Заболяването хипокалцемия: симптоми и лечение

Заболяването хипокалцемия се характеризира с недостиг на калций в кръвта. Днес ще ви разкажем за нейното диагностициране и методи за лечение.
Заболяването хипокалцемия: симптоми и лечение

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес ще ви разкажем за заболяването хипокалцемия и начините за лечение. Ако вашите нива на калций в кръвта са прекалено ниски, можете да имате симптомите на това заболяване, тъй като хипокалцемията е често срещано заболяване. Хубавата новина е, че може да се излекува.

Калцият е един от жизненоважните минерали, от които вашето тяло се нуждае, за да бъде в благоприятна форма. Този минерал има две много важни функции на вътреклетъчни и междуклетъчни нива, както показват няколко проучвания.

  • На вътреклетъчно ниво участва в няколко ензимни реакции и е важен за предаването на нервни сигнали.
  • В същото време на извънклетъчно ниво е важно за секрецията на ендокрин, коагулация и невро-мускулна плака.

Познаването на тези две нива е много важно, защото много от признаците на хипокалцемия са често свързани с тях.

Освен това, ще отговорим на някои важни въпроси, свързани с това заболяване.

Симптоми на заболяването хипокалцемия

Заболяването хипокалцемия: снимка на тазобедрена става

Един от основните органи, засегнати от хипокалцемия, е костната тъкан. Това е така, защото калцият е важен за доброто състояние на тази тъкан.

Хипокалцемията се появява често когато има недостиг на витамин D . В повечето случаи, това е резултатът от хронично бъбречно заболяване или някои сериозни заболявания на кръвта като например левкемия.

При всички тези случаи и много повече, главните органи, които започват да се разграждат, поради недостига на калций в кръвта, са костите, червата и бъбреците.

Да погледнем някои от симптомите на това заболяване отблизо.

  • Повишена възбудимост на невро-мускулната плака. Това включва болезнени мускулни спазми, въпреки че те засягат предимно мускулите на крайниците. Заболяването е познато като тетания.
  • Изтощение и умора. Пациентите са много по-уморени от обичайното. Това може да бъде поради разстройство и внезапна загуба на килограми, друг резултат от заболяването.
  • Психоза и тревожност. Тези два симптома са доста често срещани. Пациентите усещат промяна в тяхното чувство за реалност, следвано от няколко случаи с нервни кризи.
  • Парестезия:  Освен спазми, хората могат да изпитват изтръпване, схващане и парене в различни части от тялото. Понякога можете да усетите остра болка.

Това са просто някои от симптомите, които придружават хипокалцемията. Обаче, има много други като например аритмия или артериална хипотония.

Ако вашите симптоми подсказват за хипокалцемия, тогава потърсете лекарска помощ, така че да можете да получите адекватна диагноза. Тогава ще можете да започнете лечение колкото се може по-скоро.

Лечение на заболяването хипокалцимия

Снимка на лекар, който прави кръвен тест

Чрез различни контролни проби, лекарският екип от специалисти ще опита да постави диагноза и последващо подходящо лечение на хипокалцемия.

Кръвният тест е задължителен, за да може да се диагностицира болен човек, който притежава симптоми на хипокалцемия. По този начин, лекарят ще разбере дали ще трябва да се започне лечение. В допълнение, лекарите ще могат да определят вида хипокалцемия.

Заболяването хипокалцемия: остра форма

Симптомите на този вид хипокалцемия са доста сурови и следователно лечението трябва да започне веднага. Най-честият метод за лечение включва интравенозно прилагане на калциев глюконат, минерал.

Забележете, че лечението трябва да се наблюдава и следи през цялото време когато болният се лекува. Това е така, защото, макар и да е задължително, това лечение може да доведе до сърдечна аритмия.

Хронична хипокалцемия

Този втори тип хипокалцемия е по-различен от предходния.

В този случай, болният има сериозни и редовни проблеми със стабилизирането и балансирането на нивата на калций в кръвта. Също така, болните страдат от това заболяване от дълго време.

Поради тази причина, човек със симптоми на хронична хипокалцемия се нуждае от постоянен контрол. Един от най-честите начини за лечение се състои от орален прием на калций и добавки с витамин D .

Този вид хипокалцемия не е толкова суров колкото предишния, обаче изисква проследяване, за да се поддържат нивата на калций стабилни.

Тези контролни прегледи може да се наложат една седмица след диагнозата. След това, те ще бъдат намалени на веднъж в месеца и после на всеки три месеца. Много е важно човек, преминаващ лечение за хипокалцемия, да посещава всяка една от сесиите за наблюдение според лекарските указания.

Няма опасност от аритмия, но може да се появят камъни в бъбреците. Начинът да да се предотврати това е да се контролира солта, която един човек, диагностициран с хипокалцемия, консумира.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна за разпознаване на симптомите на хипокалцемия и начините за лечение. Това заболяване е често срещано, въпреки че малко хора знаят за него.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.