Отбиването на бебето: как да започнете захранването

Отбиването на бебето е изключително важен етап в живота на вашето дете. Процесът трябва да бъде извършен с много търпение и с мисълта, че мъничето ви може да откаже някои нови храни, поне в началото.
Отбиването на бебето: как да започнете захранването

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Отбиването на бебето е този период от живота на детето, когато спира храненето му с кърма или мляко. Тази стъпка може да се случи на различна възраст, като всяко едно семейство започва процеса по различен начин и по различно време. Независимо от това, отбиването трябва да бъде постепенно и извършено с любов.

Биологичните, социални и културни фактори оказват влияние върху това кога и как да започне този процес. Науката не е установила кой е най-подходящият момент за отбиването на бебето, нито пък кой е най-добрият начин за това. Това, което знаем е, че кърменето (ако е възможно) е изключително необходимо и полезно за развитието на бебето поне до 6 месец. Според Световната здравна организация кърменето не трябва да продължава след навършването на втората годинка на детето.

Отбиването на бебето: многолик процес

В културата на инуитите например кърменето продължава до 7 година на детето. В западната култура, от друга страна, такова дълго кърмене не е нещо типично. Кога и как да се случи отбиването на бебето зависи от редица различни социални фактори и разбира се – от всяка една майка и детето й.

Въпреки това международните експерти считат, че кърменето не трябва да продължава след втората година на детето. Те препоръчват до навършването на 6 месеца бебето да бъде хранено само с кърма, тъй като тази течност му осигурява всички хранителни вещества необходими му на този етап от живота.

Отбиването на бебето трябва да става постепенно.

Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат хранени само с кърма до навършването на 6 месеца.

Видове отбиване

Отбиването на бебето може да бъде извършено по различен начин. Понякога майката няма избор, поради медицински или други причини, възпрепятстващи кърменето. Например продължително разделяне на майката и бебето или инфекциозни болести.

Доброволното отбиване настъпва когато детето или майката решат, че е дошъл моментът за спиране на кърменето. Ако това е „решение“ на детето, вероятно то е загубило интерес и не иска да продължава да суче – това може да се случи внезапно или постепенно.

Майката може да прецени, че е дошло правилното време за отбиване поради лични причини или поради лични причини или служебни ангажименти.

Трябва да отбележим, че бебето може да прояви нежелание да бъде отбито, когато майката реши това. Ако това не е инициатива на бебето, често се наблюдава такъв тип реакция. Процесът включва усилия и ви съветваме да подхождате постепенно и с много търпение.

Как да въведете първите твърди храни

Моментът, в който детето започва да се захранва с твърда храна, както и точно каква храна да бъде използвана – са нещо, които са се променяли във времето. Педиатрите най-често препоръчват бебето да започне да приема твърда храна, когато може да държи добре главата си изправена и да отваря уста щом види предлагането на храна. Обикновено това настъпва във възрастта между 4-6 месеца.

Бебетата, които не са опитвали преди твърда храна, може първоначално да се затрудняват или дори да. Това ще им помогне да преместят храната от предната част на устата към гърлото.

Ако искате, може да им предложите няколко лъжици кърма преди хранене, за да не им се струва, че храната има странен вкус.

Не настоявайте и не притискайте бебето да яде. Добра идея е да използвате песнички и игри, за да му помогнете да се научи да се храни постепенно. Ако според вас детето не е поело достатъчно храна, можете винаги да го накърмите или да го нахраните с шише с биберон.

Има два начина за въвеждане на първите твърди храни в режима на бебето. Първият е традиционният начин, който включва първоначално предлагането на бебешки храни и след това на храни с друга текстура. Вторият е начинът, при който бебето само регулира процеса на захранване. При този начин родителите позволяват на детето да взема парченца храна с ръце, да ги поставя в устата си, да ги опитва и постепенно да привиква към твърдата храна.

Отливането на бебето е важен процес.

Отбиването на бебето е дълъг процес, изискващ търпение. Можете да помогнете на детето като му предлагате други продукти съдържащи мляко.

Препоръчваме ви да прочетете и: Причини за запек при бебетата

Съвети за отбиването на бебето

Отбиването на бебето трябва да става постепенно. Процесът по спиране на храненето с кърма като основен вид храна не се приема по един и същи начин от всички бебета. На възрастта под 12 месеца, майката трябва постепенно да намали броя на храненията. А при децата над една година, родителите могат да използват развлечения като използването на различни игри или излизането на разходки.

Съветваме ви никога на не отказвате категорично на детето си, когато иска да се храни. Можете да му кажете, че ще яде, когато се прибере вкъщи или да го разсейвате с играчки, за да забрави поне за малко за желанието си да получи храна. Когато детето ви може да разбира, можете да започнете „да водите преговори“. И да му обясните, че ще получи кърма камо преди лягане, например.

Важно е да запомните, че отбиването на бебето не трябва да започва в критични моменти от живота му. Например не го започвайте, когато сте наели бавачка на детето, преместили сте се в ново жилище или пък очаквате ново дете в семейството. Нито пък по време на така наречените скокове на растеж.

Запомнете, че отбиването е стресиращ момент за детето. Затова е добре да прекарвате повече време с него, за да компенсирате спирането на кърменето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Odent, M., Cisneros, M. V., & Balbás, M. J. (2007). El bebé es un mamífero. Ob Stare.
  • Oribe, M., Lertxundi, A., Basterrechea, M., Begiristain, H., Santa Marina, L., Villar, M., … & Ibarluzea, J. (2015). Prevalencia y factores asociados con la duración de la lactancia materna exclusiva durante los 6 primeros meses en la cohorte INMA de Guipúzcoa. Gaceta Sanitaria, 29(1), 4-9.
  • International Baby Food Action Network, and UNICEF. “Lactancia materna: una estrategia para mejorar la salud, el crecimiento y la nutrición del lactante y del niño pequeño.” (2004).
  • Castillo Belén, Juan Ramón, et al. “Lactancia materna e inmunidad: Impacto social.” Medisan 13.4 (2009): 0-0.
  • Roy, M. R. (2006). El destete natural. Medicina naturista, (10), 161-167.
  • Díaz-Gómez, N. M. “¿ En qué situaciones está contraindicada la lactancia materna.” Acta Pediatr Esp 63.8 (2005): 321-327.
  • Vidal, A. Viñas. “La lactancia materna: técnica, contraindicaciones e interacciones con medicamentos.” Pediatría Integral 15.4 (2011): 317-328.
  • Díaz-Gomez, M. “Contraindicaciones y falsas contraindicaciones para la lactancia materna.” J. Maldonado, J. Ansótegui, M. Gómez, A. Papí, M. Aguilar, L. Rivera,… & D. Gómez de La Torre (Eds.), Lactancia materna: Guía para profesionales 5 (2004): 107-118.
  • Romero-Velarde, Enrique, et al. “Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos.” Boletín médico del Hospital Infantil de México 73.5 (2016): 338-356.
  • Garibay, Edgar M. Vásquez, et al. “Recomendaciones para la alimentación del niño durante los primeros 23 meses de vida.” Pediatría de México 14.1 (2012): 25-42.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.