Как да използвате водата за уста

Можете да използвате водата за уста всеки ден като предпазна мярка, както и за лечението на редица дентални проблеми. Има различни видове вода за уста с различни приложения.
Как да използвате водата за уста
Vanesa Evangelina Buffa

Прегледано и одобрено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Използването на водата за уста е допълнение към миенето на зъбите, но не може да го замести. Ако използвате това средство за устна хигиена заедно с конците за зъби, ще се радвате на перфектна усмивка.

За да изберете подходящата за вашите нужди вода за уста, потърсете съвет от професионалист по дентално здраве. Той ще ви посочи подходящата за вашето състояние вода, както и начина за използването й.

Вода за уста с или без съдържание на алкохол

Когато избирате вода за уста, на първо място трябва да имате предвид съдържанието й на алкохол. Ако водата за уста съдържа алкохол, не трябва да я поглъщате, нито да я използвате продължително време. Продукт съдържащ алкохол може да окаже негативно влияние върху устната лигавица. На пазара се предлагат и варианти на продукта без алкохол.

Някои води съдържат CPC, цетилпиридиниев хлорид , който е безопасен и ефикасен. Той е съставка предотвратяваща натрупването на вредни микроорганизми.

Поддържането на добра устна хигиена е важно.

Видове вода за уста

Водата за уста се дели на две основни групи: козметични и терапевтични. Терапевтичните води за уста са предназначени за използване при проблеми като възпаление на венците, чувствителност на зъбите, афти и други. А козметичните води за уста често съдържат избелващи съставки.

Трябва да използвате водата за уста половин час сред като си измиете зъбите, тъй като съставките на пастата за зъби могат да повлияят върху ефикасността й. В следващите редове ще споделим с вас най-честите индикации за използване на вода за уста.

Използване на водата за уста при халотиза или лош дъх

Ако страдате от халитоза, най-важното нещо е да знаете коя е причината за проблема ви. Най-често той се дължи на разграждането на бактериите от остатъците от храна в устата. Водите да уста за третиране на лошия дъх съдържат съставки като водороден пероксид, цинк, хлорхексидин и триклозан.

Специалистите съветват да изплаквате устата с 15 ml неразредена вода за уста в продължение на 30 секунди, поне два пъти дневно. За по-голяма ефективност е добре да се опитате да не се изплаквате след това с вода, да не пиете и да не се храните бързо след употребата на продукта.

Проблеми с венците

Тези проблеми се появяват, когато бактериите от зъбната плака се натрупат по венците. Това води до възпаление и кървене. Това може да доведе до износване на костта и загуба на зъби.

За лечението на венците зъболекарите обикновено препоръчват използването на меки води за уста без алкохол. Тези продукти съдържат повидон-йод, феноли и етерични масла. Водите за уста със соли също са подходящи за тези случаи.

За лечение на пародонтит зъболекарите препоръчват хлорхексидин, широкоспектърно антисептично средство, действащо ефикасно срещу бактериалната плака.

Водата за уста се използва и за лечението на възпалени венци.

Водата за уста може да бъде препоръчана в лечението на гингивит.

Използването на вода за уста при кариеси

Зъбните кариеси са един от най-често срещаните дентални проблеми. Но те могат да бъдат избегнати с правилна устна хигиена и лечение с флуорид. Флуорирането спомага поддържането на повърхността на зъбите и предотвратява образуването на дупчици, блокирайки по този начин навлизането на бактериите.

Водите за уста с флуорид са полезни при кариеси, тъй като укрепват зъбния емайл.

Ксеростомия или суха уста

Ако сте предразположени към сухота в устата поради липсата на достатъчно слюнка, вие сте изложени на по-висок риск от развитие на бактериални инфекции, тъй като слюнката не изпълнява защитната си роля. Поради тази причина експертите съветват използването на подходяща вода за уста, която освен че ще освежава устата ви, ще действа като предпазна мярка. Този вид продукти са богати на минерали, витамин Е и флуорид.

Препоръчваме ви да прочетете и: Имате горчив вкус в устата сутрин?

Ортодонтски протези

Ако носите брекети, трябва да използвате вода за уста, тъй като миенето на зъбите не е достатъчно в тези случаи. С водата за уста ще достигате до местата, до които не можете с четката и ще сте сигурни, че сте почистили устата си добре.

  • Изплаквайте устата с 15 ml неразредена вода в продължение на 30 секунди поне два пъти дневно или след всяко миене на зъбите.

Заключение

Водата за уста спомага премахването на остатъците от храна от труднодостъпни места в устата. Освен че освежава дъха ви, тя спомага и поддържането на добра устна хигиена. Има ясни индикации за използването на отделните видове терапевтични води за уста. Зъболекарят ви ще ви помогне да изберете най-подходящата за вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. (2008). Acta Pediátrica de México.
  • Díaz Soriano, A. M., Pérez Vargas, L. F., Castro Rodríguez, A. F., Montesinos Mateos, A., Montoros Chávez, E., Morales Sauri, W., … Paredes Pérez, H. (2014). Efecto de los colutorios orales con fluoruro de sodio al 0.05% y agua con sal al 5% sobre la placa bacteriana y el ph salival. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i1.2994
  • Gonçalves, É. M., Vasconcelos, Â. M., Maia, C. R. N. P., Freitas, R. A., Carlos, M. X., & Lima, D. L. F. (2009). Investigação dos ingredientes ativos presentes nos consultórios e dentifrícios encontrados no mercado brasileiro. Revista Periodontia.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.