Как да декорирате пространството за съвместна работа

Коуъркинг офисите имат специфични характеристики, които ги отличават от другите работни пространства. За да се постигне ефективна съвместна работа, трябва да се обърне внимание на детайлите.
Как да декорирате пространството за съвместна работа

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Все повече компании и независими работници използват пространства за съвместна работа за извършване на своята дейност. Пространството за съвместна работа предоставя на своите клиенти инструменти и удобства за изпълнение на работни задачи, но също така и за насърчаване на взаимоотношенията и обмен на идеи.

Поради тази причина е важно тези пространства да бъдат декорирани по подходящ начин. Можете да изберете дизайн, фокусиран върху конкретна област или по-общ.

Важното е да се постигне удобно пространство за работа и срещи с другите. Това предполага добро осветление, постоянно почистване и удобно разположение на мебелите.

Какво представлява пространството за съвместна работа?

Коуъркингът е начин за изпълнение на работни задачи в споделено пространство, без да се сблъсквате с разходите за частен офис. Тези пространства се използват широко от фрийлансъри, малки компании и професионалисти от всякакъв вид, които търсят нови контакти в среда, подготвена за тази цел.

Като цяло пространството за съвместна работа предоставя на клиентите всички необходими инструменти за изпълнение на техните задачи. Това предполага подходящо обзавеждане, достъп до интернет, заседателни зали и добра климатизация.

В рамките на coworking офиса целта е да се насърчи обмена между хора от различни сектори. В същото време се възползвате от по-икономично място от наемането на офис поради споделеното използване на материали и инструменти.

Прочетете и тази статия: 4 психологически ползи от ходенето

Предимствата на пространството за съвместна работа

Този тип офис е все по-необходим в диверсифицирания пазар на труда. Развитието на дистанционната работа през последното десетилетие и ефектите от карантините принудиха хиляди компании да променят своята динамика.

В този контекст coworking се представя като алтернатива с множество предимства:

 • Споделено пространство. Това е място, където могат да се обменят знания и опит между работници от различни области.
 • По-икономично решение. Характеризира се с много по-ниски разходи в сравнение с наемите на офисите. Поради тази причина малки компании и независими професионалисти често избират да наемат коуъркинг пространство.
 • Гъвкавост. Това е концепция, която в пространството за съвместна работа се отнася както за работното време, така и за разходите. Възможно е да се зададе тарифа според количеството време и използвани инструменти.
 • Здравословна работна среда. Коуъркинг пространствата са подготвени да създават работна среда според нуждите на своите клиенти.
 • Тематичност. Все повече и повече пространства насочват усилията си към конкретни дейности, за да генерират обмен между работници в един и същи сектор. За целта видът на декорацията е основен.
украсете пространството за съвместна работа
Работата от разстояние процъфтява сега и сайтовете за споделяне на разходите стават все по-необходими.

Характеристики, които трябва да имате предвид при декорирането на пространството за съвместна работа

Постигането на пространство, където компаниите и работниците се чувстват комфортно при изпълнение на задачите си, е основната цел на coworking. Поради тази причина е важно да се вземат предвид няколко аспекта, когато става въпрос за декорация. Тези детайли създават приятна работна среда, като насърчават концентрацията и създаването на колективни идеи.

Мебели

Основен избор, за да се възползвате максимално от пространството, са мебелите. Усилията трябва да бъдат насочени към създаване на комфорт и най-ефективно използване на наличното пространство.

Столовете трябва да са удобни, а масите достатъчно големи, за да могат всички клиенти да поставят работните си инструменти.

В този аспект някои пространства търсят иновации както в обзавеждането, така и в подредбата им. Възможно е да намерите от класически бюра и големи правоъгълни маси до кръгли маси или отделни сектори.

Отделете вашето пространство, за да украсите пространството за съвместна работа

Важно е да отделите малък сектор за офис или по-спокойно място. За тази цел е препоръчително да поставите пейки или фотьойли, тъй като те са вид мебели, които създават приятна атмосфера по време на срещите. Много компании също избират тези инструменти, за да насърчат креативността.

Осветление

Трансцендентална характеристика по време на работното време е светлината. Необходимо е coworking пространството да е добре осветено, но също така е много важно да търсите начини да балансирате визията си, когато става въпрос за екрани.

