Кои навици да избягвате при бременност?

В тази статия открийте кои навици трябва да избягвате по време на бременност, за да поддържате вас и вашето бебе здрави.
Кои навици да избягвате при бременност?

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако очаквате бебе, ще трябва да промените някои навици, за да се грижите за здравето си, както и за бебето. В тази статия ви представяме някои от навиците, които трябва да избягвате при бременност. Не я пропускайте!

Навици, които трябва да се избягват по време на бременност

В ежедневието често извършваме безкрайни дейности, които в някои случаи не са точно добри или здрави. Когато сте бременна обаче е важно да се запознаете с тези навици, за да избегнете проблеми.

Със сигурност вашият лекар вече ви е дал тези инструкции. Трябва обаче да прочетете тази статия, за да освежите паметта си.

1. Пушенето

Един от първите съвети, които бременните чуват е „Откажете пушенето.“ Според Испанската асоциация по педиатрия пушенето по време на бременност може да повлияе на развитието на бебето.

Сред основните проблеми, които тютюнът може да причини, са:

 • Проблеми при раждане
 • Повишен риск от преждевременно раждане
 • Повишен риск от малформации в лицето, крайниците, бъбреците или сърцето
 • Намалена функция на белите дробове
 • Повишен риск от внезапна смърт

2. Пиене на алкохол при бременност

алкохол и цигари при бременност застрашава здравето на бебето и майката

Алкохолът причинява сериозни щети, задейства синдром на отнемане и увреждане на развитието.

Друг навик, който трябва да се избягва по време на бременност е пиенето на алкохол. Ако сте излизали да пиете с приятелите си, имайте предвид, че ако сте бременна трябва да пиете вода или други безалкохолни напитки.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за рисковете от употребата на алкохол по време на бременност. Това е така, защото алкохолът преминава директно към бебето през кръвоносната система. Това вещество е силно токсично за бебета.

Бебетата, които са многократно изложени на алкохол, могат да страдат от:

 • Фетален алкохолен синдром, който обхваща поредица от проблеми с физическото, когнитивното и умственото развитие
 • Забавен растеж и / или забавяне на развитието
 • Мозъчна дисфункция
 • Аномалии на лицето

3. Ядене на сурова риба

Яденето на суши или всяко друго ястие, което включва сурова риба по време на бременност, може да изложи вашето неродено бебе на риск . Знаете ли, че можете да претърпите хранително отравяне или инфекции, причинени от паразитите в сурова риба?

Консултирайте се с вашия лекар и следвайте техните инструкции относно консумацията на сурова риба. Ако станете тежко болна поради анисакис, например, може да изложи на бременността и здравето ви.

4. Да не се пие достатъчно вода

Въпреки че лекарите препоръчват да се пие най-малко 6-8 чаши вода на ден, много пъти не отговаряме на тези ежедневни изисквания. Дехидратацията по време на бременност може да причини умора, спазми, запек и киселини.

Въпреки това, последствията за вашето бебе могат да бъдат по-тежки:

 • Проблеми с околоплодната течност
 • Повишен риск от преждевременно раждане
 • Проблеми с плацентата, тъй като плацентата е съставена предимно от вода

5. Дългосрочен стрес при бременност

избягвайте стреса

Съвременният живот кара хората да правят хиляди неща на ден. Тъй като устойчивият стрес може да навреди на вашето дете, трябва да избягвате стреса по време на бременността. Ако сте стресирани, опитайте се да се отпуснете, като правите физически дейности като плуване или йога за бременни жени.

Разследване заключи, че бременните жени, които страдат от продължителни периоди на стрес, имат повишен риск от това, бебето им да развие физически или психически заболявания, като разстройство с дефицит на вниманието / хиперактивност.

6. Ядене на сурово месо и колбаси

Бактериите, които причиняват токсоплазмоза и салмонелоза, могат да се предават чрез консумация на сурово или необработено месо (не само карпачо, но и шунка).

Въпреки че това заболяване може да не е сериозно за вас, това може да доведе до вродени дефекти при вашето бебе.

7. Ядене на сурови яйца

Ако яйцата, които ядете, не са напълно сварени, можете да заразите салмонелоза , инфекция, която дори може да причини спонтанен аборт.

Също така трябва да внимавате с майонезата и други препарати, приготвени със сурови яйца.

8. Консумиране на непастьоризирани млечни продукти

Друг навик да се избягва по време на бременност е консумацията на непастьоризирани млечни продукти. Това е така, защото непастьоризираното мляко и млечните продукти могат да съдържат бактерии и наред с други състояния да причинят листериоза, заболяване, което може да причини спонтанен аборт или проблеми с вашето бебе.

9. Небалансирано хранене при бременност

лошата диета при бременност застрашава здравето на бебето

Правилното хранене ще ви предпази от натрупване на много нездравословно тегло, в допълнение към осигуряването на хранителни вещества за развиващия се ембрион.

Диета, основана на мазнини и захар, не е правилна. Всъщност не би било добре за вас, дори и да не сте бременна! По време на бременността трябва да избягвате и храни с наситени мазнини и празни калории, за да не наддавате на прекалено голямо тегло.

Тази препоръка надхвърля просто да изглеждате добре. Прекомерното наддаване на тегло е свързано с проблеми като високо кръвно налягане (и риск от прееклампсия и гестационен диабет, наред с други състояния).

10. Пиене на твърде много кафе

Докато Американският колеж акушер-гинеколози заявява, че не е открита връзка между умерен прием на кафе (по-малко от 200 мг дневно) и преждевременна доставка и спонтанен аборт, други проучвания стигат до заключението, че повече от 200 мг могат да увеличат риска.

11. Пътуване със самолет при бременност

Въпреки че летенето не е противопоказано при бременност, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете приключение! През първите три и последните два месеца от бременността експертите често препоръчват да се избягват полети.

Ако бременността ви е рискована, няма да ви бъде позволено да летите по време на бременността, за да защитите детето си. Консултирайте се с вашия лекар, преди да закупите самолетния си билет!

Освен списъка, който споделихме в тази статия, трябва да попитате вашия лекар какви други навици трябва да избягвате по време на бременността, за да поддържате здравето на вас и вашето бебе. Ако избягването на тези навици или други ви стане трудно в даден момент, не забравяйте, че ще имате бебето си на ръце само след няколко месеца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.