Първите 5 симптома на рак на езика

Симптомите на рак на езика са подобни на тези на други не толкова сериозни заболявания. Затова е важно да посетите лекар, ако имате съмнения и да реагирате своевременно.
Първите 5 симптома на рак на езика

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Рак на езика познат като орофарингеален рак е един от най-често срещаните. Затова е изключително важно да познавате симптомите на това заболяване, за да може да бъде лекувано в ранен стадий.

В повечето случаи хората с рак на езика са заклети пушачи или редовно консумират алкохол.

Статистиката показва, че се наблюдава по-често при мъжете отколкото при жените, а като цяло през последните години броят на хората с този вид рак се повишава.

Както и при всяко друго заболяване има определени симптоми, които показват, че с организма ви се случва нещо нередно. Ако се съмнявате, че страдате от рак на езика в следващите редове ще ви опишем кои са първите 5 симптома на това заболяване.

Имайте в предвид, че тези симптоми са често срещани и не винаги на 100% показват наличието на рак.

Ако имате здравословни проблеми запомнете, че трябва да посетите лекар, който да ви прегледа и да ви постави правилната диагноза.

Рискови фактори

при симптоми на рак на езика, направете преглед при лекар

Също като хората с фамилна обремененост към диабета например има и фактори като начина ви на живот или хранене, които ви правят по-предразположени към появата на рак на езика.

Част от тях са:

Пушенето и консумацията на алкохол

Тази комбинация ви прави по-предразположени към рака на езика, както и към заболявания като рак на белите дробове, цироза и рак на стомаха.

Активните пушачи са по-предразположени към появата на ракови клетки в устната кухина. Това важи и за хората, които редовно консумират алкохол.

Начин на хранене

Ако не консумирате редовно плодове и зеленчуци имунната ви система отслабва и това ви прави по-предразположени към често разболяване.

Човешки папиломен вирус (HPV)

Хората с човешки папиломен вирус (HPV) са по-предразположени към рак на езика, защото този вирус е директно свързан с появата и развитието на това заболяване.

Симптомите на рак на езика

1.Язви по езика

Болезнените язви или афти по езика, които не реагират добре на лекарства са един от първите симптоми на рак на езика.

Тези ранички са болезнени и много неприятни. Освен това са много по-чувствителни и се появяват по-често.

Важно е да не ги бъркате с обичайните афти и херпеси в устата, така че обръщайте внимание на интензивността и продължителността на болката.

2.Болка

болка в гърлото при рак на езика

Болката при рака на езика не обхваща само този орган. Тя се разпростира и в устата и гърлото.

  • Усеща се по време на ежедневни дейности като пиенето на течности или сдъвкването на храната.
  • В зависимост от болката по време на преглъщане или дъвкане, тя може да е признак на рак, въпреки че може да се дължи и на инфекции на гърлото, тонзилит или алергия.

Обръщайте внимание на интензивността и продължителността на болката.

Ако продължи повече от седмица и забележите други симптоми като петна по езика си, най-добре отидете на лекар, който да ви постави правилната диагноза.

3.Петна по езика

Петната са друг ясен признак, че може би страдате от рак на езика.

Обикновено са бели (левкоплакия) или червени (еритроплакия) и се наблюдават в продължение на повече от две седмици. Ако и при вас е така трябва да посетите лекар, за да разберете какво се случва с вас.

Ако лекарят прецени, че е необходимо може да ви назначи биопсия за анализиране на петната.

4.Неприятна миризма

неприятна миризма в устата при рак на езика

Неприятната миризма в устата при така изброените симптоми е често срещана. Изчезва след като си измиете зъбите и езика, но след това отново се появява и може да е примесена с привкус на кръв.

5.Кървене на езика

Много хора, при които се наблюдава кървене на езика го бъркат с кървенето на венците или раничките в устата. Затова е важно да бъде установен източника на кървене.

  • Почистете езика си с памук след като се нахраните, за да видите откъде идва кървенето.
  • Посетете лекар, ако постоянно усещате вкуса на кръв в устата си.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.