7 последици от пропускането на закуската

26.02.2019
Хранителните вещества набавяни със закуската са изключително важни за презареждането на тялото ви с енергия. Прочетете следващите редове и научете до какви последици води пропускането й!

Много хора не знаят какви са последиците от пропускането на закуската и продължават да не отдават нужното внимание на това важно хранене. Въпреки че значението за здравето на закуската бе подчертано в последните години, все още доста хора подценяват невероятното й въздействие върху цялостното ни състояние.

В действителност мнозина си мислят, че пропускането на закуската е начин за консумиране на по-малко калории и за по-лесно отслабване. Освен че това не е вярно, този вреден навик може да доведе до напълняване и до появата на други проблеми, отразяващи се на качеството ви на живот.

Затова е изключително важно да включите това основно хранене в дневния си режим и най-вече – да си осигурите здравословна закуска.

Знаете ли какво се случва с тялото ви, ако не закусвате? Открийте кои са основните последици от пропускането на закуската в следващите редове.

7 последици от пропускането на закуската

1.Чувствате липса на енергияпропускането на закуската може да доведе до появата на умора

За да може организмът ви да функционира оптимално физически и умствено през деня е важно да го „презаредите“ с подходящата закуска. Затова една от последиците от пропускането на закуската е появата на умора и сънливост.

Внимание! Заместването на пълноценната закуска с малко кафе и бисквити няма да свърши работа.

Ако искате да „презаредите“ организма си, закуската ви трябва да съдържа подходящото количество продукти, богати на разнообразни хранителни вещества.

Прочетете и: 6 хранителни дефицита, които могат да причинят депресия

2.Нивото на кръвната захар се покачва

Хранителните вещества, които си набавяте със закуската са изключително важни за контролиране нивото на кръвната ви захар.

Затова, ако не ги приемете навреме или ги заместите с нездравословни алтернативи, нивото на инсулин в организма ви ще се понижи. А в тялото ви ще се натрупат повече захари.

Този проблем е сериозен, особено за хората предразположени към диабет. Ако не бъде решен навреме, високото ниво на глюкозата може да доведе до появата на различни симптоми и заболявания.

3.Ще се чувствате много по-гладни заради пропускането на закускатапропускането на закуската може да доведе до силен глад през деня

Едно от последствията от пропускането на това основно хранене е появата на нервност, която може да доведе до напълняване.

Въпреки че на пръв поглед ви се струва, че ще поемете по-малко калории, в действителност през деня ще хапнете повече, тъй като усещането ви за глад ще бъде доста по-силно.

4.Може да доведе до емоционален дисбаланс

Недостигът на хранителни вещества, причинен от пропускането на закуската, може да доведе и до появата на емоционален дисбаланс.

Знаете, че редица полезни продукти съдържат ценни вещества, грижещи се за благосъстоянието ни. А вредният навик, за който говорим, може да предизвика стрес и раздразнителност.

Ако в последно време се чувствате по този начин на работа или вкъщи, трябва да преразгледате хранителните си навици. Добра идея е да включите в менюто си храни, стимулиращи серотонина, като тъмен шоколад, банани и авокадо.

5.Отслабва имунната системапропускането на закуската може да отслаби имунната ви система

Хранителните вещества, които си набавяте със закуската, укрепват имунната ви система.

Ето защо пропускането на закуската може да отслаби имунитета ви и да направи организма ви по-предразположен към инфекции.

6.Поява на храносмилателни проблеми

Забавеното храносмилане и появата на запек са други последици от този вреден навик. Въпреки че много фактори влияят върху тях, дефицитът на хранителни вещества също може да се окаже сред основните причини.

Важно е закуската ви да съдържа диетични фибри, мастни киселини и вода. Тази комбинация от вещества спомага регулирането на функционирането на чревния тракт. И се грижи за редовното ходене до тоалетната. Освен това регулира нивото на рН на бактериалната флора и понижава риска от появата на гастрит и нарушено храносмилане.

Препоръчваме ви да прочетете и: Чайове, които ще ви помогнат при храносмилателни проблеми

7.Повишава риска от появата на сърдечни заболяванияпропускането на закуската може да повиши риска от сърдечни заболявания

Според проучване на Училището по обществено здраве в Харвард, хората, пропускащи закуската, са предразположени 27% повече към появата на сърдечен удар или сериозно сърдечно-съдово заболяване.

Този вреден навик може да предизвика и появата на диабет, наднормено тегло, висок холестерол и хипертония. А всички тези фактори повишават риска от развитие на сърдечни заболявания и влияят върху здравето на мозъка ви.

Въпреки казаното, изследователите казват, че ежедневната закуска е превантивна мярка.

Спрете с пропускането на закуската

Закусвате ли всеки ден? Закуската ви пълноценна и здравословна ли е?

След като вече знаете последиците от пропускането й, опитайте се да хапвате продукти с висока хранителна стойност сутрин. Запомнете, че закуската трябва да ви осигурява 25% от необходимия ви дневен прием на калории.

  • Keski-Rahkonen, A., Kaprio, J., Rissanen, A., Virkkunen, M., & Rose, R. J. (2003). Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601618
  • Niemeier, H. M., Raynor, H. A., Lloyd-Richardson, E. E., Rogers, M. L., & Wing, R. R. (2006). Fast Food Consumption and Breakfast Skipping: Predictors of Weight Gain from Adolescence to Adulthood in a Nationally Representative Sample. Journal of Adolescent Health. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2006.07.001
  • O’Neil, C. E., Byrd-Bredbenner, C., Hayes, D., Jana, L., Klinger, S. E., & Stephenson-Martin, S. (2014). The role of breakfast in health: Definition and criteria for a quality breakfast. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1016/j.jand.2014.08.022