6 признака на високата кръвна захар

19.11.2018
Въпреки че изглежда противоречиво, но ако старадате от висока кръвна захар е възможно да отслабнете бързо без видима причина, защото тялото ви ще изразходва повече калории.

Тялото ни изпраща повече сигнали отколкото си мислим, особено по отношение на някои заболявания, свързани с високата кръвна захар или холестерол.

Свикнали сме да свързваме високата кръвна захар с диабета, но истината е, че това не е единственият проблем.

В действителност всеки един от нас може да има такъв проблем, без дори да подозира за това. Така че ако си мислите, че вашият случай е такъв внимавайте какви сигнали ви изпраща тялото ви.

1.Постоянен глад

Въпреки че това е нещо, което е характерно за много повече хора, отколкото си мислите, със сигурност чувството за постоянен глад е знак, че нещо в организма ви не е наред.

Ако имате висока кръвна захар, това състояние предотвратява освобождаването на глюкозата от клетките ви.

В резултат на това организмът ви не получава енергията, от която се нуждае и продължава да търси храна. Това създава усещането за постоянен глад.

Препоръчваме ви да прочетете: 5 натурални сока регулиращи кръвната захар

2.Силна умора в резултат на високата кръвна захарСилна умора в резултат на високата кръвна захар

Когато се почувстваме много уморени, обикновено се обвиняваме, че работим много или търсим причината в други заболявания като анемията например. Реално проблемът може да се крие във високата кръвна захар.

Когато имате такъв проблем организмът ви не съхранява и не усвоява глюкозата правилно.

Затова и енергията не се използва ефикасно, а клетките на организма ви не получават необходимата им храна.

В следствие на това човек се чувства уморен, дори без видима причина.

3.Честа нужда от уриниране

Честото уриниране е друг симптом на диабета.

Ако нивото на кръвната ви захар е високо,  бъбреците ви страдат и се опитват да балансират концентрацията на глюкоза в кръвта и клетките.

С други думи организмът ви се опитва да разреди кръвта във вътреклетъчната течност.

По този начин се опитва да възстанови концентрацията на захар в кръвта до нормалните й нива. Затова изпитвате нужда често да посещавате тоалетната.

4.Бързо отслабванебързо отслабване в резултат на високата кръвна захар

Ако страдате от висока кръвна захар можете бързо да отслабнете за кратко време. Струва ви се странно, нали?

Независимо дали ви се вярва или не, но това може да ви се случи дори, ако се храните достатъчно и консумирате висококалорични храни, по няколко причини:

В резултат на загубата на много течности поради честото уриниране, организмът ви няма да задържа никакви течности, а това е причина да отслабнете.

Голямото количество урина с високо съдържание на глюкоза е причина организмът ви да се нуждае от допълнително количество калории.

Всичко това кара организмът ви да се освободи от излишното количество глюкоза.

Освен това, ако нивото на инсулина ви не е достатъчно високо за протичането на метаболизма, организмът ви започва да изгаря мазнини.

5.Замъглено зрение

Ако зрението ви понякога се замъглява това може да се дължи на високото ниво на кръвната захар. В такъв случай проблемът се дължи на дехидратацията от повишаването на кръвната захар.

Когато това се случи целият ви организъм страда, включително и клетките на очите ви, които постепенно се деформират и губят способността си да фокусират правилно.

Прочетете и: Опитайте това витаминозно смути за по-добро зрение и метаболизъм

6.РаздразнителностРаздразнителността често е в следствие на високата кръвна захар.

Ако сте по-раздразнителни от обикновено и този симптом е съпроводен с някой от изброените, тогава това може да се дължи на високата кръвна захар.

Хората с висока кръвна захар са по-раздразнителни и тревожни и са по-предразположени към депресия.

Мозъкът се нуждае от постоянно снабдяване с глюкоза, за да функционира правилно. Ако настъпят драстични промени това се отразява на функционирането му и настроените ви рязко се влошава.

Освен това захарта е свързана и с приема на друго вещество отговарящо за настроението ни: хромът. Не можем да поддържаме нивото на инсулина си без този елемент.

Интересна информация за високата кръвна захар можете да откриете и в сайта diabetpodkontrol.bg.

Първата снимка е предоставена от © wikiHow.com