Деформационна плагиоцефалия: превенция и лечение

Деформационната плагиоцефалия е естетичен проблем, който може да се отрази върху самочувствието на вашето бебе, когато то порастне, влияейки на неговото детство и юношество. Научете повече за него и как да го предотвратите в тази статия.
Деформационна плагиоцефалия: превенция и лечение

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 25 август, 2022

Заболяването деформационна плагиоцефалия е най-често срещаната краниофациална аномалия. Състои се от асиметрично изкривяване на черепа на бебето. С това заболяване, черепът изглежда сплескан в задната (тилната част) и има ромбоидна форма.

Този проблем е изцяло естетичен и не засяга интелектуалното развитие на бебето. Има високо разпространение и възниква поради позата, в която детето спи. Например, може да се случи, ако бебето винаги спи по гръб или главата му е наведена винаги на същата страна.

Обаче, заболяването може да присъства след раждането. При такива случаи, може да възниква поради стесняване на таза на майката или дори усложнение по време на раждане.

В днешната статия ще обясним как да го предотвратите и лекувате.

Деформационна плагиоцефалия: защо възниква?

Плагиоцефалията възниква поради натиск, упражнен върху черепа на бебето. Може да се случи по време на развитието на плода или след раждане.

Разпространението на плагиоцефалията значително се е повишило и сега педиатрите съветват да се поставя бебето по гръб когато спи. Това положение е за да се предотврати синдрома на внезапна детска смъртност докато то спи. Обаче, също се упражнява продължителното напрежение в същата област на черепа, което го деформира. По подобен начин, бебешките колички са също свързани с повишаването на разпространението.

Деформационна плагиоцефалия: жена и бебе

Други ситуации, които могат да доведат до плагиоцефалия, са:

  • Преждевременно раждане
  • Вроден мускулен тортиколит. Причинява бебето винаги да лежи на същата област от черепа си
  • Неправилна позиция вътре в матката
  • Нараняване по време на раждане

Симптоми на деформационна плагиоцефалия

Както споменахме преди, това е изцяло естетичен проблем и не нарушава интелектуалното развитие на бебето. В най-лошия случай, води до лицева и черепна асиметрия и може да бъде доста видимо. Също може да промени изравняването на ушите и да причини издутина в челото.

Плагиоцефалията може решително да определи бъдещото самочувствие на детето. Следователно е много важно да имате определени мерки подръка за да можете да го предотвратите и лекувате навреме.

Деформационна плагиоцефалия: Как може да се предотврати?

Тъй като бебетата трябва да спят по гръб, е важно да ги местите наоколо, така че да може позицията на главата да се промени. Най-добре е да промените поддържащата им страна между ляво и дясно когато то спи.

Лекарите също препоръчват детето да прекарва повече време с главата надолу когато то е будно. „Tummy time ” е метод, с който се развиват двигателните способности на вашето бебе. Трябва да направите така докато бебето е будно. Методът е за поставяне на бебето с главата надолу. Родителите могат да поставят бебето си върху гръдния си кош, в легло или на друга удобна повърхност. Трябва да ги наблюдавате винаги. Мускулният капацитет на бебето също се възвръща с тези дейности.

Предимно трябва да избягвате разширена опора за глава само с една стойка. За да направите така, можете да държите бебето в ръцете си или да го поставите в стол, който не упражнява натиск върху черепа им. Следователно, не използвайте седалки, които държат бебето в едно и също положение за дълъг период от време, като например устройства за задържане на кола. Ако трябва да ги използвате, взимайте си почивка и му помогнете да сменя позициите си.

Също така, можете да предприемете други интерактивни мерки. Например, можете да поставите играчки от другата страна на неговата люлка. По този начин бебето ще трябва да обърне главата си. Друг начин е да обърнете леко матрака за да го наклоните леко.

Лечение 

Снимка на бебе в кола в столче

Това лечение е само при случаи когато предишните мерки не са били успешни.

Първо, можете да използвате оформящи каски, тъй като те упражняват умерен натиск върху черепа. Тези каски са динамична ортотична краниопластична система и бебетата могат да ги използват след тримесечна възраст. Трябва да ги проверявате често.

Лекарите прибягват към операция само в тежки случаи. Всъщност, те прибягват към нея като последна мярка след като всичко друго се е провалило.

Заключение

Трябва да следвате предпазните мерки за да предотвратите това увреждане да не се случи на вашето бебе. Това са лесни упражнения и мерки, които ще предпазят вашето бебе да не развие този сравнително незабележим проблем.

По подобен начин, трябва да се консултирате с лекар, ако имате въпроси или забележите някакви аномалии. Те със сигурност ще ви кажат какво да правите за да помогнете на вашето бебе.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.