Симптоми на болка в яйчниците по време на менопауза

Болката в яйчниците по време на менопауза не е физиологичен проблем и може всъщност да е признак на евентуален тумор.
Симптоми на болка в яйчниците по време на менопауза
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Жените изпитват болка в яйчниците много пъти през живота си, през голяма част от времето по време на овулация или менструация. Обаче може да се появи отново по време на менопаузата въпреки че има погрешно разбиране за това, че свършва с този етап живота на жената.

Този вид болка се появява в долната част на корема и може да бъде повече или по-малко сила, постоянна или с пулсиращо усещане. Когато се появява по време на менструалния цикъл, се случва порадо възпалението на яйчниците по време на овулация. Така че не е нормално да изпитвате болка в яйчниците по време на менопауза. Това е така защото яйчниците вече не са активни през този период.

В днешната статия ще обясним защо болката в яйчниците може да се появи по време на менопауза.

Болка в яйчниците: снимка на жена в менопауза

Жените често бъркат появата на менопаузата. Не е учудващо тъй като много от тях нямат цикъл и предполагат, че е е поради менопауза. Това е обикновено перименопаузата. Това е преходен етап, в който жената няма редовен цикъл и идва и си отива защото яйчниците са все още активни.

Болка в яйчниците, менопауза и деменция

Овулацията е първата причина за болка в яйчниците по време на този период. Възниква защото яйчниците продължават да функционират и да се подуват както през първия етап. Извънматочните бременности са друга причина.

Също така, възпалението на пелвиса е заболяване, което причинява болка в яйчниците и е също усложнение, произлизащо от болест, пренасяна по полов път. Така че, може да има и други неудобства освен болката. Например, симптомите може да включват миризлива кръв от цикъла и болка при уриниране.

Обаче, туморите са най-често срещаната причина и могат да са доброкачествени или злокачествени. Когато една жена не е имала цикъл от повече от една година и изпитва болка в яйчниците, тогава е много вероятно, че това е тумор.

Други възможни причини са:

  • Ендометриоза: Това е заболяване, което обикновено се появява през сезона на плодовитост, но може да стои постоянно по време на менопаузата.
  • Стомашно-чревен дискомфорт: Много състояния могат да наподобяват болка в яйчниците. Всъщност, газовете или синдрома на раздразненото черво често се бъркат с него.
  • Кисти на яйчниците: Това са образувания пълни с течности. Те всъщност са доста често срещани и преминават без симптоми, но все още причиняват дискомфорт.

Болка в яйчниците и симптоми за тумор

Както споменахме отгоре, болката в яйчниците може да е симптом на тумор в тази област. Освен това, има и други симптоми, които могат да ви уведомят за тази ситуация. Например, жените могат да изпитват трудности при яденето и дори да са доволни от малкото хапване. По подобен начин, има уринарни симптоми като постоянно желание за пикаене.

Обаче, тези симптоми могат да се появат също и при други заболявания. Казвайки това, симптомите са обикновено продължителни или по-чести когато сте изправени пред тумор на яйчниците. Въпреки всичко трябва да се консултирате с вашия лекар.

Освен това, може да се чувствате по-уморени и да изпитвате болка в гърба и да усещате болка по време на секс. Може дори да засегне вашия стомах и да доведе до подуване и запек. Кървенето е обезпокояващ признак, особено ако сте нямали цикъл за повече от една година.

Възрастна жена с болка в шията

Болка в яйчниците и рак

Трябва да се консултирате с лекар за да разберете със сигурност дали имате тумор на яйчниците. Те ще искат да знаят вашата медицинска история, включително и вашата семейна история. Той обикновено ще започне своята диагноза с преглед на пелвиса и корема.

Лекарят може да направи редица допълващи тестове за да го диагностицира. Първо той ще поиска ултразвуков преглед и с него ще реши дали има излишни тъкани във вашите яйчници. И ако има такива те ще решат дали са течни или твърди.

Освен това, той ще използва преглед с компютърна томография по-често отколкото резонанса. Това е така защото му помага да различава по-ясно дали има тумор или не. Той също така може да извърши и биопсия.

Заключение

Така че, за да обобщим, болката в яйчниците по време на менопауза не е физиологичен проблем и както казахме може е да е признак за тумор. Следователно, трябва да се консултирате с лекар и да зададете въпроси. Той ще направи всички важни тестове за разпознаването на тумора. Всъщност, колкото по-рано се направи диагнозата, толкова по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.