Изтръпналият език? Вижте тези 18 възможни причини

Изтръпналият език не е разстройство или заболяване само по себе си, а ефект от основно заболяване или проблем. През повечето време това не е свързано с нищо сериозно.
Изтръпналият език? Вижте тези 18 възможни причини

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Изтръпналият език е симптом, свързан с много различни причини. В повечето случаи това не е нещо притеснително. Въпреки това, както често се случва, има и някои ситуации, в които е проява на нещо по-сериозно.

През повечето време изтръпналият език е резултат от консумацията на продукт или действието на лекарство. Така или иначе, това е неприятно усещане, за което трябва да се консултирате с вашия лекар, ако продължава или се появява придружено от други симптоми.

Техническото наименование на това състояние е “парестезия на езика”.

Какви са възможните причини за изтръпване на езика? По-долу ще обсъдим 18 от тях.

1. Изтръпналият език и пушенето

Прекомерната консумация на тютюн може да доведе до изтръпване на езика. Това е биохимичен ефект, който сам по себе си не е показателен за заболяване в устата.

Тази реакция се получава и от консумацията на някои лекарства, като кокаин или други стимуланти. В този случай обезпокоителното е употребата на тези вредни вещества, а не симптомът като такъв.

2. Вода за уста

Прекомерната употреба на вода за уста причинява дразнене на лигавицата на езика, устната кухина и фаринкса. Променя и баланса на бактериите в устата.

Един от ефектите на това състояние е изтръпването на езика. Миенето на зъбите и езика е здравословен навик, а не използването на вода за уста.

Изтръпналият език и водите за уста
Водата за уста с високи концентрации на алкохол дразни лигавиците.

3. Анестетици

Използването на анестетици е една от най-честите причини за изтръпнал език. Това обикновено се случва, когато човек е подложен на стоматологично лечение и се прилага локална анестезия. По същия начин, спрейове или течности за възпалено гърло или зъбобол могат да причинят същия ефект.

4. Изтръпналият език и дефицит на витамин В

Липсата на хранителни вещества причинява лоша циркулация, което може да доведе до изтръпване на лицето, езика и други части на тялото. Дефицитът, който причинява изтръпване на езика, обикновено е във витамини от група В. Това е дефицит, който причинява усещане за изтръпване в устата и езика, по-специално.

5. Изгаряния

Изгарянето може да доведе до изтръпване на езика. Това обикновено се случва, когато се поглъща нещо много горещо, до точката, в която се получава нараняване.

Това води до загуба на усещания на езика, докато има болка или парене. Може да продължи няколко часа или дори няколко дни.

6. Мигрена

Един от често срещаните ефекти на мигрена е усещане за изтръпване в различни области на тялото, включително езика. Това усещане може да се появи дори преди да е генериран пристъп на мигрена и да остане, докато основната картина не бъде напълно разрешена.

Прочетете и тази статия: Първите 5 симптома на рак на езика

7. Изтръпналият език и алергии

Една от честите прояви на алергични реакции е изтръпналият език. Това се дължи на дразнене на лигавицата, което обикновено е придружено от подуване на цялата уста, както и кожни симптоми като сърбеж и зачервяване. Важно е да се идентифицира веществото, което причинява алергията.

8. Хипокалцемия

Хипокалцемията е необичайно намаляване на нивата на калций в кръвта. Това обикновено не причинява никакви симптоми, но ако количеството на калций е много ниско, това може да причини неясни реакции, като изтръпване на езика и изтръпване в устата и ръцете. Тежките недостатъци могат дори да доведат до объркване и гърчове.

9. Стрес

Стресът и тревожността водят до редица физически симптоми. Понякога може да има леко изтръпване на езика, съчетано с други прояви:

  • Суха уста
  • Мускулна треска
  • Болка в корема
  • Постоянно чувство на страх
  • Безсъние

10. Изтръпналият език и хипогликемия

Хипогликемията е необичайно намаляване на нивата на кръвната захар. Без необходимото количество от този компонент тялото не може да функционира правилно. Когато нивата са твърде ниски, често се наблюдава изтръпване на езика, замъглено зрение, треперене, бледност и слабост.

11. Парализа на лицето

Парализата на лицето е състояние, което възниква, когато лицевият нерв е засегнат. Това е известно още като парализа на Бел и се характеризира със загуба на контрол върху мускулите от едната страна на лицето.

В допълнение към изтръпването на езика, това причинява затруднения в движението и говора. Устата може дори да изглежда изкривена.

12. Ненормално кръвно налягане

Изтръпналият език също може да бъде резултат от високо или ниско кръвно налягане. В такива случаи кръвоснабдяването се нарушава и това може да засегне мускула на езика.

Изтръпване в други части на тялото и симптоми като гадене или главоболие също са чести.

13. Изтръпналият език и диабет

Една от многото прояви на диабет е изтръпването на езика. Това е знак, че нивата на инсулин в тялото са променени или не се използват правилно от тялото.

14. Инфекция

Гъбичните инфекции в устата също могат да доведат до изтръпване на езика, наред с други симптоми. Това често е придружено от лезии в областта, както и обриви, кървене или болка в устата.

Побелял език
Кандида е другото име на млечница в устата. Може да причини сърбеж и изтръпване на езика при възрастни и деца.

15. Хормонално разстройство

Хормоналният и метаболитен дисбаланс причиняват парестезии, включително леко изтръпване на езика. Това се случва най-често при жени, които са достигнали менопауза или при хора със състояние, което генерира този тип дисбаланс.

16. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс възниква, когато стомашният сок се издига от стомаха и може да достигне до фаринкса. Това вещество е отговорно за разреждането на храната и насърчаването на храносмилането.

Ако тази кисела течност се върне в гърлото или в самата устна кухина, това причинява изтръпване на езика. Възможно е обаче също така да има прищипване, парене или болка във фаринкса.

17. Изтръпналият език и инсулт

При мозъчно-съдов инцидент (инсулт) има прекъсване на кръвоснабдяването на мозъка. Това е сериозно състояние, което първоначално може да причини изтръпване на езика, затруднено говорене, изтръпване, слабост, замаяност, зрителни проблеми и силно главоболие.

18. Други сериозни заболявания

Има и други сериозни заболявания, които водят до изтръпване на езика. Множествената склероза или мозъчните тумори могат да причинят подобни симптоми. Разбира се, в тези случаи има много други по-очевидни признаци.

Кога да се консултирате с лекар?

Някои често използвани лекарства също могат да причинят изтръпване на езика. По същия начин е обичайно този симптом да се появи след операция, при която е използвана обща анестезия.

Ако изтръпването е много интензивно, появява се внезапно без видима причина, повтаря се или продължава дълго време, най-добре е да се консултирате с лекар. Както видяхте, този симптом може да е свързан със сериозно основно заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alba, L. H. (2007). Factores de riesgo para iniciar el consumo de tabaco. Rev. colomb. cancerol, 250-257.
  • Pipa Vallejo, A., & García-Pola Vallejo, M. (2004). Anestésicos locales en odontoestomatología. Medicina Oral, Patología Oral y Cirugía Bucal (Ed. impresa), 9(5), 438-443.
  • LORENTE, M. A., LILLO, O. C., CECILIA, C. G., & NAVAS, I. C. (2010). Parestesia con el uso de anestésicos locales. A propósito de dos casos. ODONTOL PEDIÁTR (Madrid), 18(3), 201-208.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.