Изненадващите ползи за здравето на бирата

Имаме добри новини за феновете на бирата: любимата ви напитка е може би по-здравословна отколкото си мислите, ако я консумирате умерено. Вижте част от изненадващите ползи на бирата за здравето ви.
Изненадващите ползи за здравето на бирата
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че бирата е полезна за здравето?

Много хора обичат да си пийват студена бира в горещите дни. Често си наливаме халба бира с приятели или докато гледаме любимия си футболен мач.

Мнозина виждат бирата като поредната алкохолна напитка, но в действителност тя е пълна с редица полезни съставки. 

Бирата съдържа по-голямо количество протеини и витамин B от виното. И почти същото количество антиоксиданти. И освен това съдържа хмел.

Хмелът е a чудесен източник на флавоноиди и минерали, които спомагат метаболизма на организма ви.

Прочетете следващите редове, за да разберете как освежаващата студена бира се грижи за здравето ви. Сигурни сме, че след като приключите с четенето ще искате да си налеете една чаша изстудена бира …

Бирата се бори срещу рака.

Бирата се бори с рака
Ксантохумолът е флавоноид, съдържащ се в хмела. Тази съставка играе основна роля в превенцията срещу рака на химическо ниво.

Бирата съдържа и значително количество полифеноли. Това се дължи на ферментацията на зърнените култури, използвани за приготвянето на тази напитка. Тези полифеноли правят бирата по-подходяща и ефикасна в борбата срещу рака.

Предпазва ви от сърдечни заболявания.

Бирата съдържа витамин B6, който е важен за здравето на сърцето. Благодарение на него той ви предпазва от сърдечни заболявания. Освен това предотвратява натрупването на хомоцистеин, аминокиселина образувана в организма ви, която уврежда артериите.

Освен това бирата разрежда кръвта ви. По този начин предотвратява образуването на съсиреци. Те са опасни, защото могат да запушат артериите ви. Могат и да усложнят или доведат до появата на други сърдечни проблеми.

Умерената консумация на бира намалява риска от редица други проблеми. Като възпаления водещи до появата на атеросклероза и натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове.

Повишава костната плътност.

Бирата повишава костната плътност
Умерената консумация на бира намалява риска от счупвания на костите. Това означава, че ви помага да избегнете или да се справите с редица заболявания на костната система като остеопорозата и износването на костите с напредването на възрастта.

Това са добри новини за хората с фамилна обремененост към такива проблеми.

Предпазва от анемия.

Бирата ви предпазва от недостига на някои витамини и минерали и съответно от появата на анемия. Тя е добър източник на витамин B12 и фолиева киселина. 

Витамин B12 е важен за нормалното развитие, паметта и концентрацията.

Бори се с преждевременното стареене.

Консумацията на бира повишава действието на витамин E.

Този витамин е важен за външния ви вид. Казано простичко – чрез неговото действие изглеждате по-добре. В действителност той оказва положителен ефект върху кожата и забавя признаците на стареене.

Намалява риска от появата на камъни в жлъчката.

Бирата намалява риска от камъни в жлъчката
Редовното консумиране на бира в умерени количества оказва положително въздействие върху нивото на холестерола ви.

По този начин се намалява количеството на образуваната в организма ви жлъчка. В резултат на това значително намалява риска от появата на камъни в жлъчката.

Предпазва от деменция и коронарна болест на сърцето.

Бирата не само контролира нивото на лошия ви холестерол (LDL). Тя повишава нивото на добрия холестерол (HDL) с около 10% – 20%.

По този начин се намалява риска от появата на проблеми като деменция и коронарна болест на сърцето.

Намалява опасността от появата на камъни в бъбреците.

Бирата съдържа голямо количество калий и малко – натрий. Освен това е богата на магнезий. Всичко това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.

От друга страна силицият в бирата се усвоява лесно. Той ви защитава срещу появата на остеопороза.

Добър диуретик.

Бирата е добър диуретик.
Може би сте забелязали, че след като изпиете няколко чаши бира, посещавате тоалетната по-често.

Причината за това е, че е ефикасен диуретик. По този начин ще изхвърлите токсините и другите отпадни вещества от организма си чрез урината.

Намалява стреса.

Бирата, както и повечето видове алкохол, оказва отпускащо организма действие и значително намалява нивото на стреса. Дори ви помага да заспите по-лесно.

Пречиства чревния тракт.

Бирата е полезна за чревната флора
Освен всичко казано дотук тя е чудесен източник на разтворими фибри.

Те подобряват цялостното ви здравословно състояние. Грижат се за здравето на сърцето и спомагат пречистването на чревния тракт.

Ключът се крие в умерената консумация

Това са само част от невероятните качества на бирата. Важно е да разберете, че не е необходимо да се наливате с бира ежедневно.

Ако консумирате тази напитка с мярка ще сте сигурни, че няма да си набавите и допълнително количество ненужни на организма ви калории. Защото тези калории могат да имат отрицателен ефект върху здравето ви.

Тъй като бирата е алкохолна напитка е важно да запомните, че можете да станете зависими от алкохола, ако прекалявате с изпитото количество. Това е една от основните причини да не прекалявате с консумацията й.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.