Растения, които ви помагат да заспите

Билките са една от най-препоръчителните опции за пълноценна почивка. Освен да ги приемате като чайове, може да се възползвате от много от тях и под формата на екстракти.
Растения, които ви помагат да заспите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ако ви е трудно да заспите или се събуждате посред нощ и не можете да заспите отново, може да се насладите на ползите от някои домашни чайове.

В тази статия ще разберете кои са най-добрите растения за заспиване. Те ще ви помогнат също да се събуждате всяка сутрин с подновени сили.

Растителни чайове за по-добър сън

Пиенето на вкусен чай, който ви позволява да си починете през нощта, може и да не изглежда възможно.

Въпреки това съществуват много растения, които ни помагат да се справим с този често срещан проблем. Преди всичко те помагат на хората, които живеят в града или които имат твърде много грижи.

Обърнете внимание на следните билки с успокояващо и релаксиращо действие. Те ще ви помогнат да спите по-добре.

Валериана

Валерианата е една от най-известните билки, която помага да заспите благодарение на успокояващия си ефект. Използва се още в древността. Позната е била дори в Рим и Гърция със своите релаксиращи свойства.

Валерианата произхожда от Азия, макар че расте изобилно в Европа и Америка. Екстрактът от нея се ползва както в медикаментите, така и във фитотерапията.

Това растение съдържа множество есенциални масла с релаксиращи и спазмолитични свойства. Помага също и в борбата с безпокойството и стреса.

Тя увеличава броя на часовете непрекъснат сън. Това растение ви носи едно невероятно чувство на спокойствие. Може да пиете до 3 чаши валерианов чай на ден.

Лавандула

лавандулата ви помага да заспите

Позната с красивия си цвят и с аромата си, лавандулата е една от най-успокояващите билки, които съществуват. Помага ви също да заспите дълбоко.

Пиенето на чай от лавандула преди лягане означава, че ще имате приятен и възстановителен нощен сън.

Тялото и умът ще бъдат в идеален покой. Освен това ще се отърсите от безсънието, стреса, тревожността и депресията.

Също така може да ползвате есенциално лавандулово масло, за да ароматизирате възглавниците и пижамите си. Това действа като натурално успокоително.

Друг вариант е да вземете вана с лавандулови клонки във водата.

Пасифлора

Познато също като страстниче, това растение е много ефективно при проблеми със съня. Това е така, защото то осигурява натурални приспивателни субстанции.

По тази причина пасифлората се препоръчва за хора, които не могат да заспят. Помага и при хора, които се събуждат внезапно нощем. Тя е идеално средство, с което да се насладите на спокоен, релаксиращ сън.

Страстничето се използва и като натурално лечение на стреса и безпокойството.

Това нежно успокоително благоприятства цялостно на здравето ви. Освен това е и чудесен източник на алкалоиди. Активните съставки в алкалоидите се използват за създаването на лекарствени успокоителни средства.

Може да го пиете като чай или под формата на капсули, или чрез разтвори и масла.

Липа

чаят от липа ще ви помогне да заспите

Позната е също като тилия. Това е една от най-силните билки за сън поради релаксиращите и успокояващите си качества.

Липата е спазмолитик. Поради тази причина тя отпуска мускулите ви.

Тя намалява кръвното налягане и отпушва дихателните пътища.

Тя съдържа множество съставки, които са сходни на съставките на валерианата.

Има и диуретични свойства. Заради това не се препоръчва да се пие точно преди лягане, а малко преди това.

Лайка

Тази билка е позната с цветчетата си в бяло и жълто и със страхотния си вкус. Лайката принадлежи към семейството на маргаритките. Използва се от древни времена в успокоителните и релаксиращите процедури.

Освен да си приготвите чай от нея, може да използвате и екстракти, капсули и есенциални масла.

Лайката отпуска мускулите благодарение на една от своите съставки, наречена апигенин. Апигенинът успокоява централната нервна система.

Това растение действа приспивателно и ви помага да заспите непробудно.

Цвят от хмел, за да заспите по-бързо

цвят от хмел, за да заспите по-бързо

Цветът от хмел е два вида: мъжки и женски. Последните с конусовидната си форма са тези, които се препоръчват в битката с безсънието.

Те притежават значително количество летливи масла, които карат мозъка ви да си почине.

Цветът от хмел е полезен и за регулирането на тревожните състояния и неврозите.

Сред множеството му приложение някои се открояват значително. Стимулира апетита, натурален антисептик е и е мощен диуретик. Затова препоръчваме да не го приемате нощем.

Розмарин

Използва се често в готварството. Розмаринът дава специфичен вкус на ястията и е познат с интензивния си аромат.

Тази билка се състои от флавоноиди, минерали, есенциални масла и феноли. Всички те помагат на мускулите ви да се отпуснат и да заспите.

Може да пиете чай от розмарин. Или пък може да го използвате като ароматна подправка към ястията си.

Жълт кантарион

Това е лечебно растение, което се употребява главно при лекуване на депресия и безпокойство. Използва се и като средство срещу безсънието и честите прекъсвания на съня.

Жълтият кантарион повишава производството на хормона серотонин в мозъка ви. Този хормон е отговорен за регулирането на съня.

Може да се приема под формата на чай или капсули. Може да го откриете и в двата варианта в магазините за здравословни храни.

Други растения, които помагат да заспите са:

  • Лимонов балсам
  • Мента
  • Лимонова върбинка
  • Мак
  • Върбинка

Пробвайте ги!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.