Съвети за почистване за дом без полени

Една от най-честите причини за алергии е цветният прашец. Поддържането на околната среда добре вентилирана, поддържането на дрехите чисти и използването на пречистващи растения са някои от нещата, които можете да направите, за да имате дом без полени.
Съвети за почистване за дом без полени

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

За да запазите своя дом без полени, не е необходимо да се заключвате на закрито или да премахвате всички растения. Прашецът е набор от зърна, произведени от някои растения със семена и има естествени решения, с които да го ограничите в нашата среда.

Благодарение на малкия си размер е обичайно прашецът да циркулира във въздуха на дома и да се прикрепя към всички видове повърхности. Много хора страдат от алергии към тези микроскопични зърна.

Достатъчно е да приложите някои лесни стратегии, за да предотвратите навлизането на цветен прашец в дома ви. Това също така ще намали замърсяването като цяло в дома ви.

Премахването на растителните зрънца не означава отказ от всякакъв вид естествена декорация. Има редица стратегии и навици, които ви позволяват да поддържате дома си без полени. В допълнение, те работят за намаляване на праха, праховите акари и други алергени.

Поставете в дома си определени растения

Растенията действат като декоративен елемент, който внася и доза жизненост в околната среда. А някои сортове помагат и за пречистване на въздуха. Например лалетата, розите, храстите и бегониите правят това.

Има голям брой стайни растения, така че изборът да може да бъде съобразен с вашия личен вкус и пространство. Въпреки това е възможно да отглеждате растения в градината си, без да рискувате постоянно да кихате.

Според проучване на университета Комплутенсе в Мадрид, цветният прашец е най-честата причина за респираторни алергии в световен мащаб. В допълнение, той предизвиква 40% от случаите на риноконюнктивит и 27% от случаите на астма.

За да се противодейства на нивата на полени в дома, някои видове растения са съюзници в пречистването, благодарение на факта, че абсорбират тези съединения:

 • Филодендрон: Това е елегантно растение с големи листа, което е идеално за отглеждане на закрито и за висящи рафтове.
 • Бръшлян: Бръшлянът може да се отглежда както на закрито, така и в градини и е един от видовете с най-пречистващи характеристики.
 • Декоративни лози: Това е много популярно разнообразие от стайни растения благодарение на малкото им изисквания по отношение на грижи и издръжливост.
 • Орхидеи Фаленопсис: В допълнение към своите пречистващи свойства, тези растения изглеждат страхотно като украса на дома със своите красиви цветове.
Дом без полени

Можете да използвате различни растения, за да помогнете за филтрирането на цветния прашец от дома си.

Насърчете циркулацията на въздуха за дом без полени

За да запазите дома си без полени, е важно да го проветрявате добре. Най-доброто време за отваряне на прозорците са обяд и вечер. Това е така, защото най-голямото количество прашец е концентрирано във въздуха по това време.

Въпреки това, трябва да ги отворите само за няколко минути и след това да ги затворите, особено в слънчеви и ветровити дни, тъй като е по-вероятно да влязат отново. Ако имате климатик, помогнете да подобрите вентилацията на дома си с устройството.

От друга страна, винаги поддържайте прозорците и завесите чисти. Поленът обичайно попада върху тези елемент на дома.

Събувайте си обувките

Един от най-големите вносители на полени са обувките. За да избегнете внасянето на прах и мръсотия в дома, най-добре е да оставите обувките си навън, ако имате място за това.

Поставете изтривалки или килими за дом без полени

Заедно със съвета за сваляне на обувки, поставянето на килимче пред входната врата на дома може да помогне. Като го оставите от външната страна, можете д избърсвате краката си преди влизане, като по този начин се отстранява възможно най-много цветен прашец.

След това друга подложка от вътрешната страна предоставя втори шанс за почистване. Препоръчва се също изтупване и пране на килимчетата веднъж или два пъти седмично.

Хигиена за дом без полени

Тези микроскопични зрънца често се прикрепват към различни части на тялото, като коса, кожа и дори ноздрите. След като се приберете вкъщи, вземането на щателен душ предотвратява разпространението на цветен прашец в околната среда.

Почистете домашните си любимци

Прашецът се прикрепя лесно към космите на домашни любимци. Следователно е вероятно кучето ви да влиза с много цветен прашец след всяка разходка. Поддържането на животните чисти помага да се радваме на дом без полени.

Почистете мебелите си

Точно както личната хигиена е важна, честото почистване на мебелите помага да запазите дома си без полени. Когато правите това, най-добре е да започнете отгоре и да вървите надолу по рафтовете , за да улавяте възможно най-много от праха.

Използвайте уредите съвестно за дом без полени

За да предотвратите циркулацията на прах и цветен прашец, също така е важно да почиствате филтрите на климатици и други отоплителни системи. Почистването им веднъж годишно предотвратява натрупването на твърде много замърсявания в отворите. Що се отнася до вентилаторите, най-добре е да не ги използвате, тъй като те благоприятстват разпространението на прах и частици прашец.

Поддържайте тревата в градината къса

Ако имате двор, трябва да поддържате тревата къса, за да не се натрупва цветен прашец сред плевелите и след това да влезе във вашия дом. Въпреки това, не трябва да се коси в дни, когато е много мокро или ветровито, тъй като полените по-лесно се прикрепят към тялото.

Съвети за почистване за дом без полени
Поддържането на тревата е основна задача за контрол на частиците, които могат да влязат в дома.

Третиране на дрехи

Много хора, които имат градини или външни пространства, избират да сушат прането си на слънце. Това обаче не е добра идея, ако сте склонни към алергии.

Излагането на дрехите на слънчева светлина кара прашеца да се прикрепя към влакната на облеклото и след това да влиза в контакт с кожата. Поради тази причина е добре да използвате сушилня.

Предмети и инструменти за дом без полени

И накрая, бихме искали да включим и следните опции:

 • Специални филтри за климатици
 • Специфични прахосмукачки
 • Пречистватели за въздух

В тежки ситуации е възможно да се обърнете към тези търговски артикули, предназначени да филтрират въздуха за дом без полени. Те имат способността да улавят косми, прах и дори прахови акари.

Също така е важно да се обърне внимание на често срещаните симптоми, които причиняват алергии, като запушване и сърбеж в гърлото. Ако дискомфортът продължава, консултирайте се със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sánchez, Jorge, Caraballo, Luis, Repercusión de la contaminación del aire en la aparición de asma. Revista Alergia México [Internet]. 2015;62(4):287-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755028008
 • Nacional Centro Condiciones de Trabajo. “NTP 335 : Calidad de Aire Interior : Evaluación de La Presencia de Polen y Espora Fúngicas.” English (2005): 1–12. Disponible en: http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/FichasTecnicas/NTP/Ficheros/301a400/ntp_335.pdf
 • González Lozano, María Cristina, Cerezo-Moreno, Angel, Salazar, Lucía, González-Macías, Ma. del Carmen,  Comportamiento de las partículas suspendidas y polen en la atmósfera de la región norte de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México. Journal of the Mexican Chemical Society [Internet]. 1999;43(5):155-164. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47543503
 • Valdivieso, María Alexandra, Rubio, Leyla Luz, Sánchez-Medina, Mario, Martínez, Julio César, Gómez, Alberto, Tarazona, Gretty Paola, Zarante, Ignacio,  Evaluación de alergenos presentes en polvo y ambiente de algunas bibliotecas de Bogotá, D.C.. Universitas Medica [Internet]. 2005;46(1):13-20. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018652003

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.