходимите й хранителни вещества, тъй като тя не може да се храни и да пие след извършването на операцията.

Най-често жените прекарват около три дена в болница, докато се възстановят и бъдат изписани. Обичайно на родилката са необходими от четири до шест седмици, за да се върне към обичайния си ритъм на живот.

След раждането с цезарово сечение трябва да избягвате вдигането на тежки предмети, тъй като можете да предизвикате кървене. Не използвайте тампони и не си правете промивки докато кървенето не спре. Избягвайте и правенето на секс. Изключително важно е да поддържате организма си хидратиран, като пиете много вода.

Ако вдигнете температура или усещате силна болка в корема трябва да се консултирате с лекар, тъй като те може да си признак на инфекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.