Ако естествената светлина е силна, препоръчително е да поставите залепващи видове винил върху прозорците, за да намалите отражението върху компютрите. От друга страна, обичайно е изкуственото осветление да се генерира чрез таванни лампи.

Гъвкавост

Този тип място трябва да е адаптивно към различните нужди, които членовете на една компания могат да имат. Например, може да се трансформира в обикновен офис, пространство за мозъчна атака или дори заседателна зала. Панелите и модулните конструкции са идеални за тази цел.

Използвайте цветове, за да декорирате на пространството за съвместна работа

Изборът на цветовата палитра трябва да бъде подчинен на логото и тоновете на марката, аспект, който подсилва корпоративната идентичност. Твърде наситените цветове обаче не се препоръчват за coworking среди. Бяло, сиво или светлокафяво са общоприети опции.

Поверителност

В допълнение към местата за срещи, споделените стаи или обмяната на опит е важно coworking пространството да има частна зона. Това е детайл, който благоприятства концентрацията и моментите на специфични срещи.

Екология

Един аспект, който придобива централно място, е постигането на пространства, които са по-щадящи околната среда. Екологичните материали за бюра, столове и други мебели са добър вариант да предложите coworking пространство, фокусирано върху устойчивостта.

Уелнес

Както класическите офиси, така и сайтовете за съвместна работа все повече се фокусират върху създаването на зони за отдих, които насърчават релаксацията и здравето. Това има положителен ефект върху креативността и общото благосъстояние.

Някои проекти имат стаи за йога, фитнес и други физически дейности.

Задружен колектив
Коуъркинг пространствата трябва да имат зони за групови срещи.

Важни подробности

В допълнение към общите въпроси, има редица подробности, които трябва да присъстват в coworking офиса. Това са аспектите, които ги различават от другите среди, като иновации, организация и растителност.

 • Зона за обяд: Както всеки офис, coworking също изисква място за обяд. Ако служителите са на пълен работен ден, това е задължително!
 • Растителност: Растенията са задължителни във всяко коуъркинг пространство. Това е детайл, който внася жизненост и благополучие.
 • Оригинална декорация: Дизайнът може да бъде подчинен на специфичната дейност, която се извършва там. Въпреки това е препоръчително да търсите иновативна и всеобхватна декорация, за да създадете комфорт сред работниците от различни области.
 • Чистота и ред: Това е трансцендентален аспект на всяко работно пространство. Лошо дезинфекцирано или организирано пространство за съвместна работа е малко вероятно да бъде добро място за вършене на работа.

Търсите стила, за да декорирате приятно пространството за съвместна работа

Една възможност за декориране на coworking пространството е да се съсредоточите върху конкретна вселена от дейности. Например, помислете за технологични компании, които често използват тези офиси. В този случай се препоръчват модерни мебели, като същевременно е добре да се заложи на минималистичен стил.

От друга страна, ако марката се стреми да се позиционира в областта на екологията, ще бъде ключово присъствието на растителна декорация. Добре е да се помисли и за присъствието на дървени елементи например.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • de Melo Costa, Danilo, de Oliveira Junior, Luiz,  AMBIENTES DE COWORKING COMO POTENCIALIZADORES DA INOVAÇÃO. Revista Pensamento Contemporâneo em Administração [Internet]. 2021;15(3):67-89. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441769583006
 • Borsani, Maria Silvia. “Materiales Ecológicos: Estrategias, Alcance Y Aplicación de Los Materiales Ecológicos Como Generadores de Hábitats Urbanos Sostenibles.” Mar. 2011. Web. 8 July 2022. Disponible en: https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13759
 • Martín García, Alberto, Buitrago, Álex, Torres Ortiz, Lidia,  Trabajemos juntos: Coworking online y sincrónico en Twitch como muestra del potencial colaborativo del live-streaming. Revista de Comunicación [Internet]. 2022;21(1):49-65. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=589470678004
 • Spinuzzi, Clay, et al. “‘Coworking Is About Community’: But What Is ‘Community’ in Coworking?” Journal of Business and Technical Communication, vol. 33, no. 2, Apr. 2019, pp. 112–140, doi:10.1177/1050651918816357

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